Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Last week
  2. To mam pytanie do dealera: Czy jest to możliwe?
  3. Earlier
  4. Dokładnie jest tak : 1 KB = 210 B = 1024 B 1 kB = 103 B = 1000 B
  5. Fajnie , dzięki za fachową odpowiedź . Nie zwracałem specjalnie na niego uwagi , dopiero jak robiłem aktualizację i coś tam mi nie wyszło za pierwszym razem , zwróciłem uwagę na ten dysk i tak jakoś skojarzyłem z tym moje problemy . Myślałem że coś namieszałem tą nieumiejętną próbą aktualizacji , ale po ponownym przestudiowaniu materiału ze strony 77Hobby wszystko wydało się proste . Ale ok , odpuszczam sobie , cieszyć się dalej możliwościami OpenTxa , taka studnia bez dna jeżeli chodzi o możliwości .
  6. To raczej jest problem sztuczek przeliczania pojemności. Producenci (szubrawcy) używają przelicznika decymalnego - np. 1000B=1kB. A poprawnie zgodnie ze sztuką jest 1000B=1,024kB. W ten sposób przy granicy pojemności czasem mogłaby się pojawić pojemność "ujemna". Wtedy trzeba to sprowadzić do "0", żeby user nadmiernie się nie dziwił. W ten sposób, gdy coś skasujesz, coś dokopiujesz - a na dysku ciągle może być "0" wolnego miejsca. Firmware konkretnego nadajnika jest skorelowany przez twórców OpenTX z pojemnością pamięci tego dysku w nadajniku. I nie ma tam żadnych temp ani innych śmieci. Nie dotykać tego dysku, nie dziwić się! Jest dobrze. Tak ma być. Zapomnieć o istnieniu. W OTX jest masa dużo lepszych problemów do rozkminiania.
  7. To jest zapewne jakaś pozostałość ( nie poprawiona) po tym jak kiedyś pliki bin. były dużo mniejsze i system Open TX widział max. 2MB i z tego przeliczał wolne miejsce. Teraz pliki są większe więc nie widzi wolnego miejsca i pokazuje 0.
  8. Nie zajmuj się tym dyskiem. On jest "systemowy", zawiera obraz OpenTX. Jest zapisywany podczas aktualizacji i użytkownik tam nie ma nic do roboty. W zasadzie powinien być ukryty, żeby nie korcił użytkownika. Tam jest tylko firmware.bin (obraz) i firmware.txt z krótkim opisem wersji. Nie dotykaj!
  9. Ok , dzięki za uspokajającą odpowiedź . Prawdę mówiąc nie przyglądałem się specjalnie zawartości tego dysku . Nie pamiętam jak było wcześniej . Ale jeżeli kolega komarkus ma tak samo i jest prawidłowo to ok . Nie wykonywałem na tym dysku żadnych czynności , nadajnik odłączałem od komputera zgodnie z zalecaną procedurą . Zajętych mam 2 101 248 bajtów z 2,00 MB .Trochę to jednak dla mnie dziwne .
  10. W Horusie x12s mam też 0 B i jest prawidłowo.
  11. Witam ponownie . Okazało się że popełniałem błędy podczas aktualizacji nadajnika , dawno tego nie robiłem i musiałem sobie parę spraw przypomnieć . Udało się i mam wersję OpenTx 2.3.11 . Martwi mnie jednak nadal zapełniona pamięć wewnętrzna nadajnika . Nadajnik pracuje poprawnie , ale nie wiem czy w związku z tym nie pojawią się jakieś problemy w przyszłości .
  12. Ja bym tam wlazł z ciekawości i zobaczył co tyle zajmuje. Może to jakieś tempy albo inne badziewie, które można wywalić?
  13. Robert jeżeli masz na myśli zakładkę "Wyjścia" to tam ustawienia kanałów są przypisane do danego kanału na sztywno. Zrób to ręcznie.
  14. Cześć , wlasnie ustawiam kanały do S8r aby były odpowiednie jak w odbiorniku. Mam problem, ze przy przenoszeniu kanałów nie przenoszą się zakresy pracy danych kanałów. Czy trzeba to robić ręcznie czy jest inny sposób ?
  15. Witam . Nadajnik jak w tytule , mam problem . Próbowałem zaktualizować wersję OpenTx 2.3.7 do wersji 2.3.11 . Z poziomu companion pobrałem wesję 2.3.11 , zapisałem i po kliknięciu zapisz firmware do radia , pasek stanu pokazuje zapis ale na końcu komunikat ; nie może zapisać , powód nieznany błąd . Co zauważyłem to że pamięć wewnętrzna nadajnika jest pełna 0 B wolnych z 2 MB .Wcześniej pamiętam że niewiele tej pamięci było zajętej , podejrzewam że tu jest problem . W obecnej wersji nadajnik pracuje prawidłowo , sprawdzałem na modelu , wydaje się być ok. Poniżej załączam zrzuty z ekranu . Jakieś pomysły ?
  16. A to nie jest tak że ESC zabezpiecza przed tym aby napięcie nie spadło poniżej 3v? Do tego lipole mają tak ogromne wydolności prądowe że spokojnie sobie poradzą, plus to że silniki bezszczotkowe też oddają dużo mocy?
  17. Faktycznie, nie będę bawił się w aktualizacje, co najwyżej w downgrade'y bo to był chyba najlepszy sposób żeby dostosować odbiornik do aparatury, a nie aparaturę do odbiornika jak to chciałem zrobić na początku. Jeszcze raz wielkie dzięki!
  18. No to najważniejsze że działa jak nie chcesz OTXa to nie kombinuj z aktualizacjami bo nic nie wniosą nowego. Pozdrawiam rowniez
  19. Wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam 😃
  20. Wynik w komentarzu wyżej wyszedł z powodu złego nastawu miernika, przepraszam. Zaraz sprawdzę czy po podłączeniu odbiornika bezpośrednio do modułu pozwoli siebie aktualizować
  21. Podłączyłem na razie same przewody do apki i wychodzi mi że w module jest napięcie 18V tak powinno być? W dokumentacji odbiornika jest dopuszczalne maksymalnie napięcie do 10V
  22. sprawdzam jeszcze z tym modułem z tyłu, znalazłem w jakimś artykule że przy starszych wersjach aktualizacje przez s.port są odrzucane
  23. Widocznie nie do wszystkich odbiorników ten kabelik jest dostarczany ale mniejsza o to. jak podłączysz jak na fotce i nadal nie będzie działać to nie mam pojęcia co może być nie tak. czasami przewijały się podobne tematy że ktoś nie mógł sflashować odbiornika a przyczyna był sam odbiornik, jedynym wyjściem był programator jakie firmware ma odbiornik najnowsze ? jesli tak a nadal nie będzie chciał sie zflashować to olej ten Fros i zainstaluj nowy OTX tylko wcześniej zaktualizuj spowrotem ISRM do najnowszej wersji, na dobra sprawę już dawno powinieneś to mieć i wszystko by działało ale wolisz robić po swojemu
  24. Przewodem w którym zestawie? Z aparaturą? nic takiego nie było, sam polutowałem, wcześniej sprawdzając napięcia. Swoją drogą ja nie podpinałem się do dużego modułu tylko do portu s.port taki mały jak od serwomechanizmu ale z wyciętym bokiem Muszę w takim razie przerobić przewód bo usmażę elektronikę, w porcie s.port plus z minusem są na odwrót
  25. Nadal apka się zawiesza jak chcesz uruchomić moduł ? jesteś na 100% pewien że dobrze podłączasz odbiornik przewodem który dostałeś w zestawie ? spróbuj we wenęce modułowej obrazek przedstawia taranisa ale pinouty są takie same
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...