Zmodernizowałem Horusa X12s do ACCESS -
komarkus - 2021-07-02
Kusiło mnie, więc w końcu:
- przejrzałem w necie, jak robili to pionierzy (da się);
- kupiłem kit ISRM + BT Para z założenia przeznaczony dla Horusów X10/X10S;
- rozebrałem Horusa i podmieniłem płytkę iXJT na ISRM (BT Para zaczeka);
- ISRM wymaga 3 anten, więc jako 3-cią podłączyłem antenę od BT, a BT dostał antenę zapasową od odbiornika, opaprałem klejem na gorąco;
- zaktualizowałm OpenTX do 2.3.13 z konieczną opcją "internalaccess";
- za pomocą karty SD zaktualizowałem firmware ISRM do wersji ISRM-S-X10S 1.1.0/2.1.6 FCC;
- domyślne FCC dla D16 zmieniłem na EU za pomocą skrytu LUA (nie ma go u FrSky, podobno na życzenie wysyłają na maila), wziąłem z netu.
Na ziemi wszystko DZIAŁA!
Zasięgi dla ACCESS jak i D16 wyglądają dobrze. Archer działa dobrze, zaktualizował się poprzez OTA. Odbiorniki ACCST jak i ACCST/ACCESS też działają poprawnie. Doznałem jedynie zamieszania z czujnikami, trochę się pozamieniały.
Jest jedna rzecz, która mnie zadziwia. W trybie ACCST D16 z zakresem kanałów CH1-CH16 serwa działają skokowo. Wygląda na to, że aktualizacja ich położenia odbywa się jakieś do 10x na sekundę, nie ma płynności. Na starym RF czegoś takiego nie zauważyłem. Zmiana zakresu nadawanych kanałów na CH1-CH8 zdecydowanie poprawia sytuację. W ACCESS takie zjawisko nie występuje. Może ktoś potrafi to wyjaśnić.
MAK - 2021-07-02
Bardzo fajnie. Jeszcze porządne testy zasięgu i w górę ?.
Masz najnowszy firmware w odbiornikach?
komarkus - 2021-07-03
FW najnowsze mam oczywiście.
Dla porządku dodam, że dla RSSI w trybie ACCESS zaleca się zmianę "Low alarm" / "Critical alarm" na wartości 35/32.
MAK - 2021-07-03
Zgadza się. Do tego zmiana RSSI jest o wiele bardziej liniowa.
Jest też dodatkowy parametr - VFR (Valid Frame Rate) - który pokazuje procent poprawnie odebranych ramek SBUS. VFR jest jeszcze lepsze niż RSSI, gdyż może wystąpić sytuacja, gdzie odbierany sygnał nadawczy jest silny, ale mimo tego ramki docierają uszkodzone. Natomiast sytuacja odwrotna nie wystąpi. W zasadzie można zatem śledzić VFR i w ogóle nie przejmować się RSSI.
RcLukasz - 2021-07-30
Cytat: Dnia 2.07.2021 o 19:20, komarkus napisał:
domyślne FCC dla D16 zmieniłem na EU za pomocą skrytu LUA (nie ma go u FrSky, podobno na życzenie wysyłają na maila), wziąłem z netu
Właśnie szukam go po internetach. Dasz radę podesłać link?
Również robię upgrade swojego horusa?
komarkus - 2021-07-30
Change FrSky ISRM Mode (EU/LBT & FCC) via LUA Script
Ewentualnie daj na PW swój mail, to podeślę. Tam jest kilka skryptów, nie pamiętam, który wziąłem.
RcLukasz - 2021-07-31
Cytat: 18 godzin temu, komarkus napisał:
Change FrSky ISRM Mode (EU/LBT & FCC) via LUA Script
Ewentualnie daj na PW swój mail, to podeślę. Tam jest kilka skryptów, nie pamiętam, który wziąłem.
Lukaszderda94@poczta.onet.pl
Dzięki za pomoc?
Jacek1607 - 2021-08-28
Dzien dobry,
Jestem posiadaczem Horusa X12S ipostanowiłem go zmodernizować zgodnie z instrukcją komarkus:
- kupiłem kit ISRM + BT Para z założenia przeznaczony dla Horusów X10/X10S;
- rozebrałem Horusa i podmieniłem płytkę iXJT na ISRM (BT Para zaczeka);
- ISRM wymaga 3 anten, więc jako 3-cią podłączyłem antenę od BT, a BT dostał antenę zapasową od odbiornika, opaprałem klejem na gorąco;
- zaktualizowałm OpenTX do 2.3.13 z konieczną opcją "internalaccess";
- za pomocą karty SD zaktualizowałem firmware ISRM do wersji ISRM-S-X10S 1.1.0/2.1.6 FCC;
pobrałem LUA z
https://blog.seidel-philipp.de/change-frsky-isrm-mode-eu-lbt-fcc-via-lua-script/ isrm_mode_1.lua ale skrypt LUA nie che aktywować zmiany z FCC na LBT EU. Po próbie aktywacji skryptu LUA pojawia sie komunikat na ekranie X12S : TOOLS/isrm_mode_1.lua:24 attempt to call field 'drawScreenTitle.
Pozostaje aktywna wersja internal module ISRM-S-X10S 1.1.0/2.1.6FCC.
Gdzie popełniłem błąd?
komarkus - 2021-08-28
Wydaje mi się, że pobrałeś i użyłeś lua dla aparatur z wyświetlaczem tekstowym (Taranisy). Dla X12s potrzebny jest skrypt "przerobiony" na wyświetlacz graficzny, który zamieszczono w komentarzach dla podanej strony. Daj na prv swój mail, to podeślę Ci dobry działający skrypt dla X12s.
Jacek1607 - 2021-08-28
proszę na jacek1607@wp.pl
Jacek1607 - 2021-08-28
Dzięki skryptowi LUA od Komarkusa udało sie dokończyć przeróbkę Horusa X12S. Jest już zabudowana i skonfigurowana karta IRSM w trybie ACCESS LBT EU i skrypt umożliwia przełączenie na FCC.
Dzisiaj odbyły sie pierwsze loty testowe na ustawieniu IRSM D16. Nie zaobserwowałem drgania serw ani w trybie D16, ani w D8. W X12S jest wgrany najnowszy soft OPEN TX 2.3.14. Czujniki telemetryczne - dla pewności usunąłem i wyszukałem ponownie. Bez problemów. W czasie lotów nie było żadnych problemów. Fakt, że to tylko 200-300 m i na wysokości 50-70 mnpt. W modelu był RX8R pro. Test zaliczony pozytywnie.
Na jutro, jeżeli pogoda pozwoli, sprawdzę szybowce z odbiornikami G-RX8 z najnowszym softem ACCESS v2.1.7 W jednym modelu telemetria pozostała bez zmian przed i po flashowaniu (zadziałała natychmiast) w drugim była konieczność usunięcia czujników i wyszukania ich ponownie. Na stole wszystko działa OK.
Horusa X12S wyposażyłem także w moduł R9M 2019. Niestety tu na razie porażka. X12S nie widzi R9M 2019. Udaje sie ustawić R9M w trybie ACCESS, Nie udaje się zbindowac odbiornika R9MX OTA i przy próbie wejścia w nadajniku w opcje (moduł zew RF) pojawia sie komunikat “Waiting fo TX...” co chyba oznacza, że nadajnik nie widzi tego modułu. Moduł R9M 2019 ma wgrany najnowszy ACCESS v1.3.0. sprawdzałem piny - wydaje się, że są OK, gniazdo w R9M także wygląda na OK. Trochę skończyły mi sie pomysły...