Radio x-lite nie możan zbindować z copterem -
ANDRZEJ_1957 - 2021-04-16
Podczas próby bindowania z copterem betafpv x95 v.3 radio nie łączy się. Porównawczo zbindowałem ten sam copter z radiem Taranis XQ7 i połaczenie zostało zrealizowane.
Porównałem ustawienia setup w obu urządzeniach - były takie same.Proszę o ewentualny kierunek poszukiwań błędnego ustawienia. Protokół D16 XJT nie EU
MAK - 2021-04-16
O jakie radio chodzi?
Najczęstsze problemy z bindowaniem opisałem tutaj:
Bindowanie - najczęstsze problemy
Koptera x95 v3 nie znam, ale zasady są takie same zawsze. Trzeba sprawdzić jaki tam jest odbiornik, jaki ma firmware (D16, FCC/EU, V1/V2), jaki firmware jest w module nadawczym radia (nie chodzi o wersję OpenTX). Jeśli odbiornik jest nieoryginalny FrSky, to sprawa się dodatkowo komplikuje o kompatybilność odbiornika firmy trzeciej.
Pozdrawiam,
Michał.
modelhobby - 2021-04-16
Nadajniki typu "lite" nie obsługują wszystkich systemów jak wersje nie "lite". sam Sprawdzałem na nadajnikach typu Radiomaster i Radioking. W menu nadajnika jest wybór systemu (ja potrzebowałem bindować system AFHDS2) ale odbiornik się nie zbinduje. Wersja nie lite binduje się bez problemu. Sprawdź dokładnie w opisie nadajnika.
modelhobby - 2021-04-16
A jeżeli chodzi o D16 to miałem taki przykład że musiałem wybrać D16 (Clone) i odbiornik zaskoczył. Przechodząc miedzy dostępnymi protokołami D8 , D16 ,przeskoczyłem na D16(Clone) i dioda w odbiorniku zasygnalizowała połączenie.
MAK - 2021-04-16
Cytat: 8 minut temu, modelhobby napisał:
Nadajniki typu "lite" nie obsługują wszystkich systemów jak wersje nie "lite". sam Sprawdzałem na nadajnikach typu Radiomaster i Radioking. W menu nadajnika jest wybór systemu (ja potrzebowałem bindować system AFHDS2) ale odbiornik się nie zbinduje. Wersja nie lite binduje się bez problemu. Sprawdź dokładnie w opisie nadajnika.
Hm - nie jestem pewien o czym piszesz - moduły FrSky serii Lite obsługują te same protokoły to nie-Lite. Mają tylko bardziej kompaktową formę.
modelhobby - 2021-04-16
Może nie potrzebnie to opisałem bo to dotyczyło Radiomastera i Radiokinga a tu Forum tylko FRYSKY. Sprzęt FRYSKY widocznie ma to samo jak piszesz. Jest jakiś powód że się nie binduje, zapewne ma problem wersji oprogramowania modułu.
MAK - 2021-04-16
Do używania klonów typu Radiomaster trzeba mieć trochę zacięcia. Tam jest moduł MultiTX, który sam z siebie jest fajny, ale ten moduł nigdy nie był tworzony jako komercyjny produkt. Wręcz przeciwnie, raczej dla osób z zacięciem do testowania, samodzielnego kompilowania kolejnych wersji, zmieniania parametrów w kodzie źródłowym, etc.
Zgadzam się, że najprawdopodobniej chodzi o kwestie kompatybilności wersji firmware.