Alt i Vario - wariackie dane -
JerzyR - 2020-08-25
Witam.
Czy spotkał się już ktoś z zapisem "wariackich" wartości wysokości lub VSpd (widok na załączonym zrzucie)?
Zaczęło mi się to pojawiać po aktualizacji openTX do wersji ostatniej tj. 2.3.9, później zacząłem się z wersjami cofać (obecnie to 2.3.5) ale błąd się pojawia raz częściej raz rzadziej.
Przy wyświetlaniu telemetrii potrafi wyświetlić, że latałem w kosmosie (Alt+ = np. 123728 m) ?
MAK - 2020-08-25
Neil Armstrong tyle nie latał X-15 ?.
Nie spotkałem się z takimi objawami. Nie sądzę, że to OpenTX - on raczej tylko przetwarza dane otrzymywane z czujnika.
JerzyR - 2020-08-25
A bo X-15 to cienkie było w porównaniu do mojego latadła.
Znaczy Twoją sugestią jest by odszukać czujnik (no bo gdzieś w szybolku jest), podmienić go i zrobić lot testowy.
Ok, niech stracę :)
RookFPV - 2020-08-25
Ja podobnie nie miałem nigdy problemu na 2.3.9. w moim quadzie 5" jest tylko jedna przypadłość, w telemetrii raz na 2-5 min można zauważyć gigantyczną wartość natężenia prądu ale wiem ze takie błędy powoduje sam fakt ze esc jest 4in1. czyli błąd z czujnika, mam to już od wersji 2.1.x
komarkus - 2020-08-26
We właściwościach czujników jest opcja "Filtr". On często likwiduje "cuda" pomiarowe.
MAK - 2020-09-03
Cytat: Dnia 25.08.2020 o 23:34, komarkus napisał:
We właściwościach czujników jest opcja "Filtr". On często likwiduje "cuda" pomiarowe.
Racja, zapomniałem o tym.
JerzyR - 2020-09-04
Nie jestem co do tego przekonany. "Od zawsze" funkcja była wyłączona i było ok. Ale niech stracę :) sprawdzę i to.