Pakiet startowy FRSky - pytania o kompletność -
tomaszbres - 2020-07-03
Dzień dobry
Modelarstwem zajmowałem się ostatnio jakieś 15 lat temu, teraz wracam, ale sprzęt którym dysponuje nie do końca przystaje obecnym realiom.
Koledzy z lotniska skierowali mnie w kierunku rozwiązań oferowanych przez FrSky, ale tu też jest dużo opcji.
Nadajnik
Ustaliłem już, że nadajnik FrSky Taranis Q X7 Access wystarczy do moich potrzeb. Przy tym nadajniku są dwie opcje związane z bateriami:
- Pakiet akumulatorów FrSky do aparatury Taranis Q X7 oraz Q X7S
- Zestaw 2 akumulatorów 18500 Panasonic 2040mAh Li-Ion 3.7V
Czy poza ceną i rodzajem ogniw są jakieś różnice?
Czy do aktualizacji oprogramowania nadajnika potrzebuję jakiegoś dodatkowego, dedykowanego kabla/urządzenia?
Odbiornik
Do modelu elektrycznego wybrałem FrSky RX6R odbiornik 6/16ch z telemetrią.
- Czy ten odbiornik będzie współpracował ze starymi serwomechanizmami Hitec HS81 lub HS55?
- Czego potrzebuję dodatkowo, żeby monitorować napięcie akumulatora silnika (mam regulator Jeti JES 30-3p)
- Czy odbiornik będzie zasilany z portu do którego podłącze regulator (tam mam w starym odbiorniku Hitec)
Do szybowca wybrałem FrSky G-RX6 odbiornik szybowcowy z wariometrem.
- Czy ten odbiornik będzie współpracował ze starymi serwomechanizmami Hitec HS81 lub HS55?
- W starym odbiorniku miałem dodatkowy port, do którego mogłem podłączyć zasilanie, czy jest jakiś dedykowany port do zasilania?
- Jeżeli odbiornik da się zasilać tym samym portem co AIN2, SBUS_IN, SBUS_OUT to gdzie mogę znaleźć pasującą wtyczkę do gniazda w odbiorniku? Czy jest w zestawie?
Czy do aktualizacji oprogramowania odbiorników potrzebuję jakiegoś dodatkowego, dedykowanego kabla/urządzenia?
Dziękuję
Tomek
JerzyR - 2020-07-03
Odbiorniki:
pkt. 1 - będą pracowały
pkt. 2 - czujnik zasilania np.
https://77hobby.pl/frsky-mlvss-czujnik-napiecia-lipo-2s-6s-smart-port-p-134.html
w ramach oprogramowanie openTX w nadajniku po wykryciu czujnika będziesz miał wskazania napięcia całego pakietu i możesz zdefiniować np. monitoring najsłabszej celi
pkt. 3 Zasilanie z regulatora najlepiej podłączać pod kanał, którym sterowany jest silnik (np. kanał 3 w odbiorniku). W szybowcu (nie moto) też może być. Oczywiście nie jest sztywna reguła. Zasilanie wpięte w wolny kanał w odbiorniku spełni te same zadanie.
Nadajnika jako tako nie znam, ale prócz zasilania sama "skrzynka" nie powinna się różnić.
komarkus - 2020-07-04
Skoro "klamka zapadła", warto zawczasu zapoznać się z artykułami w tutejszym
"Warsztacie". Sporo wiedzy w jednym miejscu, rozwiejesz wiele wątpliwości. Jest tam m.in. opis uaktualniania firmware w odbiornikach. Stąd dowiesz się, że można to zrobić z nadajnika za pomocą przerobionego kabelka serwowego, albo zastosować "kabelek" STK czy AirLink.
Z zasilaniem odbiornika nie ma problemu, możesz użyć portu dowolnego kanału czy też nawet SPORT. Możesz też zastosować kabelek serwowy "Y". W sprawie regulatora, mogę polecić Neuron 40, 60, 40s, 60s. Trochę duże, ale dają super telemetrię napędu, m.in. V i A dla silnika i BEC, rpm, ilość energii zużytej, temperaturę ...
pjk11 - 2020-07-04
Warsztat.
Dowiesz sie np. jak zamiast czujnika napiecia za 50zl, zrobic czujnik za 50gr.
MAK - 2020-07-06
Cytat: Dnia 3.07.2020 o 11:52, tomaszbres napisał:
- Pakiet akumulatorów FrSky do aparatury Taranis Q X7 oraz Q X7S
- Zestaw 2 akumulatorów 18500 Panasonic 2040mAh Li-Ion 3.7V
Do QX7/S ACCESS wchodzą dwa 18650 (nie 18500). Odpadają też akumulatory inne niż LiPo / LiIon – wbudowana ładowarka obsługuje tylko LiPo / LiIon własnie (nie obsługuje NiMH, ani innych).