OpenTX - konfiguracja helikoptera nitro (i nie tylko) -
MAK - 2019-02-19
Ten post wymaga manualnej aktualizacji. Praca w toku...
MAK - 2019-08-02
Jako dodatek do tego co powyżej, dorobiłem jeszcze bail-out timer. Bardzo przydatny, aby wiedzieć ile czasu po aktywacji throttle-hold jest aktywna funkcja bail-out (czyli szybkiego, awaryjnego rozruchu wirnika). Funkcja bail-out jest bardzo przydatna, jeśli chcemy przerwać próbę lądowania auto-rotacyjnego, ale szybki rozruch wirnika gdy model jest na na ziemi, może skończyć się nieprzyjemnie. Timer pokazuje ile czasu jeszcze zostało do momentu, w którym bail-out w kontrolerze FBL wygaśnie (oczywiście zakładając, że jest nastawiony na tyle samo sekund co timer – w przykładzie 40 sek).
Grzechu - 2020-08-22
Witam, dziękuję za mnóstwo dobrej roboty, który wyjaśnił mi nieco, o co w tym chodzi. Aczkolwiek nieco się pogubiłem i pomału prostuję, jako że wiadomości potrzebne mi są do całkiem elektrycznego heli. Niejasna jest np funkcja FM0 w zakładce flight modes, której nie można zasterować a jest domyślnie włączona-zatem abra kadabra.
MAK - 2020-08-23
FM0 jest domyślnym trybem. Jest aktywny, jeśli żaden inny tryb nie jest aktywny (który trzeba celowo aktywować).
Radi - 2020-11-08
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie profilu heli w opentx companion.
Dlaczego w nemu wyboru nowego modelu profil heli jest nie aktywny?
MAK - 2020-11-09
Mówisz o "wizardzie" przy kreowaniu modelu? Dla heli nigdy nie był on aktywny i pewnie nie będzie. Taki kreator można by ewentualnie napisać dla – historycznych już – heli CCPM. Dla heli z kontrolerem FBL nie ma to większego sensu. Co taki kreator miałby robić? Ustawić kanały w kolejności?
W ogóle te kreatory są bo są – przy naprawdę minimalnej wiedzy dot. OpenTX więcej one przeszkadzają niż pomagają.
Galo82 - 2021-03-20
Witam, a co mogę zrobić jeśli używam multiprotokołu, mam zaznaczone extended limits, zbindowaną dsmx, i w brainie ustawiam zakresy, i np dla kanału pitch nie mogę zrobić idealnie -100 100, tylko -98 98.. ,w zakładce outputs wartości -125 125 i dalszą zmiana oprócz wartości w brainie nic nie zmienia, co robię źle ?
MAK - 2021-03-20
Z multi TX sprawa się się komplikuje. Tam wiele rzeczy można ustawić w trakcie kompilacji firmware, w szczególności zakresy dla poszczególnych protokołów. Jeśli kompilowałeś sam, to przynajmniej wiesz, jakie masz ustawione. Jeśli masz gotowy firmware, to nic nie wiadomo i trzeba albo przekompilować i wgrać firmware samemu, albo metoda prób i błędów. Tak czy siak nieco zabawy. No ale z założenia multi TX jest raczej dla tych, co lubią takie wyzwania :)
PrzemB - 2021-04-25
Witam,
jestem kompletnie nowy w temacie OpenTX, ale ten artykuł wiele wyjaśnia. Mam pytanie sprzętowe - używam odbiornika RX6R i MSH Brain 2. Wg przedstawionego w artykule schematu trzeba użyć invertera s.bus, żeby mieć telemetrię. Czy na podanym przeze mnie sprzęcie (z aktualnymi firmware) też to trzeba robić? Pytam, bo gdzieś w sieci trafiłem na info, że planowane są jakieś zmiany (chyba po stronie FrSky) i nie będzie to potrzebne.
MarekSp - 2021-06-07
Mase informacji az się gubie szkoda zenie napisałeś poradnika dla wypasionego szybowca teraz mysle jak uruchomić zapis do failsafe czyl latam sobie łagodne kolka tak żeby mógł spokojnie wylądować i to zapisuje jakimś przełącznikiem.