Taranis X9D Plus - zew. modul DSMX bindowanie -
jack-33 - 2017-12-30
Witam wszystkich,
2 lata temu powróciłem do modelarstwa po niemal 30-latach przerwy......kosmos....szczególnie techniczny, ale daje rady.
Dotychczas działałem na radiu syna Spektrum DX6i i mam do niego wiele odbiorników. Obecnie mam już swoje radio (X9D plus) i dokupiłem zewnętrzny moduł Orange DSMX/DSM2.
Od 2 m-cy męczę się z bindowaniem kilku odbiorników. Bindowanie kolejnego wymazuje poprzedni odbiornik, a przecież nie o to chodzi.... gdzieś popełniam błąd.
Oczywiście przestudiowałem instrukcje wielokrotnie.... bez skutku - aparatura binduje się z odbiornikiem, ale pamięta tylko 1 odbiornik (ostatni zbindowany)
Moduł ustawiłem na PPM, standardowe ramki itd... to co proponuje X9D...
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc, co należy zrobić, tzn. krok po kroku, aby zbindować wiele odbiorników na tym module
Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Jacek
Taranis X9D Plus - zew. modul DSMX bindowanie -
MAK - 2018-01-01
Z tego co piszesz, w danej konfiguracji Taranis nie ma kontroli nad bindowaniem odbiorników przez moduł. Taranis nie robi nic innego jak wysyłanie sygnału PPM do modułu, w celu zakodowania go w DSM i wysłania w eter. Za bindowanie odpowiedzialny jest sam moduł i w jego dokumentacji należałoby szukać rozwiązania.
To co prawda to nie dokładnie nasz zakres działania, ale jeśli moduł to OrangeRX, to w dokumentacji piszą o unikalnych ID oraz o ich zmianie:
Kod:
ID change:
When powered up with Button1 pressed the new ID will be generated.
Czyli aby wygenerować nowy ID dla kolejnego odbiornika trzeba przytrzymać przycisk 1 podczas włączania zasilania modułu. Mam nadzieję że ta podpowiedź pomoże :)/emoticons/smile.png">
Dzięki za życzenia i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku!