Odbiornik R9 STAB OTA -
modelhobby - 2022-02-15
Mam kolegę wędkarza który zawsze coś kombinuje. Kupił wcześniej radio Taranis X7 i tak sobie pływał.Teraz dostał moduł R9M ACCST , dokupił odbiornik R9 STAB OTA w 77Hobby.
Nie mógł zbindować więc przyszedł do mnie. Okazało się odbiorniki teraz są ACCSS. Zmieniłem oprogramowanie, wszystko się zbindowało. Teraz jest taki problem:
Jak doprowadzić do tego aby odbiornik działał jak zwykły odbiornik bez wewnętrznej stabilizacji i mixerów aby przekazywał na serwa i regle czyste kanały.Działa tylko k.3 i 7,8.
Podpiąłem kanał 10,11,12 ( pozycja mid - może ma być inna)pod przełączniki żeby wyłączyć funkcje ale też nic. W nadajniku bindowanie w protokole PPM jak i R9M działa prawidłowo. Jak jest lepiej ?
Da się zrobić z niego zwykły odbiornik w jakiś prosty sposób czy trzeba z PC. To wszystko ma działać w łódce zanętowej więc nic nie potrzebuje tylko większy zasięg , choć nie wiem po co bo łódki chyba nie będzie widać.
Odbiornik R9 STAB OTA -
MAK - 2022-02-15
W każdym odbiorniku FrSky ze stabilizacją można stabilizację wyłączyć. Wystarczy odznaczyć zaznaczenie przy "Enable". Można przez soft na pececie lub skryptem LUA. Po wyłączeniu odbiornik staje się zwykłym odbiornikiem, w którym kolejność kanałow jest dowolna (jak zdefiniowana w mikserze nadajnika).
Odbiornik R9 STAB OTA -
modelhobby - 2022-02-15
To chyba najlepiej kupić STK i z poziomu PC wyłączyć funkcje stabilizacji. Ale nawet przy stabilizacji serwa też muszą działać na kanałach PWM a tu ani nie drgną.
Nigdy nie miałem takiego odbiornika więc dla mnie to nowość. Jest już może polska instrukcja bo po angielsku nie czytam.
Odbiornik R9 STAB OTA -
MAK - 2022-02-15
Kanały stabilizowane działają poprawnie dopiero po prawidłowo przeprowadzonej kalibracji i ustawieniu zakresów. W FAQ jest cały wpis o tym + linki do dalszych materiałów.
Odbiornik R9 STAB OTA -
modelhobby - 2022-03-01
Kolega zakupił STK i próbuje zmienić ten odbiornik w zwykły i dalej nic. Program FreeLink nie zapisuje żadnych ustawień nie można zrobić kalibracji.
Dioda żółta nie zaczyna migać. Wygląda jakby nie było połączenia między programem a odbiornikiem.
Podłączyłem odbiornik S6R 2,4 GHz i wszystko działa. Zapisuje wszystkie ustawienia , kalibracja działa. Gdzie szukać błędu.
Dodam jeszcze że przy odbiorniku R9 przy zamykaniu portu FreeLink się zawiesza i restartuje a przy odbiorniku S6R wszystko jest OK.
Odbiornik R9 STAB OTA -
modelhobby - 2022-03-04
Problem rozwiązany. Ustawiłem to poprzez skrypty LUA ale trochę to dziwne skoro manual odbiornika pokazuje że można to zrobić STK.