77Forum
Polskie tłumaczenie EthOS - Wersja do druku

+- 77Forum (https://forum.77hobby.pl)
+-- Dział: Technika Modelarstwa RC (https://forum.77hobby.pl/forum-3.html)
+--- Dział: EthOS (https://forum.77hobby.pl/forum-8.html)
+--- Wątek: Polskie tłumaczenie EthOS (/thread-78.html)

Strony: 1 2

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-01-11

Zgłosiłem na Github FrSky pierwszą wersję polskiego tłumaczenie systemu EthOS. Będzie ono prawdopodobnie włączone w najbliższym wydaniu kolejnej opublikowanej wersji EthOS i po uaktualnieniu radia powinno być automatycznie dostępne do wyboru.

Tłumaczenie systemu radia nie jest łatwym zadaniem. Poza poprawnością językową wymaga także zgodności merytorycznej (także z praktyką modelarską) oraz zmieszczenia się w limitach długości pól na ekranie. Język polski nie ułatwia zadania, gdyż często zamiast pojedynczego słowa po angielsku, trzeba by napisać co najmniej dwa, o wiele dłuższe. Tym niemniej mam nadzieję, że udało mi się przetłumaczyć system EthOS, zachowując warstwę merytoryczną i jednocześnie pisząc wystarczająco poprawnie po polsku.

Tłumaczenie nie jest jeszcze 100% kompletne, ale już w tym stanie powinno być jak najbardziej użyteczne. Będę kontynuował prace tak, by z czasem dopiąć całość na ostatni guzik.

W tym wątku proszę o wszelkie uwagi do tłumaczenia. Znalezione błędy proszę jasno wskazywać - tak bym wiedział, jak dojść do danej opcji (czasem są one mocno zagnieżdżone w kolejnych poziomach menu lub są aktywne tylko w pewnych okolicznościach).

Tymczasem załączam kilka zrzutów ekranowych.

Polskie tłumaczenie EthOS - mundek - 2022-01-12

Witam . Fantastycznie , ogromnie się cieszę ja i pewnie  wiele osób które nabyły ten nadajnik , na naszym lotnisku są już trzy Tandemy . Jakiś czas temu przeglądając  forum modelarskie przeczytałem , że trwają prace nad polską wersją językową do tego nadajnika . Mogę się jedynie domyślać ile pracy włożył Pan w opracowanie tego tłumaczenia . Zazdrościłem zawsze Czechom , mniejszy kraj a mają swoją wersję językową w Tandemie . Cieszę się że sprawa tłumaczenia PL jest bliska finału .  Czytałem że FrSky w tej chwili kładzie duży nacisk na skrypty LUA , co kilka dni pokazują się nowe wersje oprogramowania ale w wersji ALFA - nie do latania . Ostatnia wersja stabilna to 1.0.18 i ukazała się kilka godzin temu , wypada mieć nadzieję że w następnym wydaniu   ETHOSU będzie już wersja PL .

Ze swojej strony mogę obiecać że jak tyko ukaże się wersja PL , zaktualizuję nadajnik i będę informował o ewentualnych uwagach jakie będę miał do  tłumaczenia .

Pozdrawiam .

Polskie tłumaczenie EthOS - Roman - 2022-01-12

Gratuluję podjęcia tematu. Niemcy dali radę a tam to dopiero są długie nazwy, to i tobie się uda.

Ekran Ostrzeżenia: failssafe wyje ale nie mam pomysłu.

Ekran wyjścia: angielskie nazwy elementów sterowych.

Ekran informacje: data nazwa miesiąca jest angielska.

Ekran Krzywa1:  jest konfiguracja punktów proponuję konfiguracja krzywej lub edycja punktów krzywej

Pozdrawiam

Roman

Cytat: 29 minut temu, Roman napisał:

Gratuluję podjęcia tematu. Niemcy dali radę a tam to dopiero są długie nazwy, to i tobie się uda.

Ekran Ostrzeżenia: failssafe wyje ale nie mam pomysłu.

Ekran wyjścia: angielskie nazwy elementów sterowych.

Ekran informacje: data nazwa miesiąca jest angielska.

Ekran Krzywa1:  jest konfiguracja punktów proponuję konfiguracja krzywej lub edycja punktów krzywej

Pozdrawiam

Roman

Ekran wyjścia można  wpisać co zechcesz .

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-01-12

Dzięki za miłe słowa i pierwsze uwagi. Na pewno rozważę sugestię dot. punktów krzywej.

Angielskie nazwy drążków nie są możliwe do przetłumaczenia (nie ma ich w pliku językowym). Można je jednak zmienić na własne w konfiguracji radia, ale faktycznie ich domyślne nazwy są po angielsku i jako takie powinny się znaleźć w pliku tłumaczenia. Planuję zgłosić to jako żądaną zmianę.

Niektórych nazw celowo nie tłumaczyłem. Należą do nich Failsafe (to się tak przyjęło w żargonie modelarskim, że próba tłumaczenia skończyła by się czymś w stylu "manipulatora kulowego" jako nazwa myszki komputerowej, albo innym tego typu potworkiem ?), Camber / Butterfly / Snap Roll jako nazwy miksów, prawdopodobnie Throttle Hold (w światku heli to jest powszechnie używane).

Zastanawiałem się nad tłumaczeniem Pitch / Roll / Yaw. Mimo, że mają one polskie odpowiedniki, to nie jestem pewien czy używanie pochylenia, przechylenia i odchylenia nie wprowadzi więcej zamieszania niż pożytku. Sumarycznie udało mi się zmieścić angielskie nazwy w nawiasach.

Se elementy odczytywane z jakiegoś innego źródła i tylko prezentowane na ekranie EthOS. Należy do nich data z firmware (stąd Jan na zrzucie ekranu).

Są także elementy, które mimo, że przetłumaczyłem nie pojawiają się w symulatorze. Być może są jeszcze błędnie zdefiniowane w kodzie na sztywno i będzie to poprawione w wersji publicznej.

Ciągle nie mam pomysłu co zrobić z Throttle Cut – szczególnie, że jest jeszcze wspomniany wcześniej Throttle Hold. Może macie jakieś sugestie?

EDIT: Może "Odcięcie Gazu" jako Throttle Cut, a Throttle Hold zostawić bez tłumaczenia?

Myślę że dobra propozycja '' Odcięcie Gazu '' dla Throttle Cut a Throttle Hold może ''Blokada Gazu '' . Tłumaczenie słowo w słowo nie zawsze da niestety pożądany efekt .

Polskie tłumaczenie EthOS - Roman - 2022-01-13

Cytat: 13 godzin temu, mundek napisał:

Myślę że dobra propozycja '' Odcięcie Gazu '' dla Throttle Cut a Throttle Hold może ''Blokada Gazu '' . Tłumaczenie słowo w słowo nie zawsze da niestety pożądany efekt .

Dobra propozycja.

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-01-13

Throttle Hold chyba zostawię bez tłumaczenia jednak. Jak pisałem, to w terminologii heli bardzo utrwalony zwrot.

Polskie tłumaczenie EthOS - mundek - 2022-01-14

Cytat: 48 minut temu, MAK napisał:

Throttle Hold chyba zostawię bez tłumaczenia jednak. Jak pisałem, to w terminologii heli bardzo utrwalony zwrot.

Co racja to racja , też latam helikami i zwrot Throttle Hold bardzo czytelny .

Polskie tłumaczenie EthOS - Roman - 2022-01-14

Widzisz musisz sobie odpowiedzieć dla kogo robisz to tłumaczenie. Ci co latają 5 i więcej lat i tak opanowali wszystkie nazwy , bo musieli. Część z nich prawdopodobnie i tak zostanie przy wersji angielskiej bo im będzie wygodniej. Polska wersja jest przede wszystkim potrzebna dla tych co wchodzą w modelarstwo RC i nie mają żadnych nawyków.

Polska wersja będzie dla nich dodatkowym powodem aby kupić aparaturę z ETHOSem.

Polskie tłumaczenie EthOS - MarioSWD - 2022-01-14

Z polskiej wersji skorzysta bez wątpienia każdy użytkownik nawet ten najbardziej prawiony w angielskie synonimy. 

Chciałbym zapytać czy zostały też przetłumaczone ścieżki dźwiękowe tego mi osobiście najbardziej brakuje.  Zresztą przydałoby się dodać kilka takich ścieżek (klapy 25%, klapy 50%, podwozie otwarte, podwozie zamknięte, wysokość, napięcie itd...)

Polskie tłumaczenie EthOS - JerzyR - 2022-01-22

Cytat: Dnia 14.01.2022 o 14:56, MarioSWD napisał:

Zresztą przydałoby się dodać kilka takich ścieżek (klapy 25%, klapy 50%, podwozie otwarte, podwozie zamknięte, wysokość, napięcie itd...)

A tego to nie można samodzielnie przygotować?

Polskie tłumaczenie EthOS - GRUBY - 2022-03-19

Zainstalowałem dziś aktualizację 1.1.1 z 14.03.2022 języka polskiego wciąż brak. Co do ścieżek to kiedyś zrobiłem dla siebie do x10s, może pokuszę się o zrobienie pod ethos ale nie obiecuję :)

Polskie tłumaczenie EthOS - MarioSWD - 2022-03-20

Olewają Polskich użytkowników. Wiele innych języków zostało już dawno dodanych. Szkoda...

Polskie tłumaczenie EthOS - mundek - 2022-05-17

Mamy wydanie ETHOS 1.2.7. i dodano wersję PL , trochę to trwało ale wreszcie jest . Idąc za ciosem pytanie , czy można spodziewać się plików Audio w wersji PL?

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-05-17

Miałem wczoraj pisać, że moje polskie tłumaczenie będzie w końcu dodane w 1.2.7.

Opóźnienie nie wynikało z olewania polskich użytkowników, tylko z braku pamięci dla jednoczesnego użycia wielu różnych czcionek. W wersji 1.2.6 poprawiono obsługę wielu wersji językowych i teraz mamy wersję polską ?.

Ja w najbliższym czasie skupię się nad fine tuningiem tłumaczenia menu radia. Jeśli ktoś ma ochotę i czas na wygenerowanie lub nagranie plików audio PL, to będzie się można ich spodziewać ;)

Polskie tłumaczenie EthOS - MarioSWD - 2022-05-17

Patrząc po liście krajów, które dostały wcześniej opublikowane tłumaczenie to chyba z tym olewaniem jest trochę racji. 

Fajnie by było jakby ktoś obeznany w temacie zrobił poradnik jak w tej chwili aktualizować system ethos przy pomocy Ethos Suite. Można to w kilku słowach napisać. Ja wczorajszą aktualizację zrobiłem jeszcze "po staremu" ale przez w/w program widzę że też można (trzeba plik bootloader.frsky zainstalować w nadajniku) jednak co do reszty to trzeba się opierać na rcgroups. A szkoda. 

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-05-18

Cytat: Dnia 17.05.2022 o 19:17, MarioSWD napisał:

Patrząc po liście krajów, które dostały wcześniej opublikowane tłumaczenie to chyba z tym olewaniem jest trochę racji.

Skoro tak uważasz, to nie zamierzam Cię przekonywać. Ja nie muszę zgadywać "chyba" - wiem jakie konkretnie jakie były przyczyny i były one techniczne.

Cytat: Dnia 17.05.2022 o 19:17, MarioSWD napisał:

Fajnie by było jakby ktoś obeznany w temacie zrobił poradnik jak w tej chwili aktualizować system ethos przy pomocy Ethos Suite. Można to w kilku słowach napisać.

Napisz. Jak zrobisz dobry poradnik, to na pewno wiele osób Ci podziękuje.

Polskie tłumaczenie EthOS - MarioSWD - 2022-05-18

Wiesz wybacz, nie zrozum mnie źle. "Aby zadać pytanie na tym forum trzeba być Klientem sklepu 77Hobby. Pytania widoczne są tylko dla obsługi wsparcia technicznego. Najczęściej zadawane pytania (FAQ) wraz z odpowiedziami umieszczamy w działach FAQ, dostępnych dla wszystkich do czytania i komentowania"

Choćby dlatego Napisać to mogę na modelarskim forum ale ogólnopolskim. To jest forum dla klientów sklepu 77hobby i to właściciel sklepu lub jego przedstawiciele powinni takie FAQ przygotować tak jak to dotyczy innych tematów. Biorąc odpowiedzialność za treść jako przedstawiciel czy dystrybutor firmy w Polsce. Co do mojego zdania "Chyba" i Twojej wiedzy natury przyczyn technicznych to jakoś nie idzie ona z parze z tym co pisali na forum producenta bądź grupach dyskusyjnych choćby na rc groups czy fb.  Nie będę się tutaj licytować kto w jakiej kolejności się postarał i otrzymał bądź wprowadził polski czy inny język. Ważne że jest i wielu ludziom pomoże. 

Polskie tłumaczenie EthOS - MAK - 2022-05-18

Cytat: 11 minut temu, MarioSWD napisał:

Choćby dlatego Napisać to mogę na modelarskim forum ale ogólnopolskim.

Cytujesz opis jedynego całkowicie zamkniętego działu tego forum - gdzie dedykowane wsparcie jest faktycznie świadczone wyłącznie dla klientów sklepu. Faktycznie też artykuły Warsztatu FrSky, czy naszego oficjalnego FAQ zamieszczam w dedykowanych działach i tam możne je jedynie komentować, zadawać pytanie, etc. Ale każdy może napisać artykuł / post choćby w tym dziale. Wiele osób umieszczało tutaj swoje opisy, bardzo fajne zresztą. Od tego są fora, także to. Więc zamiast pisać, że można coś w kilku słowach napisać, po prostu to napisz.