77Forum
Taranis X9E + R9M - problem - Wersja do druku

+- 77Forum (https://forum.77hobby.pl)
+-- Dział: Technika Modelarstwa RC (https://forum.77hobby.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FrSky (https://forum.77hobby.pl/forum-7.html)
+--- Wątek: Taranis X9E + R9M - problem (/thread-81.html)

Taranis X9E + R9M - problem - Ryszard6123 - 2022-01-03

Dzień dobry.

Posiadam od paru lat nadajnik Taranis X9E z zamontowanym modułem R9M.

Od jesieni zaobserwowałem, że nawet na wyłączonym nadajniku dochodzi do dosyć szybkiego rozładowywania się pakietu zasilania.

Wymontowałem pakiet i na innej ładowarce ładowania do pakietów wykonałem ponownego formowania czyli rozładowanie i ładowanie do pełna pakietu.

Następnie naładowałem do około 1/4 pojemności podłączyłem do nadajnika i włączyłem nadajnik.

Wszystkie zakresy mocy działały prawidłowo, lecz gdy zmieniłem z 100mW na 10mW nadajnik się wyłączył. Ponowna próba uruchomienia ukazała mi już tylko taki obraz jak na foto 1, oraz na dołączonym filmie 1a.

Radio nie reaguje na żadne przełączniki, nawet nie daje się wyłączyć.

Podczas próby wgrania ponownie firmware pokazują się tylko takie komunikaty jak na foto 2 i 3.

Po podłączeniu nadajnika do komputera i programu Companion TX - program jak gdyby nie widział radia, nie udaje się sprawdzić jaki jest system Open TX oraz nie daje się nic zainstalować, nie można odczytać modeli, mimo, że istnieją pliki na karcie SD.

Moje zapytanie - czy to już koniec tego radyjka, czy może ktoś to naprawić?

Jaki byłby koszt w przypadku naprawy i co powinienem zrobić?

Bardzo proszę o wskazówki, o odpowiedź.

Z góry bardzo dziękuję.

Taranis X9E + R9M - problem - MAK - 2022-01-03

Moduł R9 ma zwiększone zapotrzebowanie na prąd względem standardowego modułu nadawczego. Jeśli akumulator jest od nowości, a radio ma kilka lat, to zapewne pora zmienić akumulator i od tego sugeruję zacząć (ewentualnie, dla sprawdzenia, podłączyć radio do innego pewnego źródła zasilania, np. zasilacza warsztatowego - oczywiście zachowując odpowiedni zakres napięcia).

Natomiast nową wersję OpenTX można wygrać nawet bez zasilania, wg tej procedury:

https://77hobby.pl/uaktualnienie-opentx-w-trybie-stm32-n-14.html

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, myślę, że droga naładowania akumulatora nie będzie właściwa, gdyż odłączyłem moduł R9M i doładowałem akumulator do około 50% pojemności, zachowanie nadajnika jest nadal identyczne.

Spróbuję dalszych wskazówek i na pewno będę w kontakcie.

Gorąco pozdrawiam

Taranis X9E + R9M - problem - MarekSp - 2022-01-03

A czy uruchamiasz prawidłowo aparaturę żeby współpracowała z companion ? Musi być przed włączeniem oba trymery do siebie i uruchamiasz

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Po pracy jeśli czas pozwoli spróbuję jeszcze raz podłączyć się pod Companion, myślę że robiłem prawidłowo, ale głowy nie dał bym odciąć. Byłem wystraszony tym co się stało i przypuszczam, że nerwy robiły swoje, nie myśli się wtedy racjonalnie; przerażenie że mogłem uszkodzić apkę wartą ponad tysiąc, na którą zbierałem około roku ?

Taranis X9E + R9M - problem - MarekSp - 2022-01-03

Rozumiem

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Taranis X9E + R9M - problem - Ryszard6123 - 2022-01-11

Dzień dobry wszystkim, którzy starali się mi dopomóc w rozwiązaniu problemu.

Okazało się że jest uszkodzony pakiet zasilający, mimo, iż na mierniku wykazywał znaczne naładowanie, po podłączeniu do nadajnika pojawiał się problem jak wyżej opisany.

Po wymianie pakietu na nowszy - wszystko zaczęło działać prawidłowo. Ogromnie się cieszę.

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za wskazówki, sugestie oraz okazaną pomoc i zainteresowanie.

Gorąco pozdrawiam

Taranis X9E + R9M - problem - MAK - 2022-01-11

Zgaduję, że był mierzony odłączony pakiet. Mierzyć trzeba pod obciążeniem, a i wtedy – jeśli mierzy się zwykłym multimetrem – nie zawsze widać chwilowe spadki napięcia.