Liczba postów: 19
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam. Czy do odbiornika X8R mogę wpiąć dwa regulatory z bec'ami?
Reputacja:
0
Ktoś coś wie na ten temat bo nigdzie nie mogę znaleźć info.
Reputacja:
0
Na chwilę obecną mam odpiete plusy z dwóch regulatorów a odbiornik zasilam zewnętrznym bec'iem.
Regulatory prawdopodobnie od prolam 12v lecz przy napięciu 9.6v z aku Pb przestają żyć tzn nie napędzają silników (silniki 12v). Sprzedawca powiedział że ob plusy regulatorów powinny być wpiete w odbiornik - nie wydaje mi się aby to robiło różnicę, według sprzedawcy regulatory powinny działać nawet przy 6v. Mój sprzęt to łódka do wywozu zanęty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-20, 22:41 przez
Skuwa.)
Reputacja:
0
Aku mam dokładnie 2x 6V 12ah. Przy wyższym napięciu wszystko ok. Minusy połączone. Nie ma szans aby wtyczka była obrucona o 180°. Wtedy minus znalazł by się na wyjściu sygnału. Możliwe że aku już przy 9.5V nie mają czym karmić moich regulatorów. Trzeba będzie zrobić jakiegoś back up'a
Reputacja:
0
Aku mam dokładnie 2x 6V 12ah. Przy wyższym napięciu wszystko ok. Minusy połączone. Nie ma szans aby wtyczka była obrucona o 180°. Wtedy minus znalazł by się na wyjściu sygnału. Możliwe że aku już przy 9.5V nie mają czym karmić moich regulatorów. Trzeba będzie zrobić jakiegoś back up'a.
A czy jest szansa na wyrzucenie zewnętrznego bec-a i podłączenie obu bec-ow z regulatorów przed diody np 1n4004?
Reputacja:
0
Zawsze to zasilanie będzie z dwoch bec-ow. Padnie jeden to drugi dociagnie. Nie chciałbym stracić tej łódki gdyż będzie Echosonda za parę groszy i ogólnie łódka trochę kosztowała.
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Ogólna zasada jest taka, że BECe liniowe można łączyć. Nie powinno łączyć się SBECy (BECe przełączające - z przetwornicą).
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
podepne sie pod temat. mam odbiornik XR8R Pro, zasilany jest z polaczenia z pixhawkiem przez jego wyjscie wyjscie RC. czy mozna dla bezpieczenstwa podpiac dodatkowe zasilanie dla odbiornika? jezeli tak to w jaki sposob? uzyl bym do tego przetwornicy step down.
Reputacja:
0
Odpowiedź masz powyżej. Przy czym zasilać będziesz pewnie cały układ, bo linie GND i zasilania są zwykle połączone.
Jeśli wszystkie urządzenia to akceptują (także serwa), to warto zastanowić się nad bezpośrednim zasilaniem z akumulatora 2S. Eliminuje się wtedy najbardziej awaryjny punkt, tzn. BEC.
Reputacja:
0
Czyli podlaczajac dodatkowe zasilanie na obojetnie ktore piny z przetwornicy (nie z beca) nie uszkodze odbiornika, pixa czy jakiegos serwa? Czy zlikwidowac kable zasilajace z pixa i zostawic tylkk sygnalowy przewod do niego?
Reputacja:
0
BEC to tylko nazwa elementu / układu, który stabilizuje napięcie do jakiegoś poziomu. Obecnie są to zwykle SBEC, czyli przetwornice przełączające.
Reputacja:
0
Tak, obojetnje czy bec czy przetwornica, wszystko to punkt zasilanka ale czy nie dodac diode zenera na kazde z punktow zasilania (od pixa i od przetwornicy)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-01, 09:52 przez
Wania.)
Reputacja:
0
Pixhawk sam nie jest przecież źródłem zasilania. Zasilasz go pewnie z innego BEC / przetwornicy, albo bezpośrednio z akumulatorów. Jeśli obecnie zasilasz X8R z Pixhawk, to przy dokładaniu kolejnego źródła musisz uważać na to, aby w obwodzie nie pojawiły się dwie przetwornice / SBEC oraz żeby napięcia obu źródeł były bardzo podobne (inaczej jedno źródło będzie „ładowało” drugie). Jeśli nie wiesz co robisz, to lepiej sobie odpuść.
Dioda zenera nie ma nic do podwójnego zasilania. To tylko ograniczenie przed ewentualnym przepięciem.
Reputacja:
0
tak sam z siebie nie jest ale tego akurat nie trzeba tlumaczyc, chodzilo o to, ze wlasnie z niego zasilany jest odbiornik. moj blad o zenerze, ale zeby zrobic drugie zabezpieczajace zrodlo zasilania wlasnie z przetwornicy/beca/czy czegokolwiek innego to chyba powinnienem dac je przez schottkego
Reputacja:
0
Napisz coś więcej, gdyż chyba nie do końca rozumiem. O co chodzi z tymi diodami? co chcesz nimi osiągnąć (w szczególności diodą Schottky'ego) ?
Reputacja:
0
chce miec dodatkowe zasilanie odbiornika jako zabezpieczenie gdyby jedno przestalo dziala. skoro w odbiorniku wsztstie wyjscia + i - sa ze soba polaczone to uzycie diody schottkego umozliwi mi na podanie dwoch osobnych zrodel zasilania na odbiornik
Reputacja:
0
Ok, ale co ta dioda ma dokładnie robić?