Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Odbiornik RX6R

Witam . Udało mi się przez przypadek wgrać do odbiornika RX6R przy pomocy nadajnika Tandem X20S oprogramowanie Archer 2.1.10.frsk . Od tego czasu odbiornik milczy i nie daje się zbindować , pali się ciągle czerwona dioda . Próba powrotu do innego oprogramowania bez powodzenia . Czy istnieje jakiś sposób na reset odbiornika ? Czy niestety złom ?
Odpowiedz

Można po prostu wgrać właściwy firmware. Jeśli nie działa przez radio, to powinno zadziałać przez programator, z poziomu komputera PC.

Odpowiedz

Czyli jak rozumiem wgranie niewłaściwego oprogramowania nie powinno uszkodzić odbiornika . Próbowałem i z poziomu nadajnika i przez programator wgrać właściwe oprogramowanie , ale niestety odbiornik nie odpowiada , pali się czerwona dioda . Odbiornik jest kolegi modelarza któremu chciałem pomóc , być może jest jakieś inne uszkodzenie.
Odpowiedz

Zarówno odbiorniki jak i nadajniki FrSky mają bootloader, który odpowiada za wgrywanie właściwego firmware.  Bootloader nie jest normalnie dostępny do nadpisania, czy skasowania. Dzięki temu nadpisaniu może ulec jedynie właściwy firmware. Można do odbiornika wgrać plik MP3, a bootloader i tak będzie działał i wgranie poprawnego firmware powinno być możliwe.

Natomiast miałem przypadki, że nie działało wgrywanie przez radio, a działało przez programator. Zresztą wgrywanie przez programator jest metodą oficjalnie zalecaną przez FrSky jako pewną.
Odpowiedz

Czy programator S.Port AIRLINK działa na Windows 10 ? Próbowałem przeprogramować inny odbiornik i na nim dioda czerwona mruga ale oprogramowanie się nie ładuje .Wiem że kiedyś to robiłem z powodzeniem , ale na starszym laptopie .
Odpowiedz

Cytat: 2 godziny temu, mundek napisał:

Czy programator S.Port AIRLINK działa na Windows 10 ? Próbowałem przeprogramować inny odbiornik i na nim dioda czerwona mruga ale oprogramowanie się nie ładuje .Wiem że kiedyś to robiłem z powodzeniem , ale na starszym laptopie .

Jak się okazało i nie było to dla mnie takie oczywiste , łączyłem odbiornik z programatorem z nieprawidłowym gniazdem . Powinno się łączyć wtyki z lewej strony programatora , ja łączyłem z prawej strony . Prawidłowo wgrałem opr. do odbiornika X8R , natomiast omawiany RX6R milczy niestety , uszkodzony prawdopodobnie .
Odpowiedz

Od strony funkcjonalnej portów AirLink/S jest taki sam jak STK: https://77hobby.pl/pobieranie/frsky_pl/F...BBYv11.pdf

Jeśli odbiornik nie reaguje (a inny tak), to niestety jest uszkodzony. Można jeszcze próbować go naprawiać od strony elektroniki, ale to nieopłacalne. Te odbiorniki są zbyt tanie, by opłacało się płacić za wiedzę i czas konieczny do ich ewentualnej naprawy (na dodatek bez gwarancji powodzenia).
Odpowiedz

Zgadzam się , naprawa nieopłacalna i potem ewentualne ryzyko . Kłania się czytanie instrukcji , wszystko opisane i jasne , a ja waliłem głową w mur .

Dziękuję za zainteresowanie .

Odpowiedz

Stop browsing, start living - No Selfie
https://MeetAgree.com

Real girls in your city are eager to meet

NEW GIRLS

Anna Morison
Lily Pad
Lexi Belle
Mimi
Alexis Texas
Carola Conymegan