Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czy mogę podłączyć bezpośrednio czujniki FBVS-01 czujnik napięcia oraz TEMS-01 czujnik temperatury do gniazd analogowych jeżeli odbiornik mam zasilany z lipo 2cell poprzez ubeca?
Liczba postów: 4
Reputacja:
0
Witam,
W jaki sposób mogę podłączyć TEMS-01 analogowy czujnik temepertury do odbiornika RX8X?
Myslałem, że może przez SP2UART ale w jego opisie jest takie info "(czyli nie czujnik temperatury TEMS-01)".
Czy w taki układzie muszę korzystać z koncentratora FHS-01?
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Abstrahując na chwilę od modelu odbiornika. Każdy port analogowy w odbiornikach FrSky działa w podobny sposób. Mierzy napięcie na swoim wejściu, w zakresie od 0 do 3.3V. To napięcie, jako wartość libczową, przekazuje do telemetrii, jako jeden z czujników OpenTX / FrOS. Wartość tę można wykorzystać bezpośrednio, lub za pomocą konfigurowalnego mnożnika skalibrować tak, aby 1:1 pokazywała rzeczywiście mierzony parametr.
Dla przykładu: w pełni naładowany pakiet LiPo 3S ma 12.6V. Analogowy czujnik napięcia powinien zamienić napięcie 12.6V (100%) na 3.3V, możliwe do odczytania przez port analogowy. W miarę rozładowywania się pakietu, proporcjonalnie powinno maleć napięcie podawane na port analogowy przez czujnik (aż do 0V = 0%). W praktyce czujnik będzie miał jakieś niedoskonałości (albo np. większy zakres, np. do 4S) i potrzebny jest dodatkowy parametr w OpenTX (ustawia się to w konfiguracji danego czujnika), który kalibruje wskazanie. Tak działa np. czujnik analogowy FBVS-01.
Czujnik TEMS-01 nie podaje żadnego napięcia, tylko zmienia swoją rezystancję w zależności od temperatury. Dlatego trzeba go podłączać przez hub FHS-01 albo czujnik obrotów RPM v2, które de facto zamieniają rezystancję na napięcie w odpowiednim zakresie.
Wracając do odbiornika (zakładam, ze chodzi o X8R, który nie ma portu analogowego)
Koncentratora FHS-01 nie podłączysz wprost do odbiornika serii X. Ten produkt należy do „świata” serii D.
Czujnik TEMS-01 przyłączysz natomiast przez czujnik obrotów RPM v2 (nawet dwa czujniki TEMS-01 są w komplecie z RPM v2).
Można też zrobić we własnym zakresie prosty układ, zmieniający wartość rezystancji czujnika TEMS-01 na napięcie w zakresie 0 ~ 3.3V (czyli temp -20°C powinno odpowiadać 0V, a dla 250°C układ powinien podawać 3.3V). Wyjście takiego układu podłączysz bezpośrednio do portu analogowego odbiornika (dla bezpieczeństwa układ powinien mocno ograniczać płynący prąd). Wymaga to oczywiście nieco wiedzy z zakresu elektroniki. W takim przypadku pozostaje problem braku portu analogowego w X8R, ale można użyć innego odbiornika serii X albo – tak jak pisałeś – zastosować SP2UART, który ma dwa porty analogowe na pokładzie i przyłącza się go przez Smart Port.
Liczba postów: 4
Reputacja:
0
Super. Teraz już wiem co i jak.
Czyba poczekam na Gas Suite. W końcu temp silnika będzie zagrozona jedynie latem w upałach, a czujnik zawsze można wpiąc do układu..
Jeszcze raz dzięki za pomoc.