Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Telemetria w odbiorniku D8R-|| Plus

Czy mogę podłączyć bezpośrednio czujniki FBVS-01 czujnik napięcia oraz TEMS-01 czujnik temperatury do gniazd analogowych jeżeli odbiornik mam zasilany z lipo 2cell poprzez ubeca?
Odpowiedz

FBVS-01 podłączysz bez problemu. Tylko dobrze wybierz zakres napięcia baterii. Niestety opis na PCB czujnika jest mylący, są tam oznaczenie 1S/2S/3S nie mające za wiele wspólnego z ogólnie przyjętymi oznaczeniami na akumulatorach (prawidłowe znaczenia opisane są w instrukcji).

TEMS-01 nie podłączysz bezpośrednio. Trzeba mieć hub FHS-01 (koncentrator czujników dla serii D):

https://77hobby.pl/frsky-fhs-01-koncentr...p-136.html
Odpowiedz

Witam,

W jaki sposób mogę podłączyć TEMS-01 analogowy czujnik temepertury do odbiornika RX8X?

Myslałem, że może przez SP2UART ale w jego opisie jest takie info "(czyli nie czujnik temperatury TEMS-01)".

Czy w taki układzie muszę korzystać z koncentratora FHS-01?  
Odpowiedz

Abstrahując na chwilę od modelu odbiornika. Każdy port analogowy w odbiornikach FrSky działa w podobny sposób. Mierzy napięcie na swoim wejściu, w zakresie od 0 do 3.3V. To napięcie, jako wartość libczową, przekazuje do telemetrii, jako jeden z czujników OpenTX / FrOS. Wartość tę można wykorzystać bezpośrednio, lub za pomocą konfigurowalnego mnożnika skalibrować tak, aby 1:1 pokazywała rzeczywiście mierzony parametr.

Dla przykładu: w pełni naładowany pakiet LiPo 3S ma 12.6V. Analogowy czujnik napięcia powinien zamienić napięcie 12.6V (100%) na 3.3V, możliwe do odczytania przez port analogowy. W miarę rozładowywania się pakietu, proporcjonalnie powinno maleć napięcie podawane na port analogowy przez czujnik (aż do 0V = 0%). W praktyce czujnik będzie miał jakieś niedoskonałości (albo np. większy zakres, np. do 4S) i potrzebny jest dodatkowy parametr w OpenTX (ustawia się to w konfiguracji danego czujnika), który kalibruje wskazanie. Tak działa np. czujnik analogowy FBVS-01.

Czujnik TEMS-01 nie podaje żadnego napięcia, tylko zmienia swoją rezystancję w zależności od temperatury. Dlatego trzeba go podłączać przez hub FHS-01 albo czujnik obrotów RPM v2, które de facto zamieniają rezystancję na napięcie w odpowiednim zakresie.

Wracając do odbiornika (zakładam, ze chodzi o X8R, który nie ma portu analogowego)

Koncentratora FHS-01 nie podłączysz wprost do odbiornika serii X. Ten produkt należy do „świata” serii D.

Czujnik TEMS-01 przyłączysz natomiast przez czujnik obrotów RPM v2 (nawet dwa czujniki TEMS-01 są w komplecie z RPM v2).

Można też zrobić we własnym zakresie prosty układ, zmieniający wartość rezystancji czujnika TEMS-01 na napięcie w zakresie 0 ~ 3.3V (czyli temp -20°C powinno odpowiadać 0V, a dla 250°C układ powinien podawać 3.3V). Wyjście takiego układu podłączysz bezpośrednio do portu analogowego odbiornika (dla bezpieczeństwa układ powinien mocno ograniczać płynący prąd). Wymaga to oczywiście nieco wiedzy z zakresu elektroniki. W takim przypadku pozostaje problem braku portu analogowego w X8R, ale można użyć innego odbiornika serii X albo – tak jak pisałeś – zastosować SP2UART, który ma dwa porty analogowe na pokładzie i przyłącza się go przez Smart Port.
Odpowiedz

Z ciekawości pomierzyłem ten czujnik. Rezystancja zmienia się nieliniowo, więc ewentualny układ DIY nie byłby jednak taki prosty - musiałby odzwierciedlać krzywą temperatury, podobną do opisanej tutaj: https://en.tdk.eu/inf/50/db/ntc_09/Glass..._G1540.pdf (charakterystyka 8304, przy czym to tylko jako przykład, bo nie wiem jaki dokładnie jest to termistor). W sumie fajny projekcik DIY :).
Odpowiedz

Dzięki za szybką odpowiedź.

Winien jestem wyjaśnienie, że TEMS-01 (2szt) chciałem zamontować w moim nowym samolocie Katana TOC 2,7m napędzanym silnikiem benzynowym DA100 (boxer) więc RPM V2 odpada.

Rozumiem, że mogę zastosować SP2UART ale będę musiał jeszcze odpowiednio zaprogramować "odczyt" czujników w Open TX.

Oprócz Tems-01 chciałem też zastosować dwa inne czujniki FCS-40A do odczytywania poboru prądu i GPS V2 do ogólnego pomiaru prędkości i wysokości lotu podczas treningów wiązanek akrobacyjnych IMAC.

Niestety elektronika nie jest moją najmocniejszą stroną i zastanawiam się jak to wszystko połączyć w całość.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 2/15/2018 o 21:03, Karol napisał:

Winien jestem wyjaśnienie, że TEMS-01 (2szt) chciałem zamontować w moim nowym samolocie Katana TOC 2,7m napędzanym silnikiem benzynowym DA100 (boxer) więc RPM V2 odpada.

Fajny model się zapowiada :).

Generalnie możesz i jest to najłatwiejsze rozwiązanie. Po prostu nie będziesz wykorzystywał funkcjonalności mierzenia obrotów, bo ten czujnik mierzy prędkość obrotową trójfazowych silników elektrycznych. Tym niemniej temperaturę z dwóch czujników będzie podawał.

Po Chińskim Nowym Roku ma się pojawić FrSky Gas Suite:

https://www.frsky-rc.com/product/gas-suite/

na który od jakiegoś już czasu czekamy (od dawna zgłaszamy FrSky potrzebę stworzenia takiego czujnika). Mamy nadzieję mieć go w marcu.

Cytat: Dnia 2/15/2018 o 21:03, Karol napisał:

Rozumiem, że mogę zastosować SP2UART ale będę musiał jeszcze odpowiednio zaprogramować "odczyt" czujników w Open TX.

Tak, ale przeczytaj uważnie moje poprzednie posty. Nie podłączysz czujników TEMS-01 do SP2UART bezpośrednio, gdyż to w zasadzie termistory, a port analogowy potrafi odczytywać napięcie, nie rezystancję.

Jeśli nie masz ochoty bawić się w elektronikę "zrób to sam" masz dwa wyjścia:

1. Zastosować RPM v2 (niestety nie wykorzystując jego głównej funkcji, czyli mierzenia obrotów)
  2. Poczekać na Gas Suite.
Odpowiedz

Super. Teraz już wiem co i jak.

Czyba poczekam na Gas Suite. W końcu temp silnika będzie zagrozona jedynie latem w upałach, a czujnik zawsze można wpiąc do układu..

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Odpowiedz

Skocz do: