Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z bindowaniem nadajnika FrSky Horus X10 Express z odbiornikiem FrSky S6R.

Cytat: 2 godziny temu, Mariusz napisał:

Jeżeli chodzi o odbiornik FrSky S6R, to wgrałem mu przy pomocy Horusa wszystkie możliwe aktualizacje firmware pobrane ze strony FrSky dla tego modelu.

Cytat: 2 godziny temu, Mariusz napisał:

Horus X10 Express ma wersję firmware FrOS 2.0.01, a Horus X10S posiada FrOS 1.3.07.

Po mojemu zakręciłeś się już w wersjach firmware. Jeżeli chcesz mieć kompatybilność, to oprócz wspólnego FCC/LBT ... potrzebujesz na dziś nie używać ACCST D16 v2 w żadnym urządzeniu, bo np. w S6R masz najnowsze firmware (czyli D16 v2), którego aktualnie X10 Express nie trawi (bo jeszcze nie ma dla niego aktualizacji dla D16 v2). Na dziś, powinno zadziałać, gdy:

- X10 Express będzie miał FrOS v. 2.0.01 - najnowszy, ale bez v2

- X10S będzie miał FrOS  v. 1.3.06 z 11 grudnia 2019 (jeszcze bez v2)

- S6R będzie miał v. 190531 z 5 czerwca 2019 (jeszcze bez v2)

Z X10S jest teraz kolejny problem, bo jeśli zrobisz downgrade FrOS, to nie wiem, czy moduł iXJT zostanie też sflaszowany do wersji D16 v1, w opisie tej wersji FrOS nie ma nic wspomniane o aktualizacji modułu nadawczego, więc prawdopodobnie pozostanie w nim aktualnie niekompatybilny z S6R - D16 v2.1.0, i nie bardzo jest jak wrócić do v1.

Raczej poczekaj, aż wszystkie urządzenia będą miały aktualizację do ACCST D16 v2 (obecnie 2.1.0), co powinno nastąpić raczej w ciągu kolejnych dni (o ile twórcy firmware nie zaplątali się w dobrych chęciach). Chwilowo lataj na tym co działa ;)

Sam mam dylemat, bo szybko poaktualizowałem do D16 v2.1.0, a dwa odbiorniki pozostają na v2.0.1 - tu kompatybilności też brak niestety.

Może jednak warto czasem poczekać z aktualizacjami, aż społeczność nie powie - jest OK?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do: