2018-01-02, 01:24
Dzięki za odpowiedź. Taranis został kupiony osobno (wcześniej) niż X8R więc nie był ze sobą bindowane.
W Taranisie zainstalowałem póki co wersję OpenTX 2.2.1 z 16 grudnia licząc na to, że pojawi mi się opcja wyboru jako "Internal RF Mode" D16-eu jak na waszym zdjęciu ale niestety nie mam takiej opcji (przybyło za to D8). Z tych opcji:
Najczęstsze przyczyny problemów z bindowaniem:
Podsumowując: nie aktualizowałem firmware X8R ani modułu nadawczego Taranisa a jedynie OpenTX do wersji 2.2.1 licząc, że coś to zmieni. Wciąż świeci się po podłączeniu z wciśniętym F/S dioda czerwona i zielona i tak pozostaje. Jeśli nie wcisnę F/S to miga czerwona i tutaj póki co utknąłem.
W Taranisie zainstalowałem póki co wersję OpenTX 2.2.1 z 16 grudnia licząc na to, że pojawi mi się opcja wyboru jako "Internal RF Mode" D16-eu jak na waszym zdjęciu ale niestety nie mam takiej opcji (przybyło za to D8). Z tych opcji:
Najczęstsze przyczyny problemów z bindowaniem:
- Niekompatybilność firmware - wykluczyłem, bo ufam, że właśnie wgrywacie firmware pasujący ze sobą i w Taranisie i w X8R więc póki co tu nic nie zmieniałem
- Zbyt bliska odległość odbiornika od nadajnika (aparatury RC) - nic to nie zmienia, bo od razu świeci się "solid red & green"
- Niestabilne lub niewydajne prądowo źródło zasilania - raczej nie ma znaczenia, ale sprawdzałem na 2 źródłach zasilania
- Zbyt krótkie przytrzymanie przycisku F/S podczas włączania zasilania odbiornika - wykluczone
- Zły tryb bindowania - ustawiony jest D16 w Internal RF Mode a po naciśnięciu "bind" ustawiam D16+telemetria (kanały 1-8) (w wersji 2.2.1 OpenTX to mi się zaczęło pojawiać)
- Zły sposób bindowania odbiorników serii V - to odbiornik X, więc odpada
Podsumowując: nie aktualizowałem firmware X8R ani modułu nadawczego Taranisa a jedynie OpenTX do wersji 2.2.1 licząc, że coś to zmieni. Wciąż świeci się po podłączeniu z wciśniętym F/S dioda czerwona i zielona i tak pozostaje. Jeśli nie wcisnę F/S to miga czerwona i tutaj póki co utknąłem.