2020-05-10, 14:43
Próba upgrade do ACCST D16 2.1.0 (z karty SD) kończy się komunikatem "Firmware update error, Data refused". Problem raczej nie jest banalny. Próbowałem różnych rzeczy - inna karta SD, kolejne ściąganie firmware, rozpakowywanie zip-a różnymi pakerami, wgranie firmware na SD poprzez USB i bezpośrednio z komputera, na uruchomionym OpenTX i na bootloaderze, wersja LBT, FCC, inne kabelki itd. Chyba wykluczyłem wszystkie możliwe zwykłe przyczyny problemu. Robiłem takie rzeczy na Horusie i wiem o co chodzi. Próbowałem również metody z programatorem STK i "frsky_update_sport_rev14.exe" - podłączałem S.Port i GND (od góry w X9E) do programatora (z pominięciem "+"). Dochodziłem do "Download" i po kliknięciu dostawałem komunikat "device timeout" i zrestartuj program.
Nabieram przekonania, że Taranis ma jakieś niespecyficzne uszkodzenie. Do momentu próby upgrade modułu XJT nie sprawiał żadnych problemów. Radio ma najnowszy OpenTX. Jest kupione w 77hobby (po gwarancji). Na module jest napis: X9DP_BK_RF_REV0.2 i 151217 (chyba data prod.).
Przychodzi mi pomysł, żeby porozpinać tasiemki i złączki, poczyścić IPA.
Może ktoś potrafi podsunąć jakiś pomysł, co można jeszcze by spróbować, zrobić, przetestować.
Nabieram przekonania, że Taranis ma jakieś niespecyficzne uszkodzenie. Do momentu próby upgrade modułu XJT nie sprawiał żadnych problemów. Radio ma najnowszy OpenTX. Jest kupione w 77hobby (po gwarancji). Na module jest napis: X9DP_BK_RF_REV0.2 i 151217 (chyba data prod.).
Przychodzi mi pomysł, żeby porozpinać tasiemki i złączki, poczyścić IPA.
Może ktoś potrafi podsunąć jakiś pomysł, co można jeszcze by spróbować, zrobić, przetestować.