Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

AUTO-START jak zaprogramować w OpenTX ???

Witam Kolegów,

ostatnio maiłem problem z wypuszczeniem większego modelu (nie szybowca) z ręki. Niewiele brakowało, a skończyłoby się to crash'em.

Wcześniej już miałem niestety taką sytuację i crash, gdzie przy wyrzucaniu modelu aparatura na smyczy przekręciła mi się o 180 stopni, no i czasu zabrakło....

Wpadłem na pomysł, aby zaprogramować opcję AUTO-STARTU przy wykorzystaniu odbiornika ze stabilizacją S6R/S8R, w poniższy sposób:

1) programuję 4-ty tryb lotu o nazwie AUTO-Start (pierwsze 3 tryby to stabilizacja OFF, stabilizacja ON, auto poziomowanie)

2) w mikserach dodaję dodatkowe linie dla kanału 10 i 11, uzależnioną od 4-go trybu, aby wyzwolić auto-poziomowanie

3) w mikserach dodaję dodatkową linię dla ELEV, uzależnioną od 4-go trybu, aby wyzwolić delikatne wznoszenie

4) w mikserach dodaję dodatkową linię dla THR, uzależnioną od 4-go trybu, z włączeniem opcji opóźnienie (np. 10s, aby po tym czasie nastąpiło uruchomienie się silnika) + spowolnienia (np. 5s, aby prędkość obrotowa silnika wzrastała płynnie, nie gwałtownie)

i to jest ten czas ok. 15 sek. aby nad "bezpiecznie" wypuścić model z auto-poziomowaniem i delikatnym wznoszeniem, a następnie przejąć kontrolę w aparaturze.

Wszystko mi pracuje poza jedną rzeczą - po włączeniu opcji "auto-startu" przesuwam drążek THR do pozycji startowej (np. 90% mocy) i efekt jest taki, że włącza się THR na środku (50%), spada do 0% i wzrasta powoli do 90%. Nie chce zastartować od 0% tylko od środka (50%) proces rozpoczyna się ???

Natomiast jak daje 100% mocy, jest ok.???

Gdzieś tkwi problem i nie mogę go rozwiązać.

Myślę, że taka opcja będzie ciekawa dla wielu użytkowników samolotów, szczególnie ze stabilizacją, więc ZAPRASZAM DO WSPÓŁPRACY ?

W ROZWIAZANIU PROBLEMU.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
AUTO-START jak zaprogramować w OpenTX ??? - przez jack-33 - 2022-03-15, 15:52
AUTO-START jak zaprogramować w OpenTX ??? - przez modelhobby - 2022-03-17, 10:15
AUTO-START jak zaprogramować w OpenTX ??? - przez JerzyR - 2022-03-31, 21:36

Skocz do: