Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

W odbiorniku działa tylko kanał THR (Gaz).

Zakupiłem odbiornik S6R zamówienie ****. Jest problem, jak wiadomo nie chciał się blindować  z nadajnikiem radiomaster TX 16S. Po pobraniu aktualizacji i przeprowadzeniu  operacji wgrania do nadajnika  jak na filmie. Oczywiście odbiornik się z blindował z radiem ale działa tylko kanał  opisany jak w tytule. Nie wiem co robić.

Sygnał jest prawidłowy RSSI w przedziale 100- 98 dB.

Odpowiedz

Sprawa rozwiązana banalnie prosta.

Podłączyłem dwa serwa pod kanał pierwszy i drugi. Odbiornik prawidłowo zaczął reagować, ciekawe że z jednym serwem nie reagował.

Być może te typy tak mają.

Mam odbiorniki radiomaster i flysky i po blindowaniu odbiorniki reagują prawidłowo po podłączeniu jednego serwa.
Odpowiedz

Cytat: 3 godziny temu, syros napisał:

Sprawa rozwiązana banalnie prosta.

Podłączyłem dwa serwa pod kanał pierwszy i drugi. Odbiornik prawidłowo zaczął reagować, ciekawe że z jednym serwem nie reagował.

Być może te typy tak mają.

Mam odbiorniki radiomaster i flysky i po blindowaniu odbiorniki reagują prawidłowo po podłączeniu jednego serwa.

odbiornik nie wykrywa ilości serw wiec to nie to 
Odpowiedz

Cytat: 4 godziny temu, MarekSp napisał:

odbiornik nie wykrywa ilości serw wiec to nie to 

Dokładnie, odbiornik nie ma pojęcia czy i ile serw jest do niego przyłączonych.

Sugeruję nie podawać na forum publicznym numerów zamówień (usuwam z oryginalnego posta).
Odpowiedz

Radziłbym przeglądnąć lutowanie tych pinów do których wpinasz kabelki od serw. Miałem takie przypadki że w ogóle nie było cyny albo było zwarcie do plusa i kanał nie działał. Zawsze jest ryzyko że model przez to spadnie.
Odpowiedz

Na już pewnie kilka tysięcy sprzedanych odbiorników FrSky nie mieliśmy przypadku reklamacji na nie polutowane piny.

Sugerowałbym jednak prawidłowe i zgodne z instrukcją przygotowanie odbiornika do pracy. To normalne, że bez ustawienia zakresów i przeprowadzenia procedury self-check stabilizowane kanały nie działają poprawnie lub wcale nie reagują. Throttle nie jest stabilizowany i dlatego ten właśnie działa poprawnie.

Tutaj krok po kroku opisałem procedurę ustawiania odbiorników S: 

Uruchomienie odbiorników S6R / S8R w pigułce

Odpowiedz

A chyba MAK masz racje mam taki odbiornik i na lotnsku nagle nic oprocz silnika nie działa i pierwsza myśl no sie zepsuł ale uruchomiłem procedurę i potelepał serwami i działa, komputery tak mają 
Odpowiedz

Cytat: Dnia 7.10.2021 o 12:19, syros napisał:

[...] nie chciał się blindować  z nadajnikiem [...]

Bo blinda tandetna i ryksztosuje  (zabytkowy cytat Pana Majstra)   ?  . Zaśmiecam, ale nie dałem rady się powstrzymać.
Odpowiedz

Skocz do: