Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dzień dobry
Zakupiłem kontroler Matek F405-wing, posiadam odbiornik Frysky S6R, który posiada tylko SmartPort nie ma SBUS, i pytanie brzmi czy mogę go podłączyć do kontrolera tylko poprzez SmartPort a jeśli tak to jak?
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Z tego co się orientuję to smartport nie przesyła informacji o kanałach (jak sbus) tylko służy do przesyłania danych telemetrycznych do nadajnika i ew. konfiguracji z nadajnika do odbiornika (lub innych urządzeń jak czujniki czy esc) więc jeśli chciałeś do kontrolera przekazać info o kanałach to chyba to nie wyjdzie (chyba, że za pomocą jakiegoś konwertera pwm do sbus).
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czytałem, że podobno się da, z drugiej strony dlaczego w takim razie frysky wypuszczałby jeden z nowszych modeli odbiornika bez możliwości podpięcia go dokontrolera.
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
S6R i S8R to ta sama rodzina a S8R ma SBUSa wyprowadzonego. Być może S6R ma gdzieś na ktorejś nóżce procka wyprowadzonego SBUSa i da się tam dolutować kabelek ale to tylko być może. Na pewno nie jest on wyprowadzony dla użytkownika a s.port tych informacji nie udostępnia. Dlaczego Frsky wypuścił odbiornik bez SBUSa? Można tylko zgadywać Nie każdy potrzebuje SBUSa? Bardziej im zależy na sprzedaży S8R? Może jest dedykowany do małych samolocików gdzie jego wewnętrzna stabilizacja jest wystarczająca i potrzeba tylko podłaczyć serwa? Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że w moim heliku z flybarem SBUS nie jest niezbędny
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Odbiorniki ze stabilizacją niekoniecznie służą do podłączania się do jakichkolwiek kontrolerów. S6R miał być mniejszy i jest w obudowie bez dodatkowych dwóch poziomych portów SBUS i RSSI pod portami PWM. Prawie na pewno sygnał SBUS jest do wyciągnięcia, trzeba tylko poszukać oscyloskopem na PCB. Ale tylko jak ktoś się naprawdę uprze, żeby wykorzystywać akurat odbiornik ze stabilizacją do podłączania do kontrolera lotu. Generalnie od tego są inne odbiorniki, uniwersalne lub przeznaczone do kontrolerów (lżejsze, bez portów PWM, bez stabilizacji, etc.).
Liczba postów: 612
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Co do pierwotnego pytania, to z firmware FPort można mieć link sterujący i telemetrię po jednym kablu - przez Smart Port odbiornika. Przy czym dla odbiorników S6R/S8R nie ma firmware FPort i nie sądzę, aby FrSky zdecydował się publikować firmware FPort dla tych odbiorników (z tych samych powodów, o których pisałem powyżej).