2022-08-22, 12:10
Witam. Mam aparaturę Taranis X9 Lite , starą Sanve z modułem nadawczym frsky i kilka różnych kilkuletnich odbiorników frsky i nie ma z nimi problemów, natomiast jakieś dwa lata temu kupiłem dwa odbiorniki X8R i dopiero od niedawna zacząłem je używać bo dopiero teraz zakończyłem budowę dwóch dużych modeli. Odbiornikom wgrałem oprogramowanie V2.1.0 i wszystko było ok. przez 5 może 6 lotów, przy kolejnym locie aparatura zaczęła komunikować słaby zasięg, więc wylądowałem i po teście wyszło że maksymalny zasięg to ok 150m ( z funkcją range max. 5m). Testowałem poza modelem na różnych źródłach zasilania i bez zmian, antenki sprawdzone , nawet pozbyłem się gniazd na płycie odbiornika i przylutowałem antenki bezpośrednio bez wtyczek, na próbę testowałem inne antenki od routera na 2,4ghz i to samo. Odstawiłem go na bok i zacząłem używać drugi model z takim samym odbiornikiem, i w nim jak na razie nie ma komunikatów ze strony aparatury o problemie z zasięgiem, na teście zasięgu też jest niby ok, a i tak po kilku lotach zaczęły się problemy, model często w locie traci reakcję na 1 lub 2 sekundy, w tym czasie zasięg pokazuje na aparaturze na 2-3 kreski. Strach z tym latać. Modele benzynowe ponad 2m rozpiętości, odbiorniki zamontowane na gąbkach.
Aparatura jest ok bo latam dość dużo motoszybowcem na odbiorniku S8R i jest ok.
Kupiłbym coś innego, lepszego tylko co? bo w sieci znalazłem podobne problemy z tymi X8R i nikt nic z tym nie zrobił.
Może ktoś doradzi co będzie najpewniejsze.
Aparatura jest ok bo latam dość dużo motoszybowcem na odbiorniku S8R i jest ok.
Kupiłbym coś innego, lepszego tylko co? bo w sieci znalazłem podobne problemy z tymi X8R i nikt nic z tym nie zrobił.
Może ktoś doradzi co będzie najpewniejsze.