Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Horus X10S Expres problem

Witam . Nadajnik jak w tytule , mam problem . Próbowałem zaktualizować wersję OpenTx  2.3.7 do wersji 2.3.11 . Z poziomu companion pobrałem wesję 2.3.11 , zapisałem i po kliknięciu zapisz firmware do radia , pasek stanu pokazuje zapis ale na końcu komunikat ; nie może zapisać , powód nieznany błąd . Co zauważyłem to że pamięć wewnętrzna nadajnika jest pełna 0 B wolnych z 2 MB .Wcześniej pamiętam że niewiele tej pamięci było zajętej , podejrzewam że tu jest problem . W obecnej wersji nadajnik pracuje prawidłowo , sprawdzałem  na modelu , wydaje się być ok. Poniżej załączam zrzuty z ekranu . Jakieś pomysły ?

Odpowiedz

Ja bym tam wlazł z ciekawości i zobaczył co tyle zajmuje. Może to jakieś tempy albo inne badziewie, które można wywalić?
Odpowiedz

Witam ponownie . Okazało się że popełniałem błędy podczas aktualizacji nadajnika , dawno tego nie robiłem i musiałem sobie parę spraw przypomnieć . 

Udało się i mam wersję OpenTx 2.3.11 . Martwi mnie jednak nadal zapełniona pamięć wewnętrzna nadajnika . Nadajnik pracuje poprawnie , ale nie wiem czy w związku z tym nie pojawią się jakieś problemy w przyszłości .
Odpowiedz

W Horusie x12s mam też 0 B i jest prawidłowo.
Odpowiedz

Ok , dzięki za uspokajającą odpowiedź . Prawdę mówiąc nie przyglądałem się specjalnie zawartości tego dysku . Nie pamiętam jak było wcześniej . Ale jeżeli kolega komarkus ma tak samo i jest prawidłowo to ok . Nie wykonywałem na tym dysku żadnych czynności , nadajnik odłączałem od komputera zgodnie z zalecaną procedurą . Zajętych mam 2 101 248 bajtów z 2,00 MB .Trochę to jednak dla mnie dziwne .
Odpowiedz

Nie zajmuj się tym dyskiem. On jest "systemowy", zawiera obraz OpenTX. Jest zapisywany podczas aktualizacji i użytkownik tam nie ma nic do roboty. W zasadzie powinien być ukryty, żeby nie korcił użytkownika. Tam jest tylko firmware.bin (obraz) i firmware.txt z krótkim opisem wersji. Nie dotykaj!
Odpowiedz

To jest zapewne jakaś pozostałość ( nie poprawiona) po tym jak kiedyś pliki bin. były dużo mniejsze i system Open TX widział max. 2MB i z tego przeliczał wolne miejsce. Teraz pliki są większe więc nie widzi wolnego miejsca i pokazuje 0.
Odpowiedz

To raczej jest problem sztuczek przeliczania pojemności. Producenci (szubrawcy) używają przelicznika decymalnego - np. 1000B=1kB. A poprawnie zgodnie ze sztuką jest 1000B=1,024kB. W ten sposób przy granicy pojemności czasem mogłaby się pojawić pojemność "ujemna". Wtedy trzeba to sprowadzić do "0", żeby user nadmiernie się nie dziwił. W ten sposób, gdy coś skasujesz, coś dokopiujesz - a na dysku ciągle może być "0" wolnego miejsca.

Firmware konkretnego nadajnika jest skorelowany przez twórców OpenTX z pojemnością pamięci tego dysku w nadajniku. I nie ma tam żadnych temp ani innych śmieci.

Nie dotykać tego dysku, nie dziwić się!  Jest dobrze. Tak ma być. Zapomnieć o istnieniu.

W OTX jest masa dużo lepszych problemów do rozkminiania.
Odpowiedz

Fajnie , dzięki za fachową odpowiedź . Nie zwracałem specjalnie  na niego uwagi , dopiero jak robiłem aktualizację i coś tam mi nie wyszło za pierwszym razem , zwróciłem uwagę na ten dysk  i tak jakoś skojarzyłem z tym moje problemy . Myślałem że coś namieszałem tą nieumiejętną próbą aktualizacji , ale po ponownym przestudiowaniu materiału ze strony 77Hobby wszystko wydało się proste . Ale ok , odpuszczam sobie , cieszyć się dalej możliwościami OpenTxa , taka studnia bez dna jeżeli chodzi o możliwości .

Odpowiedz

Dokładnie jest tak :

1 KB = 210 B = 1024 B

1 kB = 103 B = 1000 B
Odpowiedz

Skocz do: