Liczba postów: 18
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Ja bym tam wlazł z ciekawości i zobaczył co tyle zajmuje. Może to jakieś tempy albo inne badziewie, które można wywalić?
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Witam ponownie . Okazało się że popełniałem błędy podczas aktualizacji nadajnika , dawno tego nie robiłem i musiałem sobie parę spraw przypomnieć .
Udało się i mam wersję OpenTx 2.3.11 . Martwi mnie jednak nadal zapełniona pamięć wewnętrzna nadajnika . Nadajnik pracuje poprawnie , ale nie wiem czy w związku z tym nie pojawią się jakieś problemy w przyszłości .
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
W Horusie x12s mam też 0 B i jest prawidłowo.
Reputacja:
0
Ok , dzięki za uspokajającą odpowiedź . Prawdę mówiąc nie przyglądałem się specjalnie zawartości tego dysku . Nie pamiętam jak było wcześniej . Ale jeżeli kolega komarkus ma tak samo i jest prawidłowo to ok . Nie wykonywałem na tym dysku żadnych czynności , nadajnik odłączałem od komputera zgodnie z zalecaną procedurą . Zajętych mam 2 101 248 bajtów z 2,00 MB .Trochę to jednak dla mnie dziwne .
Reputacja:
0
Nie zajmuj się tym dyskiem. On jest "systemowy", zawiera obraz OpenTX. Jest zapisywany podczas aktualizacji i użytkownik tam nie ma nic do roboty. W zasadzie powinien być ukryty, żeby nie korcił użytkownika. Tam jest tylko firmware.bin (obraz) i firmware.txt z krótkim opisem wersji. Nie dotykaj!
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
To jest zapewne jakaś pozostałość ( nie poprawiona) po tym jak kiedyś pliki bin. były dużo mniejsze i system Open TX widział max. 2MB i z tego przeliczał wolne miejsce. Teraz pliki są większe więc nie widzi wolnego miejsca i pokazuje 0.
Reputacja:
0
To raczej jest problem sztuczek przeliczania pojemności. Producenci (szubrawcy) używają przelicznika decymalnego - np. 1000B=1kB. A poprawnie zgodnie ze sztuką jest 1000B=1,024kB. W ten sposób przy granicy pojemności czasem mogłaby się pojawić pojemność "ujemna". Wtedy trzeba to sprowadzić do "0", żeby user nadmiernie się nie dziwił. W ten sposób, gdy coś skasujesz, coś dokopiujesz - a na dysku ciągle może być "0" wolnego miejsca.
Firmware konkretnego nadajnika jest skorelowany przez twórców OpenTX z pojemnością pamięci tego dysku w nadajniku. I nie ma tam żadnych temp ani innych śmieci.
Nie dotykać tego dysku, nie dziwić się! Jest dobrze. Tak ma być. Zapomnieć o istnieniu.
W OTX jest masa dużo lepszych problemów do rozkminiania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-01-11, 21:47 przez
komarkus.)
Reputacja:
0
Fajnie , dzięki za fachową odpowiedź . Nie zwracałem specjalnie na niego uwagi , dopiero jak robiłem aktualizację i coś tam mi nie wyszło za pierwszym razem , zwróciłem uwagę na ten dysk i tak jakoś skojarzyłem z tym moje problemy . Myślałem że coś namieszałem tą nieumiejętną próbą aktualizacji , ale po ponownym przestudiowaniu materiału ze strony 77Hobby wszystko wydało się proste . Ale ok , odpuszczam sobie , cieszyć się dalej możliwościami OpenTxa , taka studnia bez dna jeżeli chodzi o możliwości .