Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

X8R + SBUS + dwa serva

Dzień dobry,

Nadajnik: Taranis X9D + kupiony hoho albo jeszcze dawniej, odbiornik X8R.

1. Mam podłączonego Pixhawka 2.4.6 poprzez SBUS do X8R. Pytanie czy mogę podłączyć dodatkowo, bezpośrednio do pinów servomechanizmy. Chciałbym sterować serwomechanizmami bezpośrednio z odbiornika, pomijając Pixhawka. Jeśli tak to w którym trybie powinienem mieć zbindowany nadajnik-odbiornik.

2. W Taranisie przechodzę przyciskiem PAGE do strony 12/12. Chciałbym podłączyć telemetrię z X8R poprzez smartport z Lipo Voltage Sensor mini. Na stronie 12 Taranisa nie mam jednak żadnego menu, ale czysty screen, z centralnie wyświetlanym komunikatem "No Telemetry Screens". W stopce ekranu wyświetla się komunikat "No data". Jak aktywizować menu tak bym mógł pociągnąć dane telemetryczne z Lipo Voltage Sensor mini.

3. Będę potrzebował jeszcze jeden odbiornik X8R. Rozumiem, że prawdopodobnie będę musiał ujednolicić firmware w Taranisie by nie było kłopotów z bindowaniem ? Pytam ponieważ ostatnio kupiłem RX8R i nie chce się bindować.

Dziękuję za pomoc

Odpowiedz

Przez port SBUS dostępne są wszystkie kanały wysyłane przez nadajnik. W tym samym czasia na portach PWM odbiornika dostępny jest wybrany podczas bindowania zakres 1-8 lub 9-16.

Jak ustawić telemetrię opisałem tutaj: https://77hobby.pl/telemetria-opentx-21-n-18.html

Firmware trzeba ujednolicić.
Odpowiedz

Skocz do: