Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem ze zbindowaniem nadajnika FrSky Horus X10S Ekspress z odbiornikiem FrSky ARCHER GR8.

Dzień dobry Wszystkim.

Swoją prośbę kieruję głównie do Kolegów: Michała (MAK) i Komarkusa. Ostatnio bardzo pomogliście mi przy bindowaniu innych odbiorników.

Mam problem ze zbindowaniem niedawno kupionego odbiornika Archer GR8 z nadajnikiem FrSky Horus X10S Express. Udaje mi się go poprawnie zarejestrować (przynajmniej taką mam nadzieję), jednak z bindowaniem coś mi nie wychodzi. Wcześniej w Horusie X10S Express miałem firmware  FrOS V. 2.0.01. Jednak przy próbie rejestracji tego odbiornika Horus w ogóle go "nie widział". Musiałem wgrać mu firmware: FW-X10 X10S Express_2.0.06_Beta. Zaktualizowałem też modół wewnętrzny iXJT wgrywając mu: ISRM-S-X10_2.1.0.frsk. Przy wgrywaniu wcześniejszego firmware FW-X10 X10S Express_2.0.02_Beta do Horusa rejestracja odbiornika też kończyła się niepowodzeniem.

Po wgraniu firmware FW-X10 X10S Express_2.0.06_Beta i sflaszowaniu modółu iXJT wersją ISRM-S-X10_2.1.0.frsk przystąpiłem do zarejestrowania odbiornika Archer GR8. Wpisałem ciąg liter i cyfr widoczny na odwrocie odbiornika (FCC ID): XYFAGR24. Trzech ostatnich liter (SRM) nie można wpisać. Włączyłem zasilanie w odbiorniku po wcześniejszym wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku "Reg". W polu "RX_NAME" pojawił się napis GR8. W polu "UID" ustawiłem cyfrę "1" Po kliknięciu na przycisk "REGISTER" pojawił się komunikat o pomyślnym zarejestrowaniu odbiornika ("Register successed"). Wyłączyłem na chwilę odbiornik. W Horusie kliknąłem na przycisk "BIND" i włączyłem zasilanie w odbiorniku. W dużym okienku ponownie pojawił się napis GR8, a po prawej stronie jeszcze coś w rodzaju suwaka. 

I od tego momentu już nic nie mogę zrobić. Mogę jeszcze wcisnąć w Horusie po prawej stronie przycisk w pokrętle "dial", wtedy to okienko z napisem GR8 zostanie dodatkowo obramowane. Jak ponownie wcisnę, to ramka zniknie itd. Horus na nic innego już nie reaguje, ani na kręcenie prawym pokrętłem, ani na inne przyciski z lewej strony. Wyjątkiem jest oczywiście przycisk "RTN". Dzięki niemu mogę przerwać próbę bindowania.

W folderze "INFO" Horusa są takie informacje:

FrOS 2.0.06 05/07. Int. Module: ISRM-S-X10E/FCC HW/SW 1.1.0/2.1.0.

Nie gniewajcie się na mnie za to, że tak szczegółowo wszystko opisuję. Diabeł siedzi w szczegółach i myślę, że tym razem też tak jest. Przekonałem się o tym na własnej skórze i to właśnie podczas ostatniej próby zbindowania odbiornika ARCHER GR8.

Wgrywając do Horusa nowsze firmware (FW-X10 X10S Express_2.0.06_Beta) miałem już świadomość, że pozostałe odbiorniki będę musiał ponownie zbindować, po wcześniejszym ich sflaszowaniu kompatybilnym firmware. Po porażce z bindowaniem ARCHERA GR8 postanowiłem zbindować inne odbiorniki w nadziei, że przynajmniej tutaj nie będę mieć większych problemów.

Niestety myliłem się. Problemy natychmiast się pojawiły, ale to już na własne życzenie, przez brak dbałości właśnie o najdrobniejsze szczegóły. Przez dwa dni, bez powodzenia, walczyłem z bindowaniem pozostałych odbiorników. Już nawet miałem się i z tym problemem do Was Koledzy zwrócić, gdy wreszcie w pewnym momencie zorientowałem się, że z STM32 BOOTLOADER jest problem i trzeba zainstalować przy pomocy aplikacji Zadig odpowiedni sterownik.

Co ciekawe? "Okaleczone", szczątkowe, wadliwe firmware wgrywało się do Horusa, a ten nawet jakoś tam działał ale po pewnym czasie zawieszał się. Z tym wadliwym firmware udawało mi się również zarejestrować ARCHERA GR8. Ile razy niewłaściwie flaszowałem Horusa, naprzemiennie firmware 2.0.02_Beta i 2.0.06_Beta, to już nie będę wyliczać. Do tego oczywiście żonglowałem również firmware modółu iXJT. Wszystko bez powodzenia do czasu odkrycia przyczyny tego wszystkiego.

Po zainstalowaniu sterownika STM32 BOOTLOADER bez większych problemów zbindowałem pozostałe odbiorniki.

Drobny problem napotkałem przy odbiorniku S8R. Nie chciał się zbindować po wgraniu firmware: S8R_ACCST_2.1.0_FCC.frk. Dopiero po wgraniu: S8R_ACCST_2.1.0_vtail_FCC.frk udało mi się go zbindować.

Pozostałe odbiorniki mają odpowiednio firmware:

-S6R_ACCST_2.1.0_FCC.frk;

-G-RX8_ACCST_2.1.0_FCC.frk;

-RX8R_ACCST_2.1.0_FCC.frk;

-X8R_ACCST_2.1.0_FCC.frk.

Oczywiście nie mogę pominąć odbiornika ARCHER GR8. Jego też sflaszowałem najnowszym i jedynym dostępnym firmware na stronie FrSky: Archer-X_2.1.0.frsk przy pomocy wadliwie działającego Horusa, jak również po wgraniu sterownika STM32 BOOTLOADER i przywróceniu prawidłowego działania nadajnika.

Myślę, że po tak szczegółowym opisie bez problemu znajdziecie Koledzy przyczynę mojego niepowodzenia z bindowaniem ARCHERA GR8. Dodam jeszcze, że w kolejce czeka na całą procedurę flaszowania i bindowania drugi nadajnik: FrSky Horus X10S.

Ale z tym problemem może zwrócę się do Was Koledzy innym razem, a może samemu uda mi się z tym uporać po zdobyciu kolejnego doświadczenia.

Pozdrawiam Was serdecznie i z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek wskazówki z Waszej strony, które pomogą mi rozwiązać ten problem.

Mariusz Kasprzak

Odpowiedz

Witam Wszystkich ponownie.

Z nieukrywaną radością pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że sam znalazłem rozwiązanie opisanego wyżej problemu.

Od pełnego sukcesu dzieliło mnie może pół sekundy, bo o tyle dłużej wystarczyło przytrzymać w Horusie okrągły przycisk w kółku "dial" po prawej stronie pod sam koniec procesu bindowania. Czyli po ponownym włączeniu odbiornika (po zarejestrowaniu) wyświetla się w tym przypadku napis GR8 i wtedy wciskamy okrągły przycisk po prawej stronie wewnątrz kółka "dial" i przytrzymujemy w tej pozycji, aż wyświetli się napis: "Bind successed".  Potem jeszcze raz ten sam przycisk wciskamy, aby zatwierdzić "OK"

i po robocie.

Z drugiej strony, to nawet się z tego teraz cieszę. Gdyby mi się bindowanie wcześniej powiodło, to miałbym Horusa z firmware źle działającym, często zawieszającym się.

Prawdopodobnie miałbym ogromne problemy ze znalezieniem przyczyny tego stanu rzeczy, a tak wszystko dobrze się skończyło i znowu czegoś się nauczyłem.

Nie mam pretensji do firmy FrSky.  Przeczytałem bardzo uważnie całą instrukcję i nie ma w niej ani słowa na temat dłuższego przytrzymania okrągłego przycisku w kółku "dial" pod koniec procesu bindowania, bo jest ona napisana na przykładzie nadajnika FrSky Taranis X-Lite Pro i dlatego utknąłem pod sam koniec bindowania.

Przede mną teraz drugi etap.

Czeka mnie bindowanie tych wszystkich odbiorników opisanych powyżej i na deser ARCHER GR8 z Horusem X10S.

Prawdopodobnie czeka mnie "kitowanie" (o takim terminie przeczytałem  na tym forum) Horusa X10S, aby móc zbindować te odbiorniki pracujące w firmware ACCST V. 2.1.0.

Spróbuję pogłówkować, może samemu się z tym problemem uporam, a może ktoś z Was mi pomoże?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dam Wam znać jak najszybciej, gdyby i tutaj udało mi się samodzielnie uporać z tym zadaniem.

Pozdrawiam wszystkich.

Mariusz Kasprzak
Odpowiedz

Witajcie

Bindowanie Horusa X10S z odbiornikami: RX8R, X8R, S8R, S6R oraz G-RX8 przebiegło bez najmniejszych problemów.

Tym razem już dokładnie przypilnowałem, aby STM32 BOOTLOADER był widoczny w systemie 

(musiałem ponownie zainstalować sterownik przy pomocy aplikacji Zadig). 

Z odbiornikami nic nie robiłem. 

Do Horusa wgrałem firmware: 1.3.07 with iXJT v2.1.0 update.

Tutaj miałem do wyboru dwie wersje: NEU i FLEX. 

Na wersji FLEX Horus działał, ale żadnego z odbiorników nie można było zbindować. 

Na wersji NEU wszystko przebiegło normalnie i bezproblemowo.

Jednak odbiornika ARCHER GR8 nie udało mi się zbindować z Horusem X10S.

Kombinowałem na wszelkie sposoby, no i poległem.

Gdyby ktoś z Was Koledzy wiedział jak to zrobić, to będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

A może w najbliższym czasie firma FrSky wypuści dopiero oprogramowanie dla Horusa X10S, 

które umożliwi sparowanie obu tych urządzeń?

Nie wiem, to takie moje przemyślenia.

Pozdrawiam Wszystkich.

Mariusz Kasprzak
Odpowiedz

Wersja OpenTX / FrOS nie ma znaczenia.

Ważna jest wersja firmware modułu nadawczego iXJT oraz wszystkich odbiorników. Musi być wszędzie taka sama, np. ACCST FCC 2.1.1 (FCC jest także nazywany NON-EU, NEU lub podobnie). Jeśli będzie ta same wersja firmware to wszystkie odbiorniki ACCST się zbindują.

Jednak odbiorniki Archer to odbiorniki ACCESS (nie ACCST). Te będą bindowały się tylko z nadajnikami ACCESS (moduł nadawczy ISRM), czyli np. Horus X10S Express, Taranis X9D Plus 2019, etc. Protokół ACCESS opisałem szczegółowo tutaj:

https://77hobby.pl/frsky-access-kompendium-n-50.html
Odpowiedz

Bardzo dziękuję Ci Michale za wyczerpującą odpowiedź. Przy okazji, dzięki Tobie, wzbogaciłem swoją wiedzę na temat protokołów ACCST i ACCESS.

Tak podejrzewałem, że już nic nie będę mógł zrobić w kwestii zbindowania Horusa X10S (rocznik 2017-protokół ACCST, moduł wewnętrzny iXJT, a nie najnowszy ISRM) z odbiornikiem ARCHER GR8 (nowsza generacja-protokół ACCESS).

Po cichu liczyłem jeszcze na jakiś trik, czy sztuczkę z Twojej strony.

Trudno. Trzeba będzie jakoś z tym żyć.

Pozdrawiam serdecznie.

Mariusz Kasprzak
Odpowiedz

Skocz do: