Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Taranis X9D Plus 2019

Zakupiłem nowy nadajnik. Nie ma w nim karty SD i w związku z tym mam pytanie jak pojemną kartę włożyć do zapisu modeli etc.

Drugie pytanie zainteresuje wszystkich : czy jeżeli na karcie wyjętej z poprzedniego modelu X9D plus przełożę kartę po usunięciu pliku z firmaware

to odzyskam w menu swoje modele, ustawienia itd.

Na razie brak polskiej instrukcji do tego radia w 77Hobby ale mam nadzieję, że lada moment będzie. Chwilowo boję się podać napiecie na usb do

ładowania baterii bo ponoć można ale......

Odpowiedz

Każda współczesna karta będzie ok, wielokrotnie większa niż potrzeba, przy czym max 32GB (większych i tak nie ma najmniejszego sensu używać w radiu).

Konfiguracja w Taranisach jest zapisywana w pamięci EEPROM radia, więc konwersji należy dokonać przez Companion (zapis konfiguracji modeli w profilu starego radia i zapis w profilu nowego).

Jeśli "podanie napięcia na usb" oznacza podpięcie do zasilacza USB to jak najbardziej można to zrobić. Zasilacz powinien mieć wydajność prądową co najmniej 2A. Taranis X9DP 2019 ma wbudowaną ładowarkę z balanserem, która jest w stanie obsłużyć ogniwa LiPo/LiIon 2S (tylko takie należy używać do zasilania tego radia).
Odpowiedz

Reasumując -stare modele muszę wgrać do Companion  a potem z powrotem do nowego radia. Czy jest to gdzieś opisane ?

W moim "starym" Taranisie mogę tylko wejść do bootloadera a samo radio się nie uruchamia- czy można to wysłać do naprawy i gdzie ?

Odpowiedz

Cytat: Godzinę temu, stadek napisał:

Reasumując -stare modele muszę wgrać do Companion  a potem z powrotem do nowego radia. Czy jest to gdzieś opisane ?

Tak. Ja tego nie opisywałem, ale też nie ma za bardzo czego opisywać. Procedura polega na otwarciu pliku z aktualną konfiguracją, zmianie profilu, zapisaniu konfiguracji do radia. Przy zmianie profilu Companion przekonwertuje konfigurację do nowego radia. Oczywiście taką konfigurację trzeba potem sprawdzić i przetestować.

Cytat: Godzinę temu, stadek napisał:

W moim "starym" Taranisie mogę tylko wejść do bootloadera a samo radio się nie uruchamia- czy można to wysłać do naprawy i gdzie ?

Jeśli radio było kupowane u nas to można do nas przesłać. Ale chyba nie ma sensu płacić za usługę, którą można łatwo wykonać wg dostępnej instrukcji:

https://77hobby.pl/uaktualnienie-opentx-...-n-14.html
Odpowiedz

Radio już chodzi. Wszystkie dane zachowały się. Jak się ma sporo lat to nie wszystko tak łatwo przychodzi ale dałem radę. Wyciągnełem starego laptopa pod XP i wszystko poszło jak po sznurku tym bardziej ,że znalazłem stare backupy radia. Windows 11 ma niby tryb zgodności ale to lipa. Teraz zadam chyba ostatnie pytanie:

czy jest możliwość wgrania starszej wersji softu do odbiornika G-RX8 aby chodził ze starym Taranisem 9plus. 

Dla zainteresowanych https://manuals.plus/frsky/frsky-access-...lsafe_mode

-google nawet sensownie tłumaczy
Odpowiedz

Skocz do: