Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Taranis q9 lite problem z klapami

Witam Wszystkich Forumowiczów,

jako zaawansowany modelarz niestety tylko wiekiem, a nie wiedzą czy praktyką ? chciałbym Kolegów poprosić o pomoc

w ustawieniu klap w modelu elektroszybowca. Jak w tytule nadajnik Taranis q9 lite, odbiornik 

Archer XRX8R bez problemu zbindowałem odbiornik, ustawiłem przepustnicę, kierunek i wysokość,

ale z klapami poradzić sobie nie mogę. Wymyśliłem, żeby obsługiwać klapy przełącznikiem SA na

zasadzie poz 1 - klapy "0", poz 2 - małe klapy do startu (około 15stopni) i poz 3 - duże klapy do lądowania (25-30 stopni),

z jednego portu PWM.

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam 

Grzegorz

Odpowiedz

Jak zwykle w OpenTX sprawę można rozwiązać na wiele sposobów. Ja podszedłbym do tematu w taki sposób:

Tutaj, dla przykładu na kanale CH5. Dla tego kanału zdefiniowałem trzy miksy, każdy wyglądający podobnie do tego:

Całość działa tak, że każda z linii miksera jest aktywowana odpowiednią pozycją przełącznika SA (góra F-UP, środek F-MID, dół F-LOW). W danym momencie aktywna jest tylko jedna linia, dzięki temu, że tryb miksowania wybrany jest jako REPLACE (zamień / zastąp). Jako źródło (Source) wybieram MAX, czyli de facto wartość 1. Wartość wyjściowa kanału to wynik mnożenia źródła i wagi (Weight). Dla przykładu dla przełącznika SA↑ (F-UP) będzie to 100% (MAX=1 * +100%), dla SA- będzie to wartość środkowa czyli 0% (MAX=1 * 0%), a dla SA↓ wartością wyjściową kanału będzie -100% (MAX=1 * -100%). Oczywiście wartości należy dobrać odpowiednio do żądanych wychyleń MID i LOW. Być może należy także odwrócić znaki wagi, tak by serwo działało we właściwą stroną. Można także do każdej linii dodać spowolnienie (Slow), tak by zmiana nie odbywała się nagle (z maksymalną prędkością serwa), a płynnie, np. przejście z z Up do Down przez 0.5 sekundy.

EDIT: Wartości wychyleń i ew odwrócenie kanału można także ustawić w zakładce Outputs (Wyjścia). W zasadzie jest to właściwsze miejsce, gdyż wtedy w mikserze definiujemy jedynie wartości logiczne (UP=+100%, MID=0%, LOW=-100%), natomiast w zakładce wyjścia określamy ich fizyczne cechy, takie jak kierunek działania oraz konkretne wartości brzegowe fizycznego zakresu wychylenia serwa.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Dziękuję.

Zaraz się biorę do działania.
Odpowiedz

Skocz do: