Liczba postów: 7
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Nowy zakup w 7hobby: X9D plus SE, R9 mini, R9M.
Mam problem z bindowaniem.
Do aparatury włożyłem moduł. W drugiej zakładce modelu wysłączyłem interlnal i ustawiłem R9M na EU oraz 1-8Ch potem en na bind.
W odbiorniku (podłączonym do FC przez SBUS i zasilony 5V) przyciskam i włączam zasilanie: dwie LED-y świecą i nic nie wskazuje aby się zbindowało.
Co mogę robić źle? Czy switche na R9M trzeba jakoś specjalnie ustawiać? Do czego służy przycisk na R9M (nie znajduję w ulotce).
Na module R9M na stronie czerwonej jest czarna naklejka z napisem EU LBT a na drugiej stronie jest biała prostokątna naklejka z napisem FCC ID: XYFR9M09T.
Może to FCC znaczy że coś nie jest kompatybilne?
Poproszę o pomoc: co sprawdzić i jak to poprawnie zbindować. Może coś robię nie tak.
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Wszystko jest kompatybilne w 100%.
1.W Companion zaznaczyłeś ptaszkiem na "R9" podczas wgrywania OpenTX ?
2.Wgrałeś nowy firmware do modułu i odbiornika ? (Raczej nie jest to koniecznie jeśli kupiłeś z 77hobby) ale jest nowy flex firmware nie wiem czy go masz.
3.Na pewno dobrze masz ustawione porty w FC dla odbiornika ?
co do swiczy i przycisku to nie mam pojęcia w crossfire głowny przycisk na module służy do jego zresetowania gdy kliknie się szybko 5 razy coś jak w e papierosach żeby zablokować lub odblokować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-08-29, 09:22 przez
RookFPV.)
Reputacja:
0
Dziękuję za odpowiedź.
1. Companion jeszcze nie wgrywałem. Według numerka od razu był wgrany najnowszy - nie wiem czy flex ale w menu ma ustawienie R9M i EU (tak ustawiam).
2. Do odbiornika nic nie wgrywałem bo jeszcze nie wiem jak ;). Natomiast po tych niepowodzeniach wgrałem do nadajnika najnowszy soft z Frsky (nie wiem jaki był tam wcześniej).
3. wyjście SBUS działa więc port od sterowania był prawidłowo. Od telemetrii był zaznaczony Frsky jak się później okazało błędnie (zmieniłem na Smart i jest ok). Czy ustawienie portów w kontrolerze do bindowania ma jakieś znaczenie? Myślałem, że to nie ma nic wspólnego - chyba że odbiornik blokuje się w jakiś sposób. Podłączam do Kakute F7 AIO.
Po poradzie z obsługi sklepu wgrałem do R9M ten soft z Frsky ale to raczej nie pomogło.
Potem przywróciłem ustawienia fabryczne aparatury a następnie ponowiłem próby i raczej przypadkiem udało się zbindować.
Jednak to bindowanie przebiega jakoś inaczej niż w znalezionych opisach i nawet nie mam pewności dokładnie jak. Przy bindowaniu jedna dioda w odbiorniku gaśnie dopiero gdy nacisnę w aparaturze enter na zakończenie Bind. W każdym razie wgranie firmware lub reset aparatury musiały coś pomóc bo wcześniej próbowałem bindować wiele razy na różne sposoby.
Poproszę o ewentualny opis własnymi słowami procesu bindowania praktyka dokładnie R9M i R9 mini (czy ten sposób może zależy od softu?)
Reputacja:
0
Fakt do zbindowania nie trzeba mieć ustawionych portów wystarczy samo zasilanie odbiornika.
Flashowanie odbiorników frsky jest problematyczne bo trzeba je wpinać w miejsce modułu do apki wgrywać soft dla danego odbiornika a następnie odpalić flashowanie !!!ZEWNĘTRZNE!!!!! jeśli się pomylisz i odpalisz firmware dla RXa na INTERNAL to będziesz miał problem z modołem XJT w taranisie
frsky już dawno powinien zrobić to bezprzewodowo ale to tylko tyle z minusów.
Jeśli działa i jest ok to zostaw tak na razie i przeglądaj sobie po woli tutoriale, co i jak flashować na przyszłość.
Dla kompletnie nowego użytkownika może wydawać się że jest tego zbyt wiele ale z czasem przyjdzie samo.
Co do procesu bindowania to dokładnie w R9 nie wiem jak to wygląda ale podejrzewam ze standardowa procedura frsky.
1 Włączamy bindowanie w apce.
2 Trzymamy F/S na odbiorniku
3 Włączamy zasilanie odbiornika po kilku sekundach puszczamy przycisk F/S
4 Wyłączamy zasilanie odbiornika i wychodzimy z trybu bindowania po ponownym włączeniu odbiornika aparatura powinna go widzieć
ps. zawsze tak robiłem z odbiornikami R-XSR oraz XSR i zawsze działało bez zadnych problemów z ninnymi do czynienia nie miałem od frsky.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-08-29, 11:01 przez
RookFPV.)
Reputacja:
0
Ad. p. 4. Co po kolei? Najpierw zakończyć bindowanie w aparaturze przez wciśnięcie Enter na polu Bind czy najpierw wyłączyć odbiornik? Czy czekać na zgaśnięcie jednej z dwóch LED w odbioniku czy kończyć bindowanie bez tego? ( u mnie nie gasła LED w trakcie bindowanie tylko po zakończeniu)
Reputacja:
0
To chyba niema znaczenia ja wyłączałem najpierw odbiornik z zasilania
Reputacja:
0
Zaktualizowałem również odbiornik. Przy okazji sposób bindowania dokładnie tematycznego zestawu:
1. Podłączyć odbiornik do zasilania trzymając wciśnięty przycisk, zapalą się w sposób ciągły obie LED czerwona i zielona - puścić przycisk.
2 W aparaturze w menu modelu, wybrać R9M i EU oraz ilość kanałów np. 8.
3. Najechać na BIND w tym samym menu i zatwierdzić przyciskiem EN.
4. Aparatura zaczyna piskać natomiast czerwona LED w odbiorniku zacznie migotać a zielona świeci bez zmian. UWAGA: zależnie od firmware i pewnie innych czynników migotanie czasem jest z dużą częstotliwością tak, że należy się dobrze przyjrzeć.
5. Zakończyć bindowanie wybierając ponownie BIND przyciskiem EN. W tym momencie czerwona LED w odbiorniku powinna zgasnąć ale czasem tak się nie dzieje ale to nie znaczy, że bindowanie nie powiodło się.
6. Wyłączyć odbiornik z zasilania a potem włączyć. (aparaturę w tym czasie nie wyłączałem). Po włączeni zasilania w odbiorniku powinna zapalić się zielona LED oznaczająca poprawne zbindowanie i komunikację z aparaturą.
Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-08-30, 21:26 przez
Totalos.)