Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Turnigy 9x (OpenTX) + XJT + G-RX8 - problem z telemetrią

Próbuję uruchomić telemetrię w Turnigy 9x (m128) z wykorzystaniem świeżo zakupionego zestawu wymienionego w tytule - ale niestety chyba muszę prosić o pomoc :)

Moim celem było uzyskanie dostępu do telemetrii z wykorzystaniem pinu 5 wewnętrzengo złącza (S.Port). Podążałem za poradnikiem: https://jb0.de/?p=298

W skrócie kroki które wykonałem:
  • Przelutowałem antenę w oryginalnym module Turnigy9x by móc go odłączyć
  • Wylutowałem dwa rezystory od dolnych przełączników zajmujących wej/wyj UART
  • Przełączyłem dolne przełączniki na wolne piny procesora zgodnie z poradnikiem
  • Zbudoowałem z tranzystora NPN (KSP2222A) odwracacz sygnału (bramkę NOT)
  • Wejście zbudowanego układu podłączyłem do pinu 5 złącza transmitera, wyjście do MOSI, oczywiście zasilanie
  • Wgrałem oprogramowanie OpenTX z włączonym modem frsky (udostępnia protokół PPX i przenosi dolne tylne przyciski ze złącza UART na wolne piny)
Efekty:
  • Przelutowane na inne złącza przełączniki prawidłowo działają
  • Moduł i odbionik się bindują
  • Nie mam możliwości sprawdzenia działania serwomechanizmów (niestety, nie mam przy sobie obecnie żadnego modelu ani serwa)
  • Niezależenie od wybranego protokołu (po zmianie ponawiałem bindowanie) na ekranie telemetrii mam komunikat NO DATA.
Dodatkowo, jako "ostatnią deskę ratunku" spróbowałem podłączyć wyjście TXD i RXD modułu XJT poprzez konweter RS232-TTL do UART procesora. Efekty:
  • Wskaźnik RSSI ożył, pokazywał 90+ RX przy leżącym obok odbiorniku
  • Wskaźnik RSSI TX pokazywał 0
  • Wszystkie pozycje A* wskazywało 0.0V
  • Jakiekolwiek próby wyświetlenia wskazań wysokościomierza/wariometru wskazywało 0.
  • Próbowałem włączać i wyłączać funkcjonalność wysokościomierza w odbiorniku przytrzymując >3s guzik F/S, nie przynosiło to rezultatów (odbiornik sygnalizował zmianę stanu)
  • Dodatkowo samo połączenie telemetrii było niestabilne, czasami pokazywał komunikat NO DATA - ale być może jest to wina podpięcia konwertera RS232-TTL "wsuwkami" w złącze programatora, więc dopuszcam możliwość że były to jakieś fizyczne niedociągnięcia.
Przyznam, że zupełnie nie wiem co zrobić dalej. Nie wiem czy problem leży w jakimś moim błędzie mechanicznym, konfiguracji, czy może w wadzie modułu XJT albo nadajnika?

Ewentualnie, jeżeli z jakiegoś powodu sytuacja jest beznadziejna - jakie aparatury są "z pudełka" zgodne z modułem XJT? Mógłbym rozważyć zmianę aparatury gdybym mógł w niej wykorzystać świeżo nabyty moduł XJT i starszy moduł z Turnigy do którego mam sporo nadajników. Czy istnieją w ogóle takie aparatury?

Z gory dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,

Sławek
Odpowiedz

Nie wspomniałem o jednej rzeczy - próba wykorzystania układu scalonego 7404 (inweter TTL, inaczej sześć bramek NOT) również nie przyniosła żadnego rezultatu (s-port podłączyłem do wejścia bramki, MOSI do wyjścia).
Odpowiedz

Cześć, odpowiadając na problem, wykorzystałem identyczny poradnik jak ten z którego korzystałeś i..... z nadajnikiem świeżo kupionym XJT oraz odbiornikiem X8R oraz oprogramowaniem er9 telemetria zrobiona z projektu tego ... https://openxsensor.github.io/ ... czyli płytka arduino plus czujnik BME180 oraz GPS Ublox .... działa poprawnie. Oczywiście cały mod aparatury także był wykonany i co ciekawe z converterem MAX323 to TTL niestety XJT współpracować przy mojej konfiguracji nie chciał :). .. taka była oto moja przygoda.
Odpowiedz

Skocz do: