2019-09-08, 15:23
Próbuję uruchomić telemetrię w Turnigy 9x (m128) z wykorzystaniem świeżo zakupionego zestawu wymienionego w tytule - ale niestety chyba muszę prosić o pomoc :)
Moim celem było uzyskanie dostępu do telemetrii z wykorzystaniem pinu 5 wewnętrzengo złącza (S.Port). Podążałem za poradnikiem: https://jb0.de/?p=298
W skrócie kroki które wykonałem:
Ewentualnie, jeżeli z jakiegoś powodu sytuacja jest beznadziejna - jakie aparatury są "z pudełka" zgodne z modułem XJT? Mógłbym rozważyć zmianę aparatury gdybym mógł w niej wykorzystać świeżo nabyty moduł XJT i starszy moduł z Turnigy do którego mam sporo nadajników. Czy istnieją w ogóle takie aparatury?
Z gory dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
Sławek
Moim celem było uzyskanie dostępu do telemetrii z wykorzystaniem pinu 5 wewnętrzengo złącza (S.Port). Podążałem za poradnikiem: https://jb0.de/?p=298
W skrócie kroki które wykonałem:
- Przelutowałem antenę w oryginalnym module Turnigy9x by móc go odłączyć
- Wylutowałem dwa rezystory od dolnych przełączników zajmujących wej/wyj UART
- Przełączyłem dolne przełączniki na wolne piny procesora zgodnie z poradnikiem
- Zbudoowałem z tranzystora NPN (KSP2222A) odwracacz sygnału (bramkę NOT)
- Wejście zbudowanego układu podłączyłem do pinu 5 złącza transmitera, wyjście do MOSI, oczywiście zasilanie
- Wgrałem oprogramowanie OpenTX z włączonym modem frsky (udostępnia protokół PPX i przenosi dolne tylne przyciski ze złącza UART na wolne piny)
- Przelutowane na inne złącza przełączniki prawidłowo działają
- Moduł i odbionik się bindują
- Nie mam możliwości sprawdzenia działania serwomechanizmów (niestety, nie mam przy sobie obecnie żadnego modelu ani serwa)
- Niezależenie od wybranego protokołu (po zmianie ponawiałem bindowanie) na ekranie telemetrii mam komunikat NO DATA.
- Wskaźnik RSSI ożył, pokazywał 90+ RX przy leżącym obok odbiorniku
- Wskaźnik RSSI TX pokazywał 0
- Wszystkie pozycje A* wskazywało 0.0V
- Jakiekolwiek próby wyświetlenia wskazań wysokościomierza/wariometru wskazywało 0.
- Próbowałem włączać i wyłączać funkcjonalność wysokościomierza w odbiorniku przytrzymując >3s guzik F/S, nie przynosiło to rezultatów (odbiornik sygnalizował zmianę stanu)
- Dodatkowo samo połączenie telemetrii było niestabilne, czasami pokazywał komunikat NO DATA - ale być może jest to wina podpięcia konwertera RS232-TTL "wsuwkami" w złącze programatora, więc dopuszcam możliwość że były to jakieś fizyczne niedociągnięcia.
Ewentualnie, jeżeli z jakiegoś powodu sytuacja jest beznadziejna - jakie aparatury są "z pudełka" zgodne z modułem XJT? Mógłbym rozważyć zmianę aparatury gdybym mógł w niej wykorzystać świeżo nabyty moduł XJT i starszy moduł z Turnigy do którego mam sporo nadajników. Czy istnieją w ogóle takie aparatury?
Z gory dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
Sławek