Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Taranis X9 Lite - problem z podłączeniem USB

Witam, niedawno zakupiłem aparaturę Taranis X9 Lite. Aparatura włącza się normalnie lecz mam problem z podłączeniem go do mojego komputera (aparaturę kupiłem w celu nauki latania na symulatorze). Po podłączeniu do komputera na Tanarisie pojawia się okno wyboru trybu ( kontroler / storage sd ) lecz po wyborze każdej z opcji nic się nie dzieje. W Windows device managerze nie widać zmian po podłączeniu, nigdzie nie dodaje się nowe urządzenie. Niepokojący jest brak charakterystycznego dźwięku nowego urządzenia usb w Widnows kiedy podłączam aparaturę. Posiadam PC'ta oraz lapka, oba na windows 10 - na obu urządzeniach mam to samo. Czy ktoś zmierzył się z podobnym problemem? Bardzo proszę o pomoc.
Odpowiedz

Zakładam, że kabelek i USB w PC sprawdziłeś minimum trzy razy.

Możesz mieć problem z Windowsem np. taki:

Problem z podłączeniem taranisa do komputera

Odpowiedz

Dziękuje za odpowiedź. Udało mi się rozwiązać problem kupując nowy kabel (próbowałem podłączyć za pomocą 3 kabli które pozornie działają - używam ich do ładowania innych urządzeń i działały lecz tutaj coś nie łączy). Pozdrawiam.
Odpowiedz

Kable USB do ładowania mogą być wersją oszczędną i mogą nie mieć transmisji danych. Mają tylko dwa przewody zasilające 5V. Też mi się takie kable trafiły.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 12.05.2022 o 07:39, modelhobby napisał:

Kable USB do ładowania mogą być wersją oszczędną i mogą nie mieć transmisji danych. Mają tylko dwa przewody zasilające 5V. Też mi się takie kable trafiły.

I to jest odpowiedź jak najbardziej poprawna i zgodna z przykrą rzeczywistością.
Odpowiedz

Cytat: Dnia 17.05.2022 o 18:54, JerzyR napisał:

I to jest odpowiedź jak najbardziej poprawna i zgodna z przykrą rzeczywistością.

Dodam, że często tanie, nie markowe kable dołączane do różnych produktów, nawet jak mają przewody RX/TX, to i tak powodują dziwne problemy albo nie działają w ogóle. Warto mieć odłożone dobre sprawdzone kable, od jakiś markowych produktów, ew. specjalnie kupione (nie za piątaka).
Odpowiedz

Skocz do: