Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

moduł DHT - sygnalizacja LED

To mój pierwszy post na forum, witam forumowiczów
Odpowiedz

Witaj na forum Andrzej.
Odpowiedz

Moduł DHT. Mój problem polega na nieopisanej w dokumentacji modułu DHT sygnalizacji diodami LED, tzn. po podłączeniu modułu do zasilania (antena RF, + 7,2V, GND, PPM) włączeniu zasilania świeci się ciągle dioda czerwona  i to jest OK, ale równocześnie miga (z czestotliwością ok. 23 Hz)  dioda zielona. Wg dokumentacji w tym stanie modułu DHT powinna świecić ciągle tylko dioda czerwona. Pozostałe stany modułu - bindowanie, praca z obniżoną mocą są OK - sygnalizacja obu LED jest zgodna z opisem w dokumentacji modułu. 

Jeśli odłączę od modułu sygnał PPM (Hitek - polaryzacja "dodatnia", Sanwa polaryzacja "ujemna") i załączam zasilanie modułu to losowo zdarza się, że zielony LED raz nie swieci, kolejne włączenie i miga bez opamiętania (i bez sygnału PPM...).  

Co oznacza ta sygnalizacja, dlaczego po włączeniu modułu DHT zielony LED miga i jak to wyłączyć - miganie diody zielonej jest widoczne nawet "kątem" oka na radiu i bardzo przeszkadza przy sterowaniu modelem.  W załączeniu przebieg z diody zielonej po włączeniu zasilania modułu DHT.

Odpowiedz

Zgaduję, że korzystasz z oryginalnej dokumentacji FrSky. Zajrzyj do naszej polsko-języcznej instrukcji:

https://77hobby.pl/polskie-instrukcje-frsky-n-31.html

Czasem zdarza się nam poprawiać FrSky lub nieco szerzej opisywać niektóre zagadnienia :).
Odpowiedz

OK, dzięki za tabelkę - faktycznie z orginalnej wersji angielskiej :-).

W moim radiu te dwie diody rozdzieliłem i zielona jest nad przyciskiem bindowanie. Po włączeniu radia - zielona nad Bind miga bez opamiętania. Jak to zrobić , żeby w normalnym trybie pracy modułu DHT, po włączeniu zasilania modułu świeciła tylko dioda czerwona? W pozostałych trybach (poz.2 i 3 tabelki) sygnalizacja na LED jest logiczna - jest OK.  
Odpowiedz

Tego niestety nie wiem. Pewnie się nie da bez modyfikacji firmware albo jakiś doróbek dodatkowych obwodów do sterowania diodami. Pierwsze praktycznie niewykonalne, drugie - czy warto sobie głowę zawracać? No ale to Twoja głowa /uploads/emoticons/smile.png">.
Odpowiedz

Gdybym miał moduł DJT i diody z tyłu radia - machnąłbym ręką na to bezsensowne miganie... ale ja mam DHT i będę miał robótkę - znów trzeba będzie hardwarem okiełznać fantazje programisty :-).

Dzięki za odpowiedzi, zamykam wątek sygnalizacji LED w DHT.

Odpowiedz

Skocz do: