Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Telemetria X4R

Jako, że mój poprzedni, wysłużony nadajnik (9 kanałowy (!) Hitek Optik 6 z modułem Assana 2,4 GHz) zaczął się dziwnie zachowywać zdecydowałem się na jego wymianę

Przesiadłem się na Taranisa QX7

Nie miałem jeszcze okazji wypróbować go "na żywo". Skonfigurowałem go, wykonałem pulpit i szykuję się do otwarcia sezonu ?

W swoim wielowirnikowcu zamontowałem odbiornik X4R. Przy okazji konfiguracji telemetri i detekcji czujników oprócz RSSI oraz RXbat pojawił się czujnik oznaczony jako A2 - podaje wartości w woltach

Co to jest za czujnik?

Istnieje może "rozpiska" czujników z ich krótką charakterystyką?

I jeszcze jedno pytanie - istnieje możliwość wizualizacji zakresu gazu (Thr) w postaci cyfrowej ale w formie procentowej od 0 - 100%?

Pozdrawiam Jarek
Odpowiedz

A1 - to zaszłość z czasów odbiorników "analogowych" poprzedniej generacji, to port pomiaru napięcia na odbiorniku,

A2 - jak wyżej, port pomiaru napięcia pakietu napędowego.

W nowych odbiornikach X i S one zasadniczo nie mają zastosowania.

O podstawach czujników napisano tu: https://77hobby.pl/telemetria-opentx-21-n-18.html

Nie mam Q X7, ale gaz da się ustawić jako pasek z opisem w %.  Zdaje się, że to powinno być w "Display", "Screen" ustawiony na "Bars", poniżej wybrany "Thr" z parametrami zakresu. Popróbuj. Może ktoś podpowie dokładniej.
Odpowiedz

Czujniki są dynamiczne, per odbiornik lub sensor (jedno urządzenie Smart Port może prezentować wiele czujników i często tak jest).

Jak napisał komarkus A1 jest to czujnik napięcia zasilania odbiornika. A1 jest bardzo użytecznym czujnikiem przy użyciu serwomechanizmów High Voltage. Można całkowicie zrezygnować z BEC i zasilać odbiornik (serwa i inne komponenty HV) bezpośrednio z pakietu 2S, eliminując BEC jako potencjalny punkt awarii. Wtedy czujnik A1 będzie pokazywał wartość napięcia tego pakietu właśnie.

Przy zasilaniu z BEC czujnik A1 nie jest już tak użyteczny, gdyż jest to napięcie stabilizowane. Można jednak ciągle go sprawdzać, aby wykryć nieprawidłowości w pracy BEC, np. spadki napięcia powstałe w wyniku przeciążenia BEC.

A2 to taki sam czujnik analogowy, ale wyprowadzony na zewnątrz odbiornika. Mierzy napięcie w zakresie 0-3.3V, więc trzeba zastosować np. czujnik FBVS-01 żeby badać nim napięcie akumulatora.
Odpowiedz

Skocz do: