Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vario

Parę pytań odnośnie variometrów

Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem Horusa 12x latam szybowcami bardzo zależy mi na precyzyjnym wariometrze  w które się zaopatrzyłem jednak  nie chce używać open TXa bo jest strasznie zagmatwany :)/emoticons/smile.png">  Mianowicie chodzi mi o informacje noszenia  czyli  popularny sygnał varia opadania lub noszenia  "pipczenie" przy wznoszeniu  i buczenie przy opadaniu lub cisza przy zerze chce uzyskać właśnie taki efekt  jaki jest dostępny w graupnerze lub jeti,   nie tylko jednostajne Pipczenie z lekko słyszalną zmianą tonu  tylko dla wytrawnego ucha muzyka :)/emoticons/smile.png">  dopiero noszenia lub opadania powyżej 2-3m/s zmienia słyszalnie ton, ale to mija się z precyzją wyszukiwania termiki tak samo z patrzeniem na telemetrie mając model 1000m nad sobą czy jest jakaś opcja zmiany tego w systemie lub czy jest przewidywana jakaś aktualizacja związana z tą funkcją ? 

konkretnie o co mi chodzi :

- Fakt że wariometry FRSKY są bardzo precyzyjne ale tylko na wyświetlaczu dwa miejsca po przecinku i czy można odczyt glosowy ograniczyć do samych metrów

- noszenie =  "Pipczenie" ze zmiennym tonem w zależności od siły   

- zero noszenia brak opadania = cisza

-  opadanie = buczenie  

Proszę o podpowiedz 

Pozdrawiam 

Tomek
Odpowiedz

Jak nie openTX, to FrOS?

W pierwszym to standard, w drugim... nie wiem, nie znam, ale być może też się da.

Jak? Instrukcja do radia i trochę samozaparcia pewnie jakimś sposobem jest.
Odpowiedz

Skocz do: