Liczba postów: 47
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Witam.
W swoim FunCub"ie mam zamontowane klapy i działają, ale chciałbym je zmiksować z sterem wysokości, aby po otwarciu klap model zaczął sam "schodzić", a nie jak teraz "wznosić się" ?
P.S.
Bardzo proszę o "gotowiec", gdyż jestem słaby z tego tematu.
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Z takim podejściem daleko nie polecisz. Użytkowany sprzęt trzeba trochę poznać, aby "operacje powietrzne" były w miarę bezpieczne dla Ciebie, innych i Twojego sprzętu. "Gotowiec" na niewiele się zda, jeżeli jesteś "słaby z tego tematu". Nie napisałeś nawet jaki posiadasz sprzęt, z jakim systemem operacyjnym (może było w innych Twoich postach, nie pamiętam), jak włączasz klapy (przełącznik, potencjometr, drążek gazu ...?).
Spróbuj sam. Taka kompensacja klap wysokością, to podstawa wykorzystania mikserów. Trzeba domiksować do kanału wysokości niewielką korektę, gdy klapy są wychylone. Jeden ze sposobów: możesz dodać do kanału wysokości linię z niewielką wagą np. 3%, ze źródłem z kanału klap. W ten sposób do standardowych wychyleń wysokości z drążka, dodasz korektę z kanału klap. Przykład poglądowy (Companion), klapy na kanale CH5 i wysokość na kanale CH2:
CH2 I2:SW Weight (+100%) {standardowa linia dla steru wysokości, drążek od wysokości się wychyla, to i ster wysokości się wychyla}
+= CH5 Weight (-3%) {domiksowana linia kompensująca wysokość, gdy klapy wychylą się z położenia 0, to wysokość dostaje 3% korektę z wychylenia klap, źródłem korekty jest kanał klap CH5}
Zasada jest taka, że gdy klapy w dół, to ster wysokości w górę. Jeśli w modelu wyszło odwrotnie, to "-3" trzeba zamienić na "+3". Wielkość kompensacji (tutaj -3%) trzeba dobrać doświadczalnie w modelu. Poeksperymentuj. Zamiast stałej kompensacji, można użyć też krzywej CV albo robić to za pomocą potencjometru, ale to na później.
PS. Nie jestem ekspertem OpenTX.
Reputacja:
0
Dzięki za odpowiedź.
Mam Taranis x9d plus z softem OpenTX 2.1.9
Problem jest taki, że nie znam Angielskiego ? a wszystkie informacje są właśnie po Angielsku. Nie znam też nikogo z kim mógłbym się spotkać, aby "na żywo" pokazał z czy to się je.
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Wcześniej w innym temacie podawałm link do "biblii" OpenTX i do innej strony. One są po polsku. Tak samo, jak i tutejszy Warsztat.
Muszę sprostować głupotę z mojego poprzedniego postu. Oczywiście, gdy klapy idą w dół, to kompensujemy je sterem wysokości też W DÓŁ. Zaćmę miałem. Może da się moderatorowi to poprawić?
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam
Dzięki Komarkusowi i Biblii ustawiłem mojego horusa jak chciałem(oczywiście nie jestem ekspertem).
Weź nowy model w apce i kombinuj bo to nie jest takie straszne jak się wydaje.
Komarkus faktycznie można wyświetlać napięcie odbiornika tylko trzeba trochę ginnastyki?.
Reputacja:
0
Witam.
Udało mi się zrobić ten mix :-)
Co do wyświetlania napięcia, to u mnie się wyświetla, ale nie mam komunikatu/alarmu o niskim stanie pakietu. Ale chyba się zdecyduję na czujnik telemetryczny.
Reputacja:
0
Nabędę czujnik bez wyświetlacza czyli MLVSS.
Dzięki za linki ?
Reputacja:
0
Ja się zdecydowałem na MLVSS ponieważ mam już "buzer" z wyświetlaczem ?