Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

FrSky XJT + XM = problem z bindowaniem

Witam ponownie! 

Zaopatrzylem się w moduł nadawczy FaSky XJT, wersja EU LBT. 

Mam również klona Whoopa, z odbiornikiem XM.

Moduł podlączyłem do aparatury Hitec Aurora 9, podając na odpowiednie piny zasilanie i sygnał PPM. Moduł uruchamia się, wchodzi w tryb bindowania. Oba dip switche ustawione na OFF - D16.

W XMie przytrzymuję przycisk, podłączam zasilanie (sprawdzałem z pakietu i poprzez USB), zapalają się obie diody, z tym że zielona swieci dużo słabiej od czerwonej. 

Niestety na tym sprawa się zatrzymuje, odniornik nie binduje się z modułem.

Czy mam spodziewać się rożnicy w firmware modułu i odbiornika? Czy może coś robię źle?

Odpowiedz

Zajrzyj do działu FrSky FAQ. Jest tam artykuł o potencjalnych problemach z bindowaniem, wraz z linkami do dalszych informacji / rozwiązań.
Odpowiedz

Mogę jedynie zgadywać, że firmware odbiornika jest niezgodne z firmware modułu TX.

Powstaje pytanie: czy da się zmienić firmware odbiornika nie dysponując taranisem? Port szeregowy? USBasp?
Odpowiedz

We wspomnianym wcześniej FAQ jest link do całego artykułu na ten temat, a tam linki do bardzo szczegółowych procedur uaktualniania oprogramowania dwiema metodami.

Cytat: Cytuj

Niekompatybilność firmware (dotyczy trybu D16, czyli odbiorników serii X, S, XM, etc.). W takim przypadku odbiornik w ogóle nie reaguje na uaktywnienie trybu bindowania w nadajniku (czerwona dioda nie zaczyna migać). Wszystkie informację na temat firmware odbiorników i nadajników FrSky – także dokładne opisy jak ujednolicić firmware w posiadanych urządzeniach – znajdują się w artykule naszego Warsztatu FrSky: http://77hobby.pl/firmware-nadajnikow-i-...-n-21.html

W skrócie: tak można, trzeba mieć odpowiedni adapter (linki do trzech różnych adapterów we wspomnianych wcześniej artykułach).
Odpowiedz

Skocz do: