Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Brak połączenia z companion9x

Witam

Mam problem z połączeniem nadajnika Taranis X9E z programem companion9x .

Program ten nie widzi nadajnika a nadajnik nie widzi programu kompanion , co zrobić .

Edward
Odpowiedz

Napisz więcej co i jak robisz. Z grubsza:

- zgranie lub zapis ustawień, jak i dostęp do karty SD, robi się na nadajniku włączonym, nie potrzeba sterownika,

- zmiana firmware w nadajniku robi się na nadajniku wyłączonym, potrzebny jest sterownik utworzony za pomocą zadig.

Na początek sprawdź, czy kabel USB jest sprawny.

Odpowiedz

Sam nadajnik łączy się z kompanionem , ale nie mogę odczytać zapisanych ustawień modeli . Po utworzeniu w companionie programu modelu nie mogę go wpisać do nadajnika , ani na kartę w nim .
Odpowiedz

Jeśli nie opiszesz dokładniej problemu, trudno będzie Ci pomóc.

Nie piszesz, jaki masz system w nadajniku. Jeśli najnowszy OpenTX 2.2.1, musisz mieć w ustawieniach radia ustawioną opcję "USB mode" na 'Storage' (lub 'Ask', wtedy po podłączeniu do komputera dostaniesz pytanie: 'USB Joystick (HID)', czy 'USB Storage (SD), wybierasz to drugie). Tak jest w wersji angielskiej menu, w polskiej będzie raczej spolszczone.

Potem wystarczy sprawny kabelek USB i sprawny system Windows.

Jeśli masz OpenTX starszy niż 2.2.1, to trzeba mieć wgrane do nadajnika firmware z opcją 'masstorage'.

Jeśli masz oryginalny FrOS, to nie używałem i nie wiem.
Odpowiedz

W radiu mam wpisaną wersje 2.1.6 
Odpowiedz

Cytat: 15 minut temu, Joker napisał:

W radiu mam wpisaną wersje 2.1.6 

Twój opis problemu dalej nie powala.

Jest dość prawdopodobne, że firmware w radiu masz bez opcji 'masstorage'. To uniemożliwia zapis i odczyt modeli w companion, ale za to umożliwia wykorzystanie radia jako joystick. Możesz sobie sprawdzić, czy radio włączone i podłączone do PC będzie widoczne w "kontrolerach gier"   pod Windows.

Zaktualizuj radio do najnowszej stabilnej wersji 2.2.1. Twój problem prawdopodobnie zniknie (wg mojej szklanej kuli).

Pomoc znajdziesz w tutejszym Warsztacie:  https://77hobby.pl/warsztat-frsky-nc-1.html 

No i jeszcze tutaj: http://www.open-tx.org/2014/01/03/opentx...-manual-pl

Powodzenia
Odpowiedz

Skocz do: