Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak skonfigurować gaszenie silnika HORUS12

Nabyłem niedawno nadajnik Horus 12  z odbiornikiem R6.Jako że jest to dla mnie nowość powoli poznaję to oprogramowanie.

Ustawiłem miksy dla lotek i  wysokości ale nie radzę sobie z ustawieniem gaszenia silnika.Czy jest ktoś tu na forum kto mógłby mi pomóc?

Poprowadzić krok po kroku jak to zrobić.

Liczę na waszą pomoc Dariusz.
Odpowiedz

Przepraszam odbiornik to X6R
Odpowiedz

Gaszenie mam zrobione w "Special Function" za pomocą "override" (nadpisz). To działa tak, że po przełączeniu zdefiniowanego przełącznika, nadpisuje się wartość położenia serwa gazu (aktualne położenie drążka gazu zostaje zignorowane), tak, aby w tym położeniu przepustnica była całkowicie zamknięta. 

Np. w "outputs" mam ustawiony zakres użytkowy dla serwa gazu na wartość -90% do 100%. Zakładając, że -90% to obroty biegu jałowego, to za pomocą przełącznika nadpisuję wartość położenia serwa gazu na poniżej biegu jałowego np. -95% (trzeba dobrać doświadczalnie). Gaz mam na kanale CH3, więc wpis w Special Function wygląda tak:

#SF1  SFdown (Switch)  Override CH3 (Action) -95 (Parameters) ON (Enable).

Podobnie robię w elektrykach, mam w ten sposób zabezpieczenie przed niezamierzonym uruchomieniem silnika/silników. Pod taki przełącznik-bezpiecznik "podwieszam" też zapis logów i timer czasu lotu.

Typ odbiornika nie ma tu znaczenia.
Odpowiedz

Powyższy opis dotyczy systemu OpenTX. Jeśli masz oryginalny FrOS, to będzie zapewne inaczej, nie wiem jak.
Odpowiedz

Mam open TX 

Wielkie dzięki za pomoc .

Jeszcze jedno .

W zakładce imputs pojawiają się cyfry 0......8  co to jest?
Odpowiedz

Cytat: 5 minut temu, kkdarch napisał:

Mam open TX 

Wielkie dzięki za pomoc .

Jeszcze jedno .

W zakładce imputs pojawiają się cyfry 0......8  co to jest?

Te cyfry to są fazy lotu (zakładka Flight modes) np:. start, lądowanie, akrobacja itp. Można je sobie zdefiniować i włączać przełącznikami albo jeszcze inaczej. "Ptaszki" przy tych cyfrach oznaczają, że to co zdefiniowałeś, działa w danej fazie lotu. To będzie dla Ciebie następny etap nauki konfiguracji. W prostych modelach można się bez faz lotu obejść bez problemu.
Odpowiedz

Teraz to wydaje się proste.

Do tej pory latałem Aurorą 9  a tam programowanie było proste jak drut.
Odpowiedz

Cytat: 25 minut temu, kkdarch napisał:

Teraz to wydaje się proste.

Do tej pory latałem Aurorą 9  a tam programowanie było proste jak drut.

Aurora to inna liga możliwości.

OpenTX daje duuużo więcej, ale łatwo nie będzie. Nie licz, że w trzy popołudnia nauczysz się wszystkiego. Jest sporo materiałów w necie. Jeśli jeszcze nie trafiłeś, to zacznij od "biblii" OpenTX:
http://www.open-tx.org/2014/01/03/opentx...-manual-pl

Potem np. to:
https://kowalscyrc.wordpress.com
Odpowiedz

Skocz do: