Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Nabyłem niedawno nadajnik Horus 12 z odbiornikiem R6.Jako że jest to dla mnie nowość powoli poznaję to oprogramowanie.
Ustawiłem miksy dla lotek i wysokości ale nie radzę sobie z ustawieniem gaszenia silnika.Czy jest ktoś tu na forum kto mógłby mi pomóc?
Poprowadzić krok po kroku jak to zrobić.
Liczę na waszą pomoc Dariusz.
Reputacja:
0
Przepraszam odbiornik to X6R
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Gaszenie mam zrobione w "Special Function" za pomocą "override" (nadpisz). To działa tak, że po przełączeniu zdefiniowanego przełącznika, nadpisuje się wartość położenia serwa gazu (aktualne położenie drążka gazu zostaje zignorowane), tak, aby w tym położeniu przepustnica była całkowicie zamknięta.
Np. w "outputs" mam ustawiony zakres użytkowy dla serwa gazu na wartość -90% do 100%. Zakładając, że -90% to obroty biegu jałowego, to za pomocą przełącznika nadpisuję wartość położenia serwa gazu na poniżej biegu jałowego np. -95% (trzeba dobrać doświadczalnie). Gaz mam na kanale CH3, więc wpis w Special Function wygląda tak:
#SF1 SFdown (Switch) Override CH3 (Action) -95 (Parameters) ON (Enable).
Podobnie robię w elektrykach, mam w ten sposób zabezpieczenie przed niezamierzonym uruchomieniem silnika/silników. Pod taki przełącznik-bezpiecznik "podwieszam" też zapis logów i timer czasu lotu.
Typ odbiornika nie ma tu znaczenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-21, 23:51 przez
komarkus.)
Liczba postów: 217
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Powyższy opis dotyczy systemu OpenTX. Jeśli masz oryginalny FrOS, to będzie zapewne inaczej, nie wiem jak.
Reputacja:
0
Mam open TX
Wielkie dzięki za pomoc .
Jeszcze jedno .
W zakładce imputs pojawiają się cyfry 0......8 co to jest?
Reputacja:
0
Teraz to wydaje się proste.
Do tej pory latałem Aurorą 9 a tam programowanie było proste jak drut.