Witaj Kolego Michale, dzień dobry Wam wszystkim,
Trochę się nie odzywałem ale nie dlatego, że Was w jakikolwiek sposób zlekceważyłem,
czy odpuściłem sobie ten temat na dobre.
Nic z tych rzeczy.
W pierwszej kolejności, to zwyczajnie padłem jak pies Pluto po tylu nieprzespanych nocach i przeżytym stresie. Normalnie organizm mi się zbuntował i wystawił mi rachunek.
Trzydzieści lat temu, to mogłem tak ciągnąć przez wiele nocy ale to już historia.
W tym czasie kilkanaście razy walczyłem z przywróceniem systemu nadajnika do FrOS. Dzielnie walczyłem ale poległem.
Zajmowałem się też spisywaniem na bieżąco wszystkich swoich przemyśleń na ten temat oraz wniosków z pierwszych godzin użytkowania systemu OpenTX.
No i trochę się tego nazbierało i końca nie widać.
Poświęciłem również kilka ładnych dni na przetłumaczenie (niestety przy pomocy Tłumacza Google-może być w związku z tym wiele nieścisłości oraz błędów)
i zredagowanie instrukcji uaktualnienia Firmware nadajników X10 / X10S w systemie Open TX, powrotu do systemu FrOS itp.
Jeżeli jesteście zainteresowani, to z chęcią udostępnię Wam tę instrukcję. Może chociaż
w ten sposób odwdzięczę się Wam za okazane mi wsparcie i pomoc.
Może ta instrukcja pomoże komuś w bezproblemowej aktualizacji systemu operacyjnego FrOS, czy przejściu na system Open TX.
A teraz pora na szczegółową relację z próby przywrócenia systemu z OpenTX do FrOS:
1. Przygotowuję sformatowaną (FAT 32) kartę micro SD.
2. Tworzę w niej katalogi: FIRMWARE i LOGS.
3. Kopiuję na kartę SD plik .bin oprogramowania FrOS.
4. Nadajnik wyłączony. Podłączam go do komputera kablem USB.
5. Uruchamiam program Companion, sprawdzam ustawienia nadajnika X10 / X10S.
6. Klikam na „Zapisz firmware do radia”.
7. Klikam na „Załaduj” i wybieram plik bootload.dfu.
8. Klikam na „Zapisz do radia”.
Sprawdzam, czy jest odznaczony „Sprawdź kompatybilność firmware” i rozpoczynam flashowanie.
9. Odłączam kabel USB od nadajnika.
10. Wyłączam nadajnik i wkładam do niego kartę micro SD.
11. Wciskam i przytrzymaję enkoder obrotowy w dół (pokrętło Enter) i jednocześnie naciskam i przytrzymuję włącznik zasilania, aż pierwszy tekst zostanie wyświetlony
na ekranie.
12. Kiedy proces flashowania oprogramowania zostanie uruchomiony i zakończy się "Pomyślnie", wtedy krótko naciskam przycisk włącznika i system zostanie wyłączony.
13. Naciskam i przytrzymuję przycisk zasilania, aż pierwszy tekst zostanie wyświetlony
na ekranie. Wyświetlany komunikat jest już aż za dobrze mi znany:
I na tym koniec.
Proszę o podpowiedź Michale, czy na karcie micro SD utworzyłem odpowiednią ilość folderów (tutaj doszukuję się błędu) i czy czegoś tam nie brakuje.
Oj, padam znowu na twarz, a tu w ostatniej chwili zauważyłem, że nie uruchomiłem programu Zadig, aby połączyć się z komputerem przy wyłączonym nadajniku (podmiana
sterowników). Może to też jest jedna z przyczyn kolejnego niepowodzenia? Jak się wyśpię, to powtórzę wszystko od nowa z programem Zadig.
A ten tekst poniżej był pisany wcześniej. Na tym kończę. Jest 04:30. Idę spać.
Jeżeli nie uszkodziłem sobie pamięci wewnętrznej w nadajniku, to może „nadpisałem” sobie jakieś sterowniki od tejże pamięci Flash Memory. Na czym to polega, to już dokładnie nie wiem. Autorzy tej instrukcji wspomnieli coś, że jeżeli spróbujemy zainstalować sterownik STM32 Bootloader przy włączonym nadajniku, to wówczas istnieje możliwość nadpisania jakichś tam sterowników. Ja tego nie robiłem ale może w inny sposób nadpisałem sobie sterowniki od pamięci wewnętrznej, czy uszkodziłem (lub usunąłem) jakieś pliki. No i wtedy mamy już prawdopodobnie sytuację bez wyjścia.
Dziwię się bardzo programistom z FrSky, że nie pomyśleli o opcji przywrócenia systemu, tak jak to ma miejsce np. w systemie Windows (mam tu na myśli punkty przywracania systemu).
Zastanawiam się ilu takich „geniuszy umysłu”jak ja polegnie w najbliższym czasie przy aktualizacji oprogramowania FrOS w Horusie X10S? Wystarczy mały błąd, pośpiech i po herbacie.
Do systemu OpenTX powoli już się przekonuję. Zaczyna mi się podobać. Rzeczywiście po ściągnięciu dodatkowych plików ze strony open-tx.org i skopiowaniu na kartę SD nadajnik działa już normalnie. Bez najmniejszego problemu skalibrowałem drążki i wykonałem inne prostsze ustawienia (ustawienie daty, godziny, motywu, nazwy modelu itp.). Niestety czeka mnie jeszcze długa droga, aby opanować inne funkcje (ustawienia mikserów, telemetrii, funkcje specjalne, ustawienia globalne itp.). No, ale co tam? Mam 130 stronicową instrukcję obsługi Horusa w systemie FrOS (po angielsku), to może przez analogię coś tam zakumam. Tylko, to wszystko jeszcze muszę sobie przetłumaczyć.
Ale najważniejsze jest to, że bez najmniejszych problemów (w kilkadziesiąt sekund) nawiązałem połączenie z dwoma odbiornikami: RX8R i G-RX8. Tego obawiałem się najbardziej. Wcześniej na wyświetlaczu widniała skala jakości (mocy) połączenia ale nie była podświetlona. Pomyślałem, że padł mi moduł IXJT. Dopiero po nawiązaniu połączenia z odbiornikiem wszystkie pionowe słupki tego wskaźnika podświetliły się i wtedy zrozumiałem, że niepotrzebnie panikowałem. No, ale skąd mogłem to wiedzieć? Dopiero od kilku dni jestem nowym użytkownikiem systemu OpenTX.
Podłączając włączonego Horusa nadal nie widzę dysku pamięci wewnętrznej Flash Memory (16 MB) tylko kartę micro SD (w tym wypadku o pojemności 8 GB).
Przypomnę jeszcze raz.
System OpenTX zapisałem do wyłączonego nadajnika (poprzez STM32 Bootloader) przy użyciu aplikacji OpenTX Companion. Slot na kartę micro SD był pusty, więc OpenTX musiał zapisać się w pamięci wewnętrznej nadajnika, a jak nie tam, to gdzie? Nie rozumiem. Dopiero po zakończeniu instalacji systemu OpenTX włożyłem do nadajnika kartę micro SD z dodatkowymi plikami (około 115 MB).
Dziwnie zachowuje się ta pamięć wewnętrzna Flash Memory. Z jednej strony przyjmuje dane, pozwala w sobie instalować oprogramowanie, pliki itp., a z drugiej strony nie chce się ujawnić. Poprawcie mnie, jeżeli w tym momencie wypisuję głupoty (i nie tylko w tym).
Dobrze, że mam chociaż dobrze działający (tak myślę) nadajnik z systemem OpenTX.
Aż boję się pomyśleć, co by było, gdyby nie było możliwości zainstalowania w Horusie (po nieudanej aktualizacji oprogramowania FrOS) systemu Open TX? U żonci miałbym przechlapane na bardzo długo.
Czy ten nadajnik okaże się w pełni funkcjonalny z „okaleczoną” pamięcią wewnętrzną? Czas pokaże.
Podsumowując ostatecznie.
Mam w nadajniku oprogramowanie OpenTX z wersją 2.2.1. Prawdopodobnie będę je mógł w przyszłości aktualizować (raczej będzie to za każdym razem instalowanie kolejnej wersji). Niestety na dzień dzisiejszy nie mogę zobaczyć w folderze Komputer dysku Flash Memory nadajnika, a co za tym idzie nigdy nie będę mógł wrócić do systemu fabrycznego FrOS. To jest oczywiście moja konkluzja i obym się tutaj po raz kolejny mylił.
Świadomość, że ten mój wymarzony i prawdopodobnie ostatni w życiu nadajnik jest gdzieś tam w środku uszkodzony jest trochę dołująca. Ale co zrobić? Trzeba będzie jakoś z tym żyć.
Prezentując program OpenTX Companion w pewnym momencie przestrzegasz Michale innych użytkowników, aby „nie ruszać” pamięci wewnętrznej nadajnika, bo można narobić sobie kłopotów. W moim przypadku już mi to nie grozi. Już bardziej nie namieszam, bo nie będę miał gdzie. Nie zepsuję tego, czego nie widzę. I to jest z drugiej strony ogromny pozytyw, z którego jestem zadowolony.
Zdążyłem już w międzyczasie skopiować do folderu IMAGE w karcie SD kilka zdjęć swoich modeli. Zajęło mi to kilka minut, tylko musiałem programem Picosmos zmniejszyć ich rozmiar na 192x114, bo w oryginalnej wielkości nie były widoczne.
Przy okazji tłumaczenia instrukcji natknąłem się na opis dotyczący przycisku resetowania. Znajduje się w jednym z dwóch otworków obok gniazda na kartę micro SD.
Do resetowania akumulatora najlepiej nadaje się zwykła wykałaczka. Już nie trzeba dłużej trzymać wciśniętego przycisku włącznika nadajnika albo rozkręcać aparaturę i wyciągać wtyczkę od akumulatora.
W trakcie przeglądania folderu IMAGE na karcie SD w pewnym momencie zawiesił mi się nadajnik, no i wtedy wykałaczka przydała się. Powodem zawieszenia się aparatury prawdopodobnie były 4 skopiowane na kartę SD zdjęcia ale nie pomniejszone jeszcze do odpowiednich rozmiarów.
Komunikat „Bad Radio Data” prawdopodobnie nie dotyczy pamięci wewnętrznej Flash Memory nadajnika, tylko karty SD. Chwilę po tym komunikacie pojawia się następny: „Preparing card” (przygotowywanie karty). To wszystko ma miejsce po pierwszym uruchomieniu nadajnika, zaraz po zainstalowaniu oprogramowania OpenTX. Po kolejnych uruchomieniach tych dwóch komunikatów już nie ma.
To mnie napawa nadzieją, że być może nie jest tak źle z moim nadajnikiem.
Czytając tę instrukcję kolejny raz, nie wiem już który, zauważyłem niekonsekwencję autorów tego opracowania. Z jednej strony piszą:
„Podczas podłączania i odłączania X10 / X10S od komputera z systemem Windows
oraz kopiowania plików należy zachować szczególną ostrożność.
Przypadkowe skopiowanie niewłaściwego pliku lub usunięcie plików systemowych
z wewnętrznego dysku Flash Memory X10 / X10S może spowodować, że system nie będzie działać. Odzyskanie niedziałającego systemu może być trudne, ponieważ system musi umożliwić dostęp do napędu Flash Memory”,
a z drugiej strony podają jeden z dwóch sposobów przywrócenia systemu FrOS
w nadajniku (brak oprogramowania operacyjnego FrOS w nadajniku). W tym momencie znowu nic nie rozumiem. Chyba, że mieli na myśli sytuację, w której nowy użytkownik OpenTX zapomniał zrobić kopię zapasową dysku Flash Memory ale nie uszkodził sobie żadnych plików, tak jak to być może ma miejsce w moim przypadku.
Podszedłem do tego tematu zbyt lekceważąco, za co zostałem sromotnie ukarany.
Przed aktualizacją pomyślałem, że najwyżej oprogramowanie się nie zaktualizuje i nic poza tym się nie stanie. Nie ma się czym przejmować. Zasugerowałem się systemem Windows ale mam przynajmniej nauczkę na przyszłość. Następnym razem, jeżeli nie będę pewien czegoś na 100%, to się tego nie dotknę. Poproszę bardziej doświadczonego kolegę o pomoc, czy coś w tym rodzaju. Podejdę do tego z uwagą i należytą starannością.
Piszecie mi też Koledzy, abym zaopatrzył się w inny kabel USB, sugerując tym samym, że być może za to całe zamieszanie z przywróceniem systemu FrOS odpowiada niewłaściwy kabel USB.
Wydaje mi się, że skoro na tym kablu zainstalowałem poprawnie OpenTX, to i FrOS też powinien dać się zainstalować. Chyba, że jestem w błędzie? Nie upieram się. Dla mnie każda Wasza podpowiedź, czy rada jest bezcenna.
I to by było na tyle.
Jeżeli dopatrzyliście się Koledzy jakichś błędów z mojej strony przy przywracaniu nadajnika do FrOS, to bardzo chętnie się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam Was serdecznie,
Mariusz Kasprzak