treash 0 Posted December 29, 2020 Witam, mam pytanko, zakupiłem ostatnio GPS do mojego Quada RC (Reptile Cloud-149) z Mamba F405 mk2 F40 na pokładzie GPS Beitian BN-220 i polutowałem go zgodnie z zaleceniami pod wolnegy UART 6 na tym FC tj. - 5v do 5V (FC), - GND do GND (FC), - RX do TX (FC), - TX do RX (FC) ..ale GPS jak by nie żył nawet dioda żadna na sekundę nie mrygneła. Odpalałem Quada przez USB do BetaFlight jak i podpinałem Lipo i nic zero reakcji GPS'a nic się nie dzieje nic nie świeci. Czy to możliwe że trafiłem na trefny GPS, jak mogę go inaczej jeszcze sprawdzić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
redb 1 Posted December 30, 2020 Jak masz miernik to sprawdź czy mamba daje prawidłowe napięcie. Jeśli nie masz to odlutuj gps'a i podepnij pod jedną celę lipola i zobacz, czy się diodki zaświecą. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
treash 0 Posted December 30, 2020 (edited) Sprawdzone jak pisałeś, miernik odkopałem Mamba daje prawidłowe napięcie 5,12V, GPS'a odlutowałem i podłączyłem innym kablem (po przerobieniu) z zestawu bo były dwa i podpiąłem pod Li-ion 18650 bo miałem takiego na stanie od gogli, napięcie na nim jest 4,2V więc w zakresie działania GPS (3.3-5V). I wszystko się wyjaśniło..uwalony był kabel a że miałem drugi polutowałem wszystko i zaczeło hulać:) Dzięki za podpowiedź przydała się, pozdrawiam. Edited December 30, 2020 by treash Quote Share this post Link to post Share on other sites