Jump to content

Frsky Horus X10 Express i XM+


Tomek1267
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Mam problem, ponieważ kupiłem niedawno aparaturę Frsky Horus X10 express oraz odbiornik XM+ i mam problem zbindować je razem

robię wszystko wg instrukcji i po tym jak podłączę zasilanie do odbiornika trzymając przycisk, czerwona dioda nie zaczyna mrugać.

Nadajnik i odbiornik mają zainstalowane najnowszy firmware (taki w jakim do mnie przyszły miesiąc temu aparatura, teraz odbiornik) Ja przynajmniej nie znalazłem na stronie frsky nowszych wersji

niż te które widnieją na naklejkach na opakowaniu

Link to comment
Share on other sites

Opisz w pkt dokladnie jakie czynności wykonujesz to będzie prościej Ci pomóc. Prawdopodobnie podczas rejestracji odbiornika wychodzisz z niej zbyt szybko polecam zaczekać nawet minutę przed zakończeniem.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o bindowanie wszystko było okej, robiłem to już wcześniej na innym odbiorniku i działało. Teraz mam większy problem ponieważ stwierdziłem że może to być wina nieaktualnego oprogramowania, i wgrałem nowy FIRMWARE - ISRM RF Module  ISRM v2.1.0    Okazuje się że teraz po uruchomieniu w aparaturze modułu nadawczego, wysypuje się cały program, i nie ma kompletnie żadnego sygnału z drążków ani przełączników, działają tylko przyciski nawigacyjne

Link to comment
Share on other sites

W zakładce hardware sprawdź prawdopodobnie nic tam nie jest skonfigurowane chociaż nie spotkałem się nigdy z takim problemem, może ktoś kto już to przerabiał się wypowie.

Może zaktualizuj OTX do wersji 2.3.11 i ustawienia powrócą.

Link to comment
Share on other sites

W nadajniku mam zainstalowane oprogramowanie FROS, jest to mój pierwszy nadajnik od firmy frsky i nie wiem jak się aktualizuje oprogramowanie, próbowałem z poradnikiem od frsky na youtube ale aktualna wersja różni się od zaprezentowanej przez nich i boje się że będę miał problem jak jeden z forumowiczów który musiał od nowa wszystko wgrywać bo popełnił jakiś błąd.

Chciałbym jeszcze dodać że z moich prób włączania i wyłączania nadajnika, i modułu nadawczego udało mi się raz połączyć z odbiornikiem i kontrolerem lotu, czyli coś tam gdzieś działa ale raz na 20 uruchomień aparatury.

Link to comment
Share on other sites

To zaawansowane radio tak samo jak soft OTX

Niema co się bać obejrzyj to Frsky Horus X10 / X10S | INSTALL OPENTX HOW-TO FLASH - YouTube

I zapoznaj się z wszelkimi instrukcjami dotyczącymi Twojego radia tutaj Baza Wiedzy 77Hobby

Bo skoro jesteś na etapie raczkowania z tym radiem to wątpię żeby w kilku postach ktoś Ci pomógł, zwłaszcza że nie wiesz jak przeprowadzić podstawowe aktualizacje.

W linku na YT dowiesz się jak zaktualizować radio i pobrać OTXa 

 

Link to comment
Share on other sites

Znaczy że opentx jest najlepszym, i najmniej inwazyjnym oprogramowaniem w tym nadajniku? Faktycznie ja dopiero zaczynam z tą aparaturą, i pierwsze co myślałem to to że oryginalne oprogramowanie jako to co zostało specjalnie napisane pod tą aparaturę będzie najlepiej skompilowane i pozbawione błędów. Trochę się już nauczyłem obsługi FROS i nie mam też pewności czy na pewno po przejściu na otx błąd się poprawi

Czy w przypadku instalacji nowego systemu oprogramowanie na module nadajnika razem z nowym softem też się podmienia czy zostaje stare?

Po zaktualizowaniu modułu nadawczego mój wcześniejszy odbiornik który bez problemu działał również nie chce się zbindować. Może wystarczyło by pobrać inny soft do modułu nadawczego, pewnie się mylę ale wydaje mi się że instalowanie oprogramowania systemu a modułu nadawczego to są 2 różne rzeczy i przejście na otx nie koniecznie musi ten błąd naprawić. Jeżeli tak nie jest prosiłbym o poprawienie mnie.

 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Tomek1267 napisał:

Znaczy że opentx jest najlepszym, i najmniej inwazyjnym oprogramowaniem w tym nadajniku?

OTX jest oprogramowaniem opensource ciągle rozwijanym właściwie bez ograniczeń, a jedną z największych zalet tych aparatur to możliwość zainstalowania tego systemu.

7 godzin temu, Tomek1267 napisał:

Trochę się już nauczyłem obsługi FROS i nie mam też pewności czy na pewno po przejściu na otx błąd się poprawi

Możesz zostać przy Fros wszystko zależy od oczekiwań. OTX jest bardziej rozwinięty ma ogromne społeczeństwo, w sieci znajdziesz więcej materiałów tutoriali itp.

 

7 godzin temu, Tomek1267 napisał:

Czy w przypadku instalacji nowego systemu oprogramowanie na module nadajnika razem z nowym softem też się podmienia czy zostaje stare?

Firmware modułu ISRM pozostanie to które masz, system a firmware modułu to dwie różne rzeczy.

 

7 godzin temu, Tomek1267 napisał:

Po zaktualizowaniu modułu nadawczego mój wcześniejszy odbiornik który bez problemu działał również nie chce się zbindować. Może wystarczyło by pobrać inny soft do modułu nadawczego

Firmware do modułu nadawczego oraz odbiornika muszą być ze sobą spójne tz. Jeśli masz w module wersie LBT tak samo odbiornik musi mieć wersie LBT, identycznie jest z numerem wersji.

 

7 godzin temu, Tomek1267 napisał:

przejście na otx nie koniecznie musi ten błąd naprawić

Jaki błąd ? chodzi Ci o to że przełączniki nie są skonfigurowane ? Jak zainstalujesz OTX to cały setup radia "fabryczny" też powinien wskoczyć.

Przeczytaj to razem z linkami to cała piguła na temat jak wgrać nowy soft. Instalacja OpenTX w nadajnikach Horus (zamiast FrOS) - FAQ FrSky - 77Hobby Forum

Edited by RookFPV
Link to comment
Share on other sites

No właśnie błąd opiszę go jeszcze raz co się dzieje

Uruchamiam nadajnik z wcześniej wyłączonym wewnętrznym modułem nadawczym w tym momencie wszystko działa wchodzę w ustawienia int rf i uruchamiam moduł, od tego momentu cała aparatura jakby się zawiesza od strony wszystkiego co jest związane z nadawaniem sygnału, na monitorze drążki i przełączniki freezują się i jedyną sekwencją żeby znowu zadziałały jest wyłączenie modułu i ponowne uruchomienie nadajnika.

Ciekawostką jest to że w zakładce info o wersjach nadajników po uruchomieniu wewnętrznego modułu nie pokazuję sie jego wersja, oraz jest zaznaczony jak by był wyłączony

Tak jak wcześniej pisałem, raz udało się że moduł nadawczy uruchomił się normalnie i udało mi się spisać dane z zakładki info

Software 2.0.0.2 9/30

Int module ISRM - S - X10/EU HW /SW 1.1.0 / 2.1.0

 

Link to comment
Share on other sites

To już wiadomo o co chodzi.

Godzinę temu, Tomek1267 napisał:

Software 2.0.0.2 9/30

Ta wersja softu nie jest kompatybilnia z ISRM v2.1.0

masz 3 wyjścia,

1 najlepsze z nich to zainstalowanie nowego OTXa 

2 możesz zainstalować nowszy Fros v2.0.06beta 

3 najszybsze i najprostsze wrócić do starszej wersji ISRM 1.1.3

Edited by RookFPV
Link to comment
Share on other sites

A więc tak, wróciłem do wcześniejszej wersji modułu 1.1.3 nadajnik połączył się z wcześniejszym odbiornikiem S6R, ale z tą wersją nie będzie mi działał odbiornik XM+, nie chciałbym zmieniać softu na otx póki co wolę jednak FROS, ale po zaktualizowaniu oprogramowania do Fros 2.0.06 będzie na odwrót że będzie działał XM+ a S6R już nie i tutaj pytanie co w takim razie zrobić?

Link to comment
Share on other sites

Myślę że najsensowniejszym wyjściem w moim przypadku jest:

1. aktualizacja do fros 2.0.06

2. zainstalować wersje modułu do 2.1.0

2. na odbiornik wgrać oprogramowanie 2.1.0

Problem w tym że nie wiem jak to zrobić.

Link to comment
Share on other sites

Najsensowniej to wgrać najnowszy OTX, jak pomimo tych materiałów które Ci podsunąłem nadal nie wiesz jak to zrobić to wyślij apke do 77hobby albo czytaj powoli pigułę którą Ci wkleiłem wyżej i rob krok po kroku jak MAK opisuje.

Link to comment
Share on other sites

Myślę że dałbym radę ale czy wgranie otx oznacza że nie będę musiał nic robić przy odbiornikach?

Podoba mi się system fros i wolałbym na razie na nim zostać, ale mało materiałów jest na jego temat =/

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, RookFPV napisał:

Firmware do modułu nadawczego oraz odbiornika muszą być ze sobą spójne tz. Jeśli masz w module wersie LBT tak samo odbiornik musi mieć wersie LBT, identycznie jest z numerem wersji.

Jeśli nie oczekujesz za wiele i chcesz korzystać tylko podstawowo z apki beż żadnych zaawansowanych rzeczy to zostań przy Fros

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

To w takim razie co mam zrobić aby moje odbiorniki działały?

 

Pewnie tak jest że mają one różne wersje, to czy mogę w takim razie do odbiornika XM+ wgrać jakiś starszy soft żeby działał bez żadnych zmian w apce?

Edited by Tomek1267
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Okej, powiedzmy że wiem co mam zrobić, pobrałem downgrade odbiornika ze strony frsky, i wrzuciłem go na apke, tylko jakie przewody mam podłączyć żeby ten soft wgrać na odbiornik, bo w internecie znalezłem że nie któży podłączają odbiornik do 5 pinowego modułu z tyłu nadajnika (z czego podłączone faktycznie są tylko 3) , albo do 3 pinowego z symbolem s.port, nie znalazłem przypadku w którym robił bo to ktoś na horusie, tylko x9d i xlite

 

Czy jeżeli bym coś źle podłączył to czy mogę uszkodzić odbiornik albo moduł?

Edited by Tomek1267
Link to comment
Share on other sites

Musisz odbiornik podłączyć za pomocą S.Port, 3 pinowe gniazdo jest dla ułatwienia tej operacji. Tylną wnęką też można ale jej przeznaczenie jest do zewnętrznego modułu nadawczego.

13 minut temu, Tomek1267 napisał:

Czy jeżeli bym coś źle podłączył to czy mogę uszkodzić odbiornik albo moduł?

Można zjarać odbiornik ale twój akceptuje napięcie do 10v a apka ma 8.4v max więc możesz być spokojny.

Firmware dla odbiornika musisz wgrać na kartę SD podłączyc odbiornik do apki za pomocą S.Port  i z poziomu apki odpalić ten firmwar oraz wybrać opcję flash external.

na wyświetlaczu powinien ukazać się pasek ładujący oprogramowanie a odbiornik będzie szybko mrygać trwa to kilkadziesiąt sekund 

Link to comment
Share on other sites

Niestety nie działa

Opisuje co zrobiłem:

Pierwsze co sprawdziłem to multimetrem zmierzyłem jakie są napięcia na stykach i wyszło mi że w 3 pinowym porcie s.port patrząc od lewej mam ground/5v/signal połączyłem przewodem styki odpowiadające powyżej do odbiornika. W nadajniku uruchamiam skrypt jako "Flash S.Port" i dostaje powiadomienie "Update failed !"

po kliknięciu flash s.port czerwona dioda na odbiorniku zaczyna mrugać, czyli dostaje zasilanie, ale nie czyta sygnału

dla testu zrobiłem to samo bez odbiornika i efekty są takie same, czyli wychodziło by że nadajnik nie widzi odbiornika

Link to comment
Share on other sites

Zacznijmy od tego że Twoja wersja Frost nie jest kompatybilna z ISRM v2.1.0 

Pobież ten plik i wypakuj "ISRM_S_X10_190805.frsk" na kartę sd  to jest firmware dla modułu ISRM v1.1.3  https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/Downloads/Firmware/X10X10SExpress/FW-X10SEXPRESS-ISRM-V1.1.3.zip Odpal z poziomu apki jaki INTERNAL 

Pobierz ten plik i wypakuj "XM+LBT170313.frk" na kartę SD to jest firmware dla odbiornika https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/2017/07/Firmware/XM PLUS/XM%2B170313.zip Uruchom przy wpiętym odbiorniku wybierając opcje EXTERNAL DEVICE

Link to comment
Share on other sites

punkt pierwszy zrobiony, problem mam z tym drugim ponieważ dzieje się to co opisałem wyżej, odbiornik podpinam pod 3 pinowy wtyk s.port i skrypt uruchamiam go za pomocą flask s.port dostaję odpowiedź "Update failed!"

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Tomek1267 napisał:

punkt pierwszy zrobiony

Nadal apka się zawiesza jak chcesz uruchomić moduł ?

jesteś na 100% pewien że dobrze podłączasz odbiornik przewodem który dostałeś w zestawie ? 

spróbuj we wenęce modułowej obrazek przedstawia taranisa ale pinouty są takie same

dddd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Przewodem w którym zestawie? Z aparaturą? nic takiego nie było, sam polutowałem, wcześniej sprawdzając napięcia.

Swoją drogą ja nie podpinałem się do dużego modułu tylko do portu s.port taki mały jak od serwomechanizmu ale z wyciętym bokiem

Muszę w takim razie przerobić przewód bo usmażę elektronikę, w porcie s.port  plus z minusem są na odwrót

Edited by Tomek1267
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...