Jump to content

Prośba o pomoc po aktualizacji radia.


gucio72
 Share

Recommended Posts

Witam.

Zaktualizowałem oprogramowanie w radiu Taranis x9d  plus.

Teraz po każdym włączeniu nadajnika pokazuje się komunikat :

"SD UWAGA

Expected Version :2.2V0018

Wciśnij jakiś klawisz."

Po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza można normalnie korzystać z radia, ale po jego wyłączeniu i ponownym włączeniu pokazuje się ten sam komunikat.

 

Pewnie powinienem jeszcze coś zrobić, ale nie mam pojęcia co 😞 

Pomożecie ?

 

 

 

 

 

IMG_20181215_125735.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

gucio72  jak aktualizujesz OpenTx przez companiona to ten plik *.bin który pobiera companion do aktualizacji OpenTxa musisz wrzucić na kartę SD Taranisa do folderu "FIRMWARE" a następnie w menu Taranisa odpalić go i gotowe.

Warto zmienić nazwę tego pliku przed wrzuceniem na karte SD np.: "OpenTx224"

Edited by RookFPV
Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Można też zaktualizować radio w trybie STM32 i wtedy bootloader też się zaktualizuje:

https://77hobby.pl/uaktualnienie-opentx-w-trybie-stm32-n-14.html

BTW: Bootloadera nie trzeba koniecznie aktualizować, nie ma on wpływu na działanie OpenTX. Ale oczywiście warto. Osobiście zawsze aktualizuję radia w trybie STM32, trwa to nieco dłużej, ale przecież nie robi się tego co 5 minut.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam modelarską brać!

Prośba o pomoc / wyjaśnienie co się mojemu Taranisowi X9E (egzemplarz z przełomu lat 2016/2017) po aktualizacji oprogramowania nie podoba i powoduje,  że zachowuje się fatalnie.

Aktualizację robiłem zgodnie z szeregiem dostępnych instrukcji, w tym również dziale Warsztat tego sklepu trzykrotnie. Próbowałem poprzez TX Companion z radiem włączonym jak i przy pomocy bootloadera z radiem wyłączonym. Uaktualniona jest również zawartość karty SD.

Sytuacja aktualna jest zobrazowana załączonymi zdjęciami.

Przedstawiona na zdjęciach sekwencja powtarza się po każdym włączeniu aparatury. Każdorazowo konwertowany jest EEPROM ale:

- po wyłączeniu i następnym załączeniu konwersja jest powtarzana,

- po konwersji zmienia się sposób podświetlenia ekranu,

- dodatkowo, co najgorsze, aparatura straciła swoje możliwości programowania elementów sterujących takich jak wyłączniki - jest tylko SA, który przy próbie zmiany zmienia się na SI (taki nie występuje w tym radiu) lub na inne elementy ale nie wyłączniki. W programach modeli zrobiła się jakaś "kaszanka" niezgodna ze stanem pierwotnym.

Nie wiem na czym polega mój błąd, czego nie zrobiłem itd.

pozdrawiam,

Tomek

20201205_193300.jpg

20201205_193306.jpg

20201205_193323.jpg

20201205_193430.jpg

20201205_193444.jpg

20201205_193735.jpg

20201205_193743.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Próbowałeś uaktualniać radio wg procedury STM32? (pisałem o tym wyżej)

Po uaktualnieniu otworzyłbym zupełnie nowe ustawienia w Companion (modeli i radia) i wgrał.

Trochę niepokojące jest jednak to, że za każdym razem konwertowany jest EEPROM...

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

tak jak opisałem próbowałem trzykrotnie, dwa razy poprzez Companion na radiu włączonym i raz przez driver STM32 na radiu wyłączonym, bez zmian. 

Na zdjęciu czwartym w sekwencji zdjęć widać, że wersja EEPROM jest 219 ale po wyłączeniu zasilania wszystko się powtarza włącznie ze zmianą podświetlania.

Zastanawiam się co będzie po próbie powrotu w Companion do pierwotnych zapisów modeli i oprogramowania.

pozdrawiam, 

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Może to jest wina tego że poprzednio miałeś pliki z modelami z rozszerzeniem .eepe , a teraz masz .otx i dlatego jest konwersja. Zrób konwersję swojego pliku z modelami w Companion i sprawdź w symulacji radia czy wszystko dobrze działa. Nie wszystko co nowe musi być lepsze zwłaszcza że jest coraz więcej nadajników pod Open TX. Starsze pewnie nie zawsze są do końca sprawdzone pod względem błędów.

Link to comment
Share on other sites

Miałem to samo  w X9E po wymianie płyty głównej. Zdziwiłem się, zrobiłem kilka operacji, ale nie pamiętam, co pomogło. Kilkakrotnie fleszowałem firmware w trybie STM32 (z Companion - nadajnik wyłączony) i z SD.  Użyłem też wcześniejszych wersji firmware 2.2, bo płyta miała oryginalnie OTX 2.1.9. Gdzieś coś było pisane, że nie było można przeskoczyć niektórych wersji. Zmieniałem też kartę SD, bo nadajnik nie czytał wszystkich plików.
Po godzinie kombinowania wszystko wróciło do normy, nadajnik sprawny.

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, komarkus napisał:

Gdzieś coś było pisane, że nie było można przeskoczyć niektórych wersji.

Dokładnie było tak napisane i jest dlatego pytałem jaką miał wersie przed zainstalowaniem 2.3.10.

Tłumaczenie Google translator do tej informacji 

Cytuj

W nowej wersji głównej wprowadzono nowy format danych, istniejące modele i ustawienia zostaną zaktualizowane, zachowując możliwie największą kompatybilność, ale nie wszystko można przekonwertować. Tylko ustawienia OpenTX 2.1 i nowsze mogą być aktualizowane przez radio, jeśli obecnie używasz jeszcze starszej wersji oprogramowania, musisz najpierw przejść przez 2.1 przed flashowaniem 2.3 lub wykonać konwersję w programie towarzyszącym. Absolutnie konieczne jest przejrzenie wszystkich modeli po aktualizacji, sprawdzenie, czy działają prawidłowo i naprawienie potencjalnych problemów przed lotem lub włączeniem mocy silnika.

Link i pierwsza notatka OpenTX 2.3.0RC1 (open-tx.org)

Ciekawe czy to jest przyczyną może warto było by po prostu wrócić do starszej wersji i stopniowo flashować między fundamentalnymi wersjami tak jak mówi instrukcja.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Kolejność update ma ewentualnie znaczenie, jeśli chodzi o konwersję konfiguracji modeli – co i tak lepiej zrobić przez Companion, a potem przejrzeć i przetestować automatycznie skonwertowaną konfigurację. Jeśli komuś nie zależy na konwersji konfiguracji, to nie trzeba zachowywać żadnej kolejności.

Tutaj spróbowałbym wgrać OpenTX w trybie STM32, a potem wgrać domyślną, pustą konfigurację modeli i radia wygenerowaną z Companion.

Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie,

wczoraj odpowiedziałem na (z podziękowaniem) za uwagi i podpowiedzi ale z niewiadomego powodu mój post gdzieś się ulotnił.

W praktyce nie zależy mi na zachowaniu modeli natomiast zależy mi na "odzyskaniu" funkcjonalności fajnego radyjka.

Zgodnie z instrukcjami np. w Warsztacie 77 Hobby przed aktualizacją skopiowałem EEPROM i FIRMWARE oraz zawartość karty SD.

Czy do powrotu do stanu poprzedniego wystarczy w trybie Companion przesłać te pliki powrotnie do radia?

Czy przed przesłaniem powinienem nadać im poprzednie nazwy?

W której wersji Companion mogę to wykonać?

Czy wystarczy wykonać "Write Backup to radio" i "Write Firmware to Radio"?

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za próby aktywnej pomocy.

"tombrzus"

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli wgrałeś już nową wersje a twój nadajnik będzie chciał w niej poprawnie działać to wykasuj ustawienia modeli z nadajnika.

Utwórz w Companion nowy model sprawdź w symulatorze czy wszystko działa i wgraj do nadajnika .

Sprawdź czy w nadajniku też wszystko działa.

Jeżeli nie widzi wszystkiego to wróć do ostatniej działającej wersji  i tak zostań.

Jeżeli miałeś wersję opentx poniżej 2.2 to pliki modeli miały inne kodowanie i rozszerzenie .eepe a od wersji 2.2 to jest .otx.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

O jak się cieszę, że trafiłem na ten wątek. Zakupiłem taranisa x9d+ w 77hobby w 2017 i po aktualizacji , wygląda zupełnie tak samo jak kolegi. Spróbuje w takim razie proponowanych tu rozwiącań, ale ciekaw jestem czy udało się tombrzus udało się roziwąć ten problem .

Edited by mr_egon
Link to comment
Share on other sites

witam, potwierdzam, ze chyba chodzi o zbyt duży przeskok wersji . ściągnąłem companion w wersji 2.2 i opentx w wersji 2.2.4 (wcześniej miałem 2.1.9). Uaktualnienie opentx poszło bezproblemowo (wcześniej próbowałem przejść od razu na 2.3 i efekt identyczny jak u kolegi na zdjeciach), tryb d8 został odblokowany, odbiorniki się zbindowały, modele zachowały.

czy warto przechodzić do najowszej wersji opentx??, i czy teraz z wersji 2.2.4 do najnowszej się nie "wykrzaczy?"

Chyba zostane przy 2.2.4 (nie chcę ryzykować) , zależało mi tylko na odblokowaniu D8 (z uwagi na zakup tego typu odbiorników do auta rc i skrzydła) 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...