Jump to content
Sprytnyfpv

Taranis X9D+ S2

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam szanownych kolegów. Jestem Łukasz i cieszę się że dołączyłem do waszego grona. Mam następujący problem. Nie działa w mojej apce potęcjometr S2. Zanim się do niego dobiorę fizycznie i go wymienię to chciał bym zapytać czy to jakiś powszechny problem? Może ma to związek z Open TX? Wkażdym bądź razie w menu kalibracja go nie widać, w opcjach ustawienia modelu też nie. Dlatego też za wszelkie informacje będe wdzięczny. Dodam że jest po update na 2.2.4 eu a samo radio jest z 2015r.właśnie z 77hobby.

Edited by Sprytnyfpv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na Forum.

Problem nie jest powszechny, wręcz przeciwnie - do tej pory nigdy nie musieliśmy wymieniać tych potencjometrów.

Jeśli nie widać potencjometru w menu kalibracji, to być może jest po prostu nie skonfigurowany / wyłączony w menu Hardware w konfiguracji OpenTX (radia, nie modelu) ?

Uszkodzony potencjometr byłby raczej widoczny, tyle, że by nie działał / źle działał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w takim razie mogę prosić kolegów o jakieś małe "step by step" aby to sprawdzić? Dodam iż nie umiem określić czy na wersji 2.0.9 był widoczny i na 2.1.7 bo jestem 2 wlaścicielem a mój poprzednik nie bardzo chyba kumał co ma bo sprzedawal ją jako X9D a nie plus. Ja osobiście mam to radio od miesiąca. Postawiłem 2.2.4 oraz wymieniłem gimby na M9 hall red. No takie akurat udało mi się kupić nowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro potrafisz wejść do menu kalibracji, to potrafisz też wejść do menu Hardware:

1292859595_screenshot_x9d_19-10-02_16-02-13.png.10aed555715e16ce7cac7d6dcbbf27e4.png

To po prostu poprzedni ekran. S2 powinien być ustawiony jak powyżej, czyli na "Pot with detent" (czy polski odpowiednik, jeśli używasz polskiego menu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo, faktycznie był w opcji "Brak" Czyli wyłączony. Dzięki bardzo za pomoc. Teraz czas na dalszą konfigurację. Teraz obecnie męczę połaczenie z naza M v2 bo taką mam platformę a chcę jej używać pod film.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie ale z innej kategorji. Jeśli trzeba założyć nowy temat to to uczynię. Ale tymczasem to tak. Dotychczas miałem Flysky FS i10 z odbiornikiem FS -iA10B. Połączone miałem to wszystko tradycyjnie kanał w kanał. Jeden z wolnych kanałów miałem skonfigurowany pod przełącznik i on załączał oświetlenie na osobnym module. Teraz na taranisie i x8r mam to spięte po s.bus. Teraz pytanie jak wykożystać 1 z kanalów do załączania tego oświetlenia jeśli powinno to byćbwpięte do kanału x8r. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobny problem w hexa - kanały do Naza poszły po CPPM, a podwozie potrzebowało zwykłego kanału PWM. Wykorzystałem odbiornik X4R, on taką potrzebę potrafi zrealizować. Wystarczy bindować ze  zworką na CH2-CH3, wtedy uzyskujemy 8 kanałów CPPM (1-8) na wyjściu CH1 i trzy zwykłe kanały PWM (9-11) na wyjściach CH2-4.   W X8R tak się nie da, wg mojej wiedzy. Możesz zastosować FrSky SD1 SBUS dekoder albo FrSky dekoder SBUS/CPPM. One potrafią wydzielić zwykły kanał PWM z SBUS-a. Nie robiłem praktycznie, więc szczegółów nie podpowiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit: Tak myślę, że powyżej zagmatwałem sprawę. Przecież SBUS w X8R jest podawany na osobne gniazdo, a kanały PWM są jakby "zrównoleglone" z tymi z SBUS. Więc wystarczy kanał np. 8-smy przeznaczyć dla modułu oświetlenia (i podłączyć moduł do CH8) i nie wykorzystywać tego kanału w kontrolerze modelu. Jego istnienie w sygnale SBUS nie będzie miało znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W X8R można też wystawić kanały 9-16 na porty PWM, zamiast 1-8. Wystarczy zajrzeć do instrukcji i założyć odpowiednią zworkę w trakcie bindowania :). W każdym przypadku wszystkie 16 kanałów są równolegle dostępne przez SBUS (zakładając, że 16 kanałów jest wysyłanych przez nadajnik).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadajnik jest ustawiony na D16. Sam X8R fizycznych pin-out ma 8 kanałow. Z tąd pytanie czy właśnie trzeba by go jakoś dodatkowo ustawiać. Ale jeśli S-bus jest wysyłany równolegle do pwm i mimo tego polączenia jednym kabelkiem na fizycznych pinach też jest sygnał no to 8 kanał mam wolny. Wszystko mam zrealizowane na 1-7 a wybrane mam 1-8 więc 8 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze nie przetestowałeś?!
Powinno zadziałać w układzie tak jak piszesz. W X8R nic nie poustawiasz, za wyjątkiem mapowania kanałów (bindowanie ze zworką). W takim układzie jak u Ciebie -  nic nie trzeba ponad ustawienia domyślne odbiornika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.30 kończyłem pracę. Już nie kombinowałem. Ale jutro z samego rana przy kawce obadam temat. Napewno podzielę się spostrzeżeniami. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I zgodnie z waszymi przewidywaniami mimo s-bus kanały pwm także działają w tym samym czasie. Ogarnięte i działa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...