Jump to content
Deem

"Zakres Serwa Przekroczony"

Recommended Posts

Horus, OpenTX Wer.2.3.1. RX to master X8R oraz slave XM+ połączone przez RB-10, zasilanie 2x LiFe2s 2500mA. Przy ruchu serw otrzymuję komunikat jak w tytule. Czy to oznacza że serwa stanowią zbyt duże obciążenie prądowe dla RB-10? Jak interpretować ten komunikat. Dodam, o ile ma to sens w tym wypadku, że zakres wychylenia serw nie jest przekroczony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób otrzymujesz ten komunikat? jako komunikat głosowy? Pytam, bo z wyjątkiem ostrzeżeń o utracie zasięgu, wszelkie komunikaty są wyzwalana funkcjami specjalnymi. Jeśli tak, to warto by zobaczyć konfigurację modelu.

Niezależnie od powyższego, proponowałbym sprawdzić, jak ten komunikat brzmi w oryginale, tj. po angielsku. Polskie tłumaczenia nie zawsze są dokładne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to komunikat głosowy. W konfiguracji modelu nic takiego nie ustawiałem, jeśli o to chodzi. Trudno jest mi określić jak brzmi w oryginale, angielski jest mi obcy. Sprawdziłem w plikach karty SD ściągniętej ze strony OpenTX i tam brzmi "serwo poza zakresem".  Moje pliki dźwiękowe są zbiorem przeróbek ale chodzi o to samo.  Plik dźwiękowy na karcie SD jest w katalogu SOUNDS\pl\SYSTEM\ servoko.wav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W oryginale ten komunikat brzmi "Servo overload", co należałoby tłumaczyć jako "Przeciążenie serwa", nie jako "serwo poza zakresem". To uwaga nieco na boku, ale – jak pisałem – polskie komunikaty czasami nie są najlepiej przetłumaczone i mogą być nieco mylące.

Rozumiem, że RB został wykryty jako kilka sensorów w zakładce telemetrii - ale nic nie było konfigurowane w zakładkach przełączników logicznych ani funkcji specjalnych?

W jakich okolicznościach występuje ten komunikat? Z tego co piszesz występuje nie tylko przy inicjacji konfiguracji modelu w OpenTX?

Jakie są wartości czujników prądu w zakładce telemetrii radia w momencie występowania tego komunikatu? Może dałbyś radę wrzucić krótkie wideo pokazujące ekran czujników i serwa w trakcie pracy? (najprościej na na YT i link tutaj)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłem język na angielski i rzeczywiście komunikat brzmi jak napisałeś. 

Tak, RB został wykryty jako kilka sensorów i nic nie było konfigurowane w wymienionych zakładkach.

Komunikat występuje przy szybkich ruchach serw (2-3 jednocześnie) przy w pełni naładowanych akumulatorach. 

W zakładce telemetrii wartości czujników prądu (RB1(2)A i RB1(2)C) wskazują zero, zapewne wymagana jest konkretna konfiguracja by wskazywały jakieś wartości, ale nie parałem się tym jeszcze, nie było mi to potrzebne. Jak dotąd do kontroli wystarczały mi wartości napięcia akumulatorów. Nadmienię że model w tej konfiguracji już latał a jedyną zmianą była wymiana odbiornika slave z X8R na XM+,  to jednak w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia.

Z tego co napisałeś w pierwszym zdaniu wnioskuję że w tym przypadku konieczna będzie przesiadka na RB-20 (serwa <11kg), widocznie RB-10 pracuje na skrajnych wartościach dopuszczalnego prądu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RB10 zezwala na ciągły pobór 2.5A per serwo. To dosyć sporo, ale w przypadku naprawdę dużych serw może faktycznie okazać się nie wystarczające. RB20 ma ten sam limit podwojony - 5A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...