Jump to content
JerzyR

Pomiar napięcia czujnikiem MLVSS

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Na początek słów kilka o konfiguracji:

- odbiornik S8R zasilany z pakietu 2S poprzez osobnego BEC'a, 

- silnik zasilany z ESC z pakietu 6S, 

- czujnik MLVSS zasilany z odbiornika, złącze balansera podłączane do pakietu 6S.

- w układzie wspólna masa,

W nadajniku wykryty czujnik MLVSS i zdefiniowany dodatkowy "czujnik" pokazujący napięcie najsłabszej celi.

W oknie telemetrii ustawione wyświetlanie parametrów. Taka jest teoria :) 

Praktyka wygląda tak, że w oknie telemetrii pokazuje się napięcie 25,1 V a najsłabsza cela 4,19 V kiedy w rzeczywistości pakiet jest rozładowany do 3,82 V na celę.

Czasami też w ogóle nie pokazuje żadnych wartości napięcia, pomimo rozłączenia obu pakietów.

Czy ja gdzieś źle podłączyłem (choć nic się nie dymi :) ) czy też "ten typ tak ma" i przy rozdzielanych napięciach będzie pokazywał bzdury.

 

 

Edited by JerzyR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy rzeczywiście wspólnej masie powinno działać. Możesz dać jakiś prosty schemat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek podpiąłbym ten  czujnik MLVSS do pakietu  BECa i sprawdził czy pokazuje prawidłowe wartości. Jeżeli masz regulator OPTO to nie koniecznie będziesz miał masę na wtyczce z regla  do odbiornika ale powinna być poprzez  MLVSS wpiętym do odbiornika. Wszystko pod warunkiem że tam nie ma opto izolacji. Trzeba sprawdzić omomierzem.  Możesz też dla sprawdzenia podpiąć BECa pod pakiet zasilający ale tylko wtedy gdy może być zasilany z 6S.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączyłem do innego modelu, gdzie inny czujnik funkcjonuje poprawnie.

Zasilanie 3S, na telemetrii pokazuje 25,14 V. Wychodzi na to, że ten "podpadnięty" czujnik strzelił... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na razie zasadniczym pytaniem jest czy:

a) czujnik może mierzyć napięcie inne niż jest zasilany (czyli wg rysunku z poprzedniego postu)

b) może mierzyć napięcie tylko te, z którego jest zasilany?

Jeżeli wariant "b" jest prawdziwy, wobec tego poprawną kombinacją połączenia komponentów powinien być układ zamieszczony poniżej?

el_v2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz poprawnie działający czujnik zawsze możesz sprawdzić czy w pierwszej wersji połączeń działa. Trafiłeś akurat na uszkodzony moduł i tu jest problem. Jeżeli ID modułu jest prawidłowy i nie gryzie się z innymi to może faktycznie jest uszkodzony. A na wyświetlaczu pokazuje dobrze.? Dioda LED sygnalizuje że połączenia są OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czujnik pracował w szybowcu. Po podłączeniu / włączeniu zasilania (wg. pierwszego wariantu) dioda mryga se spokojnie - tak jak po uzyskaniu połączenia z odbiornikiem, ale napięcie pokazuje 25,14 V. Usuwanie i ponowne dodanie czujnika w systemie nic nie zmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sxhemat wygląda w porządku. Musi być kwestia czujnika niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No cóż.

Zaryzykowałem i podłączyłem czujnik wg. schematu V2. Napięcie zarówno pakietu jak i najsłabszej celi wskazywane jest poprawnie.

Podłączyłem też Vario. Nic nie wybuchło :D 

Wniosek: MLVSS może mierzyć napięcie tylko z pakietu, z którego jest zasilany.

To jest mój i niekoniecznie musi to być jedyny właściwy wniosek, ale przyszłościowo takie rozwiązanie będę stosował. Szkoda ino miernika.

Jeżeli ktoś będzie taką kombinację stosował, robi to na własną odpowiedzialność, a za powstałe szkody nie odpowiadam :D

 

el_v2.jpg

Edited by JerzyR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam (miałem) dwa czujniki.

Pierwszy padł przy podłączeniu wg. schematu nr 1.

Drugi żyje po podłączeniu wg. schematu nr 2.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...