Skocz do zawartości
pjk11

Dziwne zachowanie X9D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Właczyłem dzisiaj Taranisa X9D do testów zakupionego silnika. Miałem zbindowane z nim kilka RX X4r, X6R i V8R4-II.  Niestety po właczeniu nie  widział żadnego odbiornika, bez przerwy zglaszal komunikaty: telemetry lost, telemetry recover, diodki na odbiornikach migaly zielono-czerwono. Musialem wszystkie odbiorniki bindowac od nowa. Co sie stalo?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,
w jakiej odległości od aparatury były odbiorniki? Tego typu objawy często występują jeśli odległość pomiędzy aparaturą a odbiornikami jest zbyt mała. Rekomendowane jest zachowanie minimum jednego metra.

Pozdrawiam
Maciej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W roznej. Napewni wiekszej od metra. Pozatym rozbinowaly sie wszystkie odbiorniki (7sztuk).

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli Taranis zgłaszał komunikaty "telemetry lost / recovered" to odbiorniki były zbindowane. W przeciwnym razie link telemetrii nie nawiązywałby się w ogóle i nie byłoby rzeczonych komunikatów.

Tak jak Maciej napisał, taki objaw występuje przy zbyt bliskiej odległości odbiorników od nadajnika i to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna. FrSky zaleca conajmniej metr, ale niektóre egzemplarze sygnalizują utratę telemetrii nawet przy nieco większej odległości.

Nie jest nam znane inne wytłumaczenie takiego zachowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niby tak,  ale po wybraniu modelu z X4R i podlaczeniu X6R do zasilania mialem te komunikaty i migaly diody na RX. A to nie powinno sie zdarzyc.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, pjk11 napisał:

Niby tak,  ale po wybraniu modelu z X4R i podlaczeniu X6R do zasilania mialem te komunikaty i migaly diody na RX. A to nie powinno sie zdarzyc.

Zależnie jak były przypisane numery odbiorników - mogło tak się zdarzyć. Ale trudno to ocenić na podstawie samego opisu i post factum. Najlepiej byłoby mieć filmik pokazujący sytuację i konfigurację poszczególnych modeli. Ale jak rozumiem sytuacja nie jest odtwarzalna?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zbindowalem  od nowa wszystkie RX i na razie jest OK. Jak sytuacja sie powtorzy zrobie filmik.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×