Dron DJI + Horus X10S + odbiornik X8R -
qwertxx - 2020-07-06
Cześć.
Zakupiłem hexacopter DJI, w którym użyty został odbiornik X8R. Poprzedni właściciel do jego sterowania wraz z gimbalem 3D używał
jednego nadajnika (jeśli dobrze pamiętam) Taranis X9.
Na standardowych wyjściach PWM odbiornika X8R podpięte są:
1 - chowane podwozie
2-5 - gimbal
Złącze SBUS z X8R jest podpięte do kontrolera lotu WooKong M. Czyli sterowanie lotem z użyciem odbiornika X8R było realizowane przez SBUS, a sterowanie podwoziem i gimbalem przez standardowe porty PWM.
Zbindowałem odbiornik X8R z moim HORUS X10S w trybie D16 i próbuję ustawić tak samo sterowanie dronem jak przez poprzedniego właściciela.
Na przykładzie sygnału Aileron, wytłumaczę z czym mam problem. Fragment instrukcji kontrolera lotu WooKong M:
Kontroler WooKong oczekuje Aileron na kanale pierwszym SBUS (DBUS). Gdy w aparaturze ustawię Aileron na kanale 1 to zamiast wysyłać to na kanał 1 w SBUS, wysyła na kanał 1 standardowy PWM. Skutek jest taki, że steruję podwoziem ponieważ jest podpięte do standardowego kanalu nr 1 PWM w X8R.
Gdy bindowałem odbiornik po prostu przytrzymałem F/S w trakcie włączania zasilania. Nie uwzględniałem zworek, o których jest mowa w instrukcji:
Czy mój problem związany jest z niewłaściwym zbindowaniem odbiornika X8R nie uwzględniający w/w zworek?
Jeśli tak to, który tryb powinienem wybrać?
Proszę o podpowiedź.
qwertxx - 2020-07-06
Już sprawdziłem. Tak jak pisałem wyżej, należy włączyć Mode 4 w X8R.
MAK - 2020-07-06
Cytat: 3 minuty temu, qwertxx napisał:
Już sprawdziłem. Tak jak pisałem wyżej, należy włączyć Mode 4 w X8R.
W nowym OpenTX (i jeśli firmware odbiornika jest odpowiednio nowy) można to też wybrać z menu, z trakcie bindowania (np. TELEMETRY CH9-16).
qwertxx - 2020-07-06
Dziękuję za info. Aktualnie jeszcze mam FrOS.
Na razie małymi kroczkami wkraczam w ten świat :)