2019-11-06, 12:57
Cytat: 6 godzin temu, MAK napisał:
Z tego co czytam powyżej, w ułamkach z jeden będzie raczej wolt? np. jeden przecinek trzy wolt?
Skąd taki wniosek?
" .... decyduje człon ułamkowy, nie zaś – liczebnik główny ..."
Jeśli występuje ułamek, zawsze będzie forma wolta, metra, kilograma itd. (0,9 wolta, 1,1 wolta, 1,3 wolta, 55,9 wolta ...).
A dla całych: 0 woltów, 1 wolt, 2-4 wolty, 5-9 woltów, 10-21 woltów, 22-24 wolty, 25-31 woltów, 32-34 wolty .....
Cytat: 59 minut temu, rafalski napisał:
Zastanawiam się jeszcze jak zrobić odczyt dziesiętnych.
Opcja 1: Dodajemy dźwięki przecinek jeden, przecinek dwa ... Dochodzi nam 9 dodatkowych dźwięków
Opcja 2: Dodajemy dźwięk przecinek i wykorzystujemy już posiadany dźwięk jeden, tutaj można by się pokusić o odczyt do dwóch miejsc po przecinku. Tutaj dodajemy tylko jeden dodatkowy dźwięk.
Nie potrafię podpowiedzieć.
Tu pojawia się kolejny dylemat dotyczący konwencji tworzenia komunikatów. Dlatego wcześniej pisałem o potrzebie rozpracowania "idei" tworzenia komunikatów w oryginale i dopiero potem wypracowaniu poprawek lub stworzeniu algorytmu na nowo. Metoda łatek na kolejne problemy spowoduje, że łatki zaczną zachodzić na siebie, a każda w innej konwencji. Bez "systemu" w postaci algorytmu trudno będzie zapanować nad efektem końcowym. Być może dotychczasowy tts_pl.cpp jest całkiem dobry i wymaga niedużych korekt. Musisz też pamiętać o "mapie" dźwięków, to jest mocno powiązane i błędy mogą wynikać z mapy. Problem obecnie błędnego działania komunikatów po części wynika z tego, że mapa dźwięków pl powstała kilka lat temu, a potem dokonywano zmian w konwencji tworzenia komunikatów, i nowa procedura trafia na starą mapę. Stąd pojawiają się błędy typu "dwie i osiem wolta". We wcześniejszych postach pisałem o moich walkach z mapą dźwięków, ale to było działanie "od tyłu". Trochę się udało poprawić jakość komunikatów. Ale mapa musi współgrać z algorytmem tworzenia.
Ja nie potrafię z pliku źródłowego rozrysować algorytmu. A od tego warto by zacząć. Problem stałby się przyjazny i przeźroczysty, więcej osób mogłoby się włączyć w analizę i główkowanie nad systemowym rozwiązaniem problemu.