2018-10-09, 15:45
Jest mały przełom. Szukając po necie mapy polskich komunikatów, wróciłem do kiedyś zarzuconego (jako nieprzydatny) programu "OpenTX Speaker". "Stare" dźwięki, które powszechnie mamy, prawie na pewno zostały zrobione na nim. Program pochodzi z 2014 roku, jest banalnie prosty w obsłudze, generuje w kilka sekund całą paczkę komunikatów. Domyślnie mapa dźwięków jest przyporządkowana "po staremu", ale po wygenerowaniu dźwięków domyślnych, zakłada dwa pliki z mapami dźwięków i ich zawartością tekstową w "sounds/pl/other_sound.txt" i "sound/pl/system/system_sounds.txt". Bez problemu można sobie pozmieniać, co się chce, i wygenerować nowy zestaw dźwięków z poprawkami. Po każdym uruchomieniu program wczytuje sobie dotychczasową mapę i pozwala na poprawki. Zamiast przesyłania całej paczki komunikatów koledze (forumowiczom) wystarczy przesłać dwa pliki z mapami (po kilka kB). Komunikaty są każdorazowo generowane z plików map przez syntezator windowsowy. U mnie dostępna jest tylko Paulina (Polka) i Zara (Czeszka?). Nie wnikałem, ale to chyba można jakoś w Win zmienić, dodać inną osobę? Nie wiem, po co cudowałem godzinami z plikami, zawracałem głowę Marcinowi (on generuje "na piechotę") skoro bardzo dobre narzędzie jest na wyciągnięcie ręki, a dokładniej na głównej stronie www.open-tx.org
Jest tam jeszcze drugi program "OpenTX Recorder", trochę podobny, ale generuje pojedyncze pliki. U mnie na Win10 wywala się, uznaję go jako nieprzydatny.
Teraz wystarczy znaleźć mapę dźwięków pl, albo zasadę wykorzystania plików w OpenTX 2.2.x dla naszej gramatyki i mamy co potrzebujemy!
Jest tam jeszcze drugi program "OpenTX Recorder", trochę podobny, ale generuje pojedyncze pliki. U mnie na Win10 wywala się, uznaję go jako nieprzydatny.
Teraz wystarczy znaleźć mapę dźwięków pl, albo zasadę wykorzystania plików w OpenTX 2.2.x dla naszej gramatyki i mamy co potrzebujemy!