2018-10-09, 22:49
Cytat: 11 minut temu, zaremba1991 napisał:
Póki co to jeszcze nie wiem w tym programie opentx speaker gdy np dodam do wszystkich wierszy polskie napisy. jak to wyexportowac do pliku. żeby np. wysłać ten plik i jak ktoś inny czy ja na 2 komputerze uruchamiając program mieć wszystko już wpisane i np. zmienić mówcę.
Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem o tym programie wcześniej. Po pierwszym wygenerowaniu dźwięków pojawiają się dodatkowe pliki (w /sounds/pl i /sounds/pl/system): other_sounds.txt i system_sounds.txt . Tam jest wyeksportowane to co ważne. Podkładasz te dwa pliki na innym komputerze (do odpowiednich katalogów) i generujesz z marszu gotowe dźwięki (albo poprawiasz i generujesz).
Cytat: 25 minut temu, zaremba1991 napisał:
... podmienić wszystkie aktualne eng komunikaty na polskie, wiem że dopatrzyłeś się kilku błędów w przecinkach czy czymś innym, tylko te by się poprawiło i to tyle, tak na chłopski rozum jaki programista pisał by inną mapę ścieżek dzwiękowych do kilku czy kilkunastu narodowości. wydaje mi się że i tak org. wers. eng z ostatniej aktualizacji dokładnie pasuje także gdy zmienimy ustawienia na język polski. mieliśmy po prostu za dużo paczek każdy z nas coś kopiował itd z poprzednich wersji z nowych itd i pozniej cos kazdemu z nas nie pasowało. programista robiący program nie stworzyłby mapy ścieżek obszerniejszej np do polski czy do chin i wątpliwe też by pozmieniał dane słowa kolejnością. ale to są tylko moje domysły póki co.
Tutaj pies pogrzebany. Można przetłumaczyć eng na pl 1:1. Wtedy trzeba wybrać w ustawieniach radia Voice Language na English i w sounds/eng dać polskie komunikaty. Będzie sztywno, bez odmian, ale będzie coś (słabego). W ramach testu coś podobnego zrobiłem z niemieckim, Voice Language na de i polskie komunikaty w sounds/de w naszym zmapowaniu. To była katastrofa! Języki w OTx mają niejednakowy sposób odtwarzania, uwzględniają gramatykę języka.
Jeśli chcemy mieć poprawną lipę, korzystajmy z wersji całkowicie angielskiej, coś tam coś tam każdy zrozumie. Ale przecież nie o to chodzi.
No to dużo lepsze jest to co mamy teraz, mimo, że trochę kalekie.
Język ma być pl i komunikaty w gramatyce pl (z grubsza).
To co jest w "sounds/pl" każdy może sobie tworzyć wg uznania. Ale zawartość "sounds/pl/system" powinno być dopracowane na miarę możliwości i wiedzy.