Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Horus X12S ACCESS nie widzi modułu R9M 2019 ACCESS

Dzień dobry

Zmodernizowałem Horusa X12S kartą FrSky ISRM / ACCESS moduł nadawczy i Bluetooth dla Horus X10 / X10S https://77hobby.pl/frsky-isrm-access-modul-nadawczy-i-bluetooth-dla-horus-x10-x10s-p-799.html . Wydaje sie, że modernizacja wg instrukcji Komarkusa przebiegła pozytywnie -

Zmodernizowałem Horusa X12s do ACCESS

Kolejnym etapem modernizacji miało być zamontowanie R9M 2019 ACCESS. I tu pojawiły sie problemy. Do X12S został wgrany OPEN TX 2.3.14 najpierw w wersji eu, następnie w wersji  flexR9m. R9M 2019 ACCESS także został odpowiednio zaprogramowany najpierw R9M2019_LBT.frk, następnie po wgraniu do nadajnika wersji flexR9, wersją R9M2019_FLEX.frk  i nadajnik nie widzi modułu - zdjęcia poniżej.

Sprawdziłem także montaż płytki ISRM - wydaje sie, ze jest wykonany OK. Piny sa także czyste i proste.

Po włożeniu do nadajnika X12S, moduł R9M2019 ACCESS udaje sie prawidłowo sflashować z nadajnika.

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem? Może jakaś podpowiedź jak dalej próbować?

Odpowiedz

Wgrywałem OPEN TX w konfiguracji

najpierw w wersji eu, następnie jw, czyli flexr9m.

Efekt identyczny, czyli X12S nie widzi R9M 2019 ACCESS - jak na powyższych zdjęciach.
Odpowiedz

[usunięte, patrz wyjaśnienie niżej]
Odpowiedz

Wgrałem nowa wersję OPEN TX w wersji bez externalaccessmode

Niestety nadal brak identyfikacji R9M2019

wersja bez externalaccessmode przy aktywacji modułu zew RF w ustawieniach modelu pozwala wybrać:

R9M FCC

R9M EU

R9M 868MHz - wersja wybrana do sprawdzeń

R9M 915MHz

Nie ma możliwości wyboru R9M ACCESS, która to wersje można było wybrać wgrywając OPEN TX z externalaccessmode

Sprawdzeń dokonałem zarówno dla R9M ACCESS w wersji Flex jak również dla przeprogramowanego R9M w wersji ACCST i Flex

Po aktywowaniu zew RF słychać delikatny dźwięk z modułu R9M 2019 który wzrasta się wraz z wyborem coraz wyższych mocy nadawczych ale tylko przy wgraniu oprogramowania ACCST Flex do R9M 2019. Dla wersji R9M2019_Flex.frk  v 1.3.0 zmiana wyboru mocy w nadajniku nie wywołuje żadnej widocznej reakcji.
Odpowiedz

Wybór R9M ACCESS w opcjach modelu w OpenTX powinien być dostępny. Ja testowałem R9M 2019 z firmware Access z Horusem X10S Express, który Access wspiera standardowo i tutaj problemu nie było. X12S standardowo protokołu Access nie wspiera i o ile wymiana wewnętrznego modułu nadawczego daje wsparcie dla Access dla modułu wewnętrznego właśnie, to X12S w trybie Access nie jest w stanie komunikować się odpowiednio szybko z zewnętrznym modułem R9M 2019 (w trybie ACCST jak najbardziej może). Aby komunikacja w trybie Access mogła się odbywać, konieczne jest dołożenie dwóch szybkich inwerterów do X12S. Instalacja tych inwerterów nie jest trudna (lutuje się do padów na płycie głównej, nie np. bezpośrednio do nóżek procesora), ale mod jest jednak konieczny i co za tym idzie także włączenie wsparcia dla niego w OpenTX (externalaccessmod). Kwestia wykonania modyfikacji dla różnych nadajników (także dla X12S) jest szczegółowo opisana tutaj: https://github.com/opentx/opentx/wiki/Externalaccessmod

Natomiast w trybie ACCST moduł ten działa bez problemu, przy czym informacja o wersjach modułu w zakładce "MODULES / RX VERSION" nie będzie widoczna. Wynika to z faktu, że firmware ACCST nigdy nie umożliwiał odczytywania wersji wgranego firmware. Informacja o wersji firmware jest dostępna jedynie jeśli moduł pracuje w trybie (z firmware) Access.

Reasumując - moduł R9M 2019 będzie z X12S działać w trybie ACCST. Moduł R9M 2019 może także działać z X12S w trybie Access, ale tutaj wymagane jest dołożenie szybkich inwerterów do płyty głównej X12S i potem wgranie OpenTX z opcją externalaccessmod - co umożliwi wybór R9M ACCESS w opcjach modelu i będzie pokazywało wersję firmware Access modułu R9M 2019 w zakładce "MODULES / RX VERSION" OpenTX.

To samo tyczy się Horusów X10 / X10S (nie Express).
Odpowiedz

Wielkie dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia!

Muszę jednak poszukać specjalisty który podejmie się wykonania opisanej modernizacji.  Dla mnie to trochę za trudne.
Odpowiedz

Skocz do: