Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Taranis X9 Lite S - problem z anteną.

Cześć.

Wyskoczył mi dziś dwukrotnie komunimat o problemie z anteną. Wygląda na to, że radio cały czas wtedy nadaje bo model reaguje na drążki.

Dzieje się to na wewnętrznym module nadawczym i oryginalnej antenie. Radio nie było nigdy rozbierane. Co można z tym zrobić?
Odpowiedz

Cześć zmień antenę i sprawdź, nie odkładaj tego bo np: Antena którą masz jest nowa czy coś.
Odpowiedz

Tak bym zrobił gdybym kupił na Ali ale apkę kupiłem w 77hobby i nie wiem czy wymieniać na własną rękę czy czekać aż problem wyskoczy ponownie i reklamować?
Odpowiedz

No dobra może spróbuj się zorientować w którym miejscu taki komunikat wyskakuje, może jakieś odbicia jeżeli apka jest w domu.

Przemyj czystym spirytusem gniazda SMA jeżeli problem często się powtarza i sprawdź.

Może zaczekaj lada dzień będzie nowa wersia OTX 2.3.11, obecna miała masę błędów była jednym z najgorszych wydań. W nowych apkach v.2019 zwłaszcza na początku często ktoś zgłaszał problemy z tym związane na githubie.

Poruszaj lekko anteną podczas pracy radia może żeczywiście ma jakiś defekt w ekranie czy coś.

Ty masz w radiu antenę wykręcaną ? może trzeba zajrzeć do środka lub reklamować.

Odpowiedz

Samemu można ewentualnie sprawdzić, czy wszystkie połączenia są ok, czy nic się nie dzieje na złączach. Poza tym niewiele - odesłać do nas, sprawdzimy.

Problem jest powtarzalny?
Odpowiedz

Od tamtej pory tylko kilka razy używałem tego radia ale problem się nie powtórzył. Poczekam na aktualizację, może polatam w weekend to zobaczymy. Radio rozkręciłem ale złącze jest zalane klejem więc nie ruszałem. Może też sytuacja w jakiej ten problem wystąpił kilkukrotnie była dla tego błędu sprzyjająca? Byłem pochylony nad radiem a antenę przysłoniłem ręką (dłubałem przy heliku). Może jakieś dziwne odbicia powstały? Potestuję i zobaczymy. Jak się powtórzy na otwartej przestrzeni albo będę umiał to zreprodukować to dam znać.
Odpowiedz

Jeżeli zasłonisz czymś antenę to SWR wzrośnie aż w pewnym momencie zadziała zabezpieczenie i być może sztucznie do tego doprowadziłeś, gdybyś nie wkręcił anteny to miało by Cię  to uchronić przed zjaraniem końcówki mocy. 

jak w x9lite można wyświetlić ten parametr to sprawdź w plenerze powinno wskazywać 0-1.

ps. wiem SWR na wyświetlaczu apki nie powinno się traktować na poważnie bo nie jest to urządzenie pomiarowe ale moim zdaniem w zupełności wystarczy aby zdiagnozować problem siedzący w apce.
Odpowiedz

Skocz do: