Liczba postów: 26
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Podbijam temat czy ktoś może mi podpowiedzieć, z góry dzięki?
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Wiesz mam kakute f4 i Rxsr podpięty jako bezprzewodowy kontroler S.Port do RX z tym ze jeżeli nie masz dedytkowanego RX dla odbiorników FrSky (chodzi o invert uartu dla FrSky) to można odwrócić to w BF na jakimś innym uarcie, apropo tego "Oscar Liang" jak wygoglujesz ma bardzo fajne tutorialne. Podepnij swój R9MM w ten sposób na 99% jestem przekonany że będzie działać i będziesz miał przy tym pełną telemetrie. Jak podłączysz przez SBAS to będzie działać również ale nie jestem pewien czy dostaniesz telemetrie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-12-01, 19:54 przez
RookFPV.)
Reputacja:
0
Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz czy jeśli mam Taranisa QX7 Access (EU/LBT) + R9M Access (EU/LBT) + R9MM OTA (EU/LBT) to czy będę musiał coś aktualizować czy poprostu polutować, zbindować i wszystko będzie działało??? Ogólnie straszny bałagan ma FrSky w wersjach, aktualizacjach i braku jasnego tłumaczenia w tych zestawach Long Range.
Reputacja:
0
Nie ważne jest to jaki numer firmware wgrywasz, ważne żeby odbiornik i nadajnik miały te same wersie firmware. Jeżeli jesteś pewien że masz te same numery firmware w apce i rx to powinno działać bez problemu.
Reputacja:
0
Wiem że nadajnik R9M mogę aktualizować z poziomu aparatury a czy odbiornik R9MM OTA też mogę ewentualnie jeśli zajdzie potrzeba aktualizować w złożonym modelu z poziomu aparatury?
Reputacja:
0
Z tego co się orientuję to bindowanie bezprzewodowe wynika z nowego modułu ISRM i Access w nowych apkach, odbiornik jeśli jest Access to można inne raczej nie ale tego Ci niepowiem na 100%
Reputacja:
0
No bo rozumiem żeby sprawdzić dokładnie jakie opragromawienie jest na tym odbiorniku R9MM OTA muszę go chociażby podłączyć najpierw przez kable do gniazda S.PORT do Taranisa tak? Wszystko się kręci wokół tego czy mam już lutować R9MM do FC czy najpierw sprawdzać/aktualizować..to mnie wstrzymuje tylko przez zamknięciem całych bebechów droNKA:)
Reputacja:
0
Raczej nie sprawdzisz jaki jest firmware w odbiorniku. poza tym odbiornik można zbindować bez fc wystarczy dać mu zasilanie. Przylutuj odbiornik do FC i przeprowadź konfigurację w BF przy okazji sprawdzisz czy kanały poprawnie działają i czy masz telemetrie, a w razie czego od ręki przelutujesz przewody.
Reputacja:
0
Oooo a myślałem że jak podepnę 5v, GND, S.PORT kabelkami servo podłączę pod pod Taranisa to będę to mógł sprawdzić, muszę zgłębić to jeszcze może u mojego lokalnego sprzedawcy RC bo tak trochę to lipa. Więlkie dzięku bo dużo mi rozjaśniłeś kwesti i jak uda mi się wszystko uruchomić opiszę to krótko dla innych, pozdrawiam.
Reputacja:
0
Mam jeszcze inny problem z bindowaniem R9M Access (flex 1.3.0) + R9MM OTA Access (flex 1.3.0) oraz nowe oprogramowanie Taranis QX7 Access (radio i nadajnik wew.) + OpenTX najnowszy (ze wsparcie flex dla R9M)..i za chiny nie mogę tego zbindować nie wiecie dlaczego??? Binduje według wskazań: Taranis ustawiony Wyłączony nadajnik wew. włączony R9M jako Access, R9MM OTA wciskam przycis podaje zasilanie 5V świecą dwie diody ale po rozłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania brak zbindowania;( Jakiś pomysł co robię żle, podpowiedź? Help me pleas bo nie mam już pomysłu.
Reputacja:
0
1. Klikasz w apce [Register]
2. Wciskasz Bind na odbiorniku
3.Włączasz zasilanie odbiornika
4.Dajesz [Enter] w apce (Otrzymujesz informację [OK]
5.Poczekaj nawet 1 minutę zanim wyłączysz zasilanie odbiornika (Też się zdziwiłem trochę na początku przy 1 bindowaniu z tym że mam firmware 2.1
6.Teraz masz 3 sloty bindowania wybierz pierwszy i kliknij [Bind]
7. włącz zasilanie odbiornika (NIE TRZYMAJ JUŻ ZWORKI BIND)
8. w tym momęcie w apce powinno wykryć odbiornik na liście, wybierasz go akceptujesz i musi działać.
Reputacja:
0
Woooooow działa:) Twoja wiedza jest niezastąpiona! Tyle filmików na Youtube przejrzałem, naczytałem się i wszędzie było to skrótowo pokazywane/opisywane tylko wciśnij na R9MM, podłącz zasilanie i się zbinduje, a to okazuje się nie do końca prawda, jeszcze raz dzieki. Teraz BetaFlight i update FC;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-12-06, 02:57 przez
treash.)
Reputacja:
0
Mam jeszcze jedną wątpliwość czy firmware do R9MM OTA to te same co do R9Mini? Bo Taranis mi się zbindował teoretycznie z R9MM OTA jako R9Mini czy tak ma być?
Reputacja:
0
Serdeczne dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, teraz wiem że jest bo rozwiałeś moje obawy z tym. A że bindowanie przebiegło poprawnie i telemetria działa poprawnie (wszystkie czujniki pracują ok) to również potwierdzenie że jest ok. Jeszcze trochę i polecę, tylko najpierw męcze Liftoff'a i Velocidrone;)
Reputacja:
0
Tx3 Rx3 to na zielono możesz zastosować do czego kolwiek GPS lub odbiornik czy inne urządzenie.
Tx3 ten na niebiesko jest dedykowany dla VTXa i pady obok o tym świadczą, VTX podłączasz za pomocą S.Audio do tx3 i służy to tylko do sterowaniem ustawieniami VTXa z poziomu radia.
Uart 1 w przeciwieństwie do pozostałych jest (Inverted) jego sygnał jest odwrócony i jest to dedykowane dla odbiorników FrSky,
Pewnie nie zauważyłeś że UART6 tez jest jakby zdublowany, bo masz go na dole w padach lub na kostce do ESC 4w1.
Jeżeli masz ESC z Blheli_32 i będziesz chciał korzystać z telemetrii to UARTu 6 tego na pomarańczowo niestety nie będziesz mógł wykorzystać.
Między innymi różnica e cenach tych kontrolerów na czymś polega bo niema co ukrywać ta mamba to troszkę ubogi kontroler i chyba tylko jedną rzecz więcej od podstawowych będziesz mógł podłączyć. ale do drona 5" w zupełności wystarczy