Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Podpowiedź Taranis QX7 Access + R9M + R9MM OTA + Mamba F405 MK2

Witam,

potrzebuję małej pomocy przy składaniu zestawu dalekiego zasięgu a mianowicie potrzebuję potwierdzenia czy odbiornik R9MM OTA + FC F405 mk2 mamba mam podłączyć i pod SBUS i F.Port?

TZN:

- SBUS_OUT (odbiornik) do SBUS (FC)

- V_IN (odbiornik) do 5V (FC)

- GND do GND

- S.PORT/F.PORT (odbiornik) do PPM (FC)

Odpowiedz

Podbijam temat czy ktoś może mi podpowiedzieć, z góry dzięki?
Odpowiedz

Tylko SBUS podłącz ale żeby Ci ułatwić na przyszłość zabawę z tym kontrolerem to zobacz na ten schemat 

Odpowiedz

Z tym schematem zapoznałem się na samym początku zabawy, jak również oglądałem i czytałem dużo materiałów że wiele osób podłącza nie przez SBUS tylko F.PORT i stąd moja wątpliwość bo schemat mamby pokazuje tylko SBUS. Więc nadal nie wyjaśniłeś mi czy jeśli podłączę przez F.PORT to kabelek od SBUS też ma być podpięty tak jak tu? Wiem że to mamba mk2 mini ale porty te same.

Więc ogólnie jak podpiąć:

1. GND - GND, 5V - 5V, S.PORT - PPM, SBUS - SBUS,

czy

2. GND - GND, 5V - 5V, F.PORT - PPM

???

Bo wnioskuję że jeśli SBUS + S.PORT = F.PORT to "2" będzie prawidłowym podłączeniem, ktoś rozwiej moje wątpliwości chociaż w dwóch zdaniach, proszę.

Odpowiedz

Wiesz mam kakute f4 i Rxsr podpięty jako bezprzewodowy kontroler S.Port do RX z tym ze jeżeli nie masz dedytkowanego RX dla odbiorników FrSky (chodzi o invert uartu dla FrSky) to można odwrócić to w BF na jakimś innym uarcie, apropo tego "Oscar Liang" jak wygoglujesz ma bardzo fajne tutorialne. Podepnij swój R9MM w ten sposób na 99% jestem przekonany że będzie działać i będziesz miał przy tym pełną telemetrie. Jak podłączysz przez SBAS to będzie działać również ale nie jestem pewien czy dostaniesz telemetrie.
Odpowiedz

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz czy jeśli mam Taranisa QX7 Access (EU/LBT) + R9M Access (EU/LBT) + R9MM OTA (EU/LBT) to czy będę musiał coś aktualizować czy poprostu polutować, zbindować i wszystko będzie działało??? Ogólnie straszny bałagan ma FrSky w wersjach, aktualizacjach i braku jasnego tłumaczenia w tych zestawach Long Range.
Odpowiedz

Nie ważne jest to jaki numer firmware wgrywasz, ważne żeby odbiornik i nadajnik miały te same wersie firmware. Jeżeli jesteś pewien że masz te same numery firmware w apce i rx to powinno działać bez problemu. 
Odpowiedz

Wiem że nadajnik R9M mogę aktualizować z poziomu aparatury a czy  odbiornik R9MM OTA też mogę ewentualnie jeśli zajdzie potrzeba aktualizować w złożonym modelu z poziomu aparatury?
Odpowiedz

Z tego co się orientuję to bindowanie bezprzewodowe wynika z nowego modułu ISRM i Access w nowych apkach, odbiornik jeśli jest Access to można inne raczej nie ale tego Ci niepowiem na 100% 

Odpowiedz

No bo rozumiem żeby sprawdzić dokładnie jakie opragromawienie jest na tym odbiorniku R9MM OTA muszę go chociażby podłączyć najpierw przez kable do gniazda S.PORT do Taranisa tak? Wszystko się kręci wokół tego czy mam już lutować R9MM do FC czy najpierw sprawdzać/aktualizować..to mnie wstrzymuje tylko przez zamknięciem całych bebechów droNKA:)
Odpowiedz

Raczej nie sprawdzisz jaki jest firmware w odbiorniku. poza tym  odbiornik można zbindować bez fc wystarczy dać mu zasilanie. Przylutuj odbiornik do FC i przeprowadź konfigurację w BF przy okazji sprawdzisz czy kanały poprawnie działają i czy masz telemetrie, a w razie czego od ręki przelutujesz przewody.
Odpowiedz

Oooo a myślałem że jak podepnę 5v, GND, S.PORT kabelkami servo podłączę pod pod Taranisa to będę to mógł sprawdzić, muszę zgłębić to jeszcze może u mojego lokalnego sprzedawcy RC bo tak trochę to lipa. Więlkie dzięku bo dużo mi rozjaśniłeś kwesti i jak uda mi się wszystko uruchomić opiszę to krótko dla innych, pozdrawiam.
Odpowiedz

Mam jeszcze inny problem z bindowaniem R9M Access (flex 1.3.0) + R9MM OTA Access (flex 1.3.0) oraz nowe oprogramowanie Taranis QX7 Access (radio i nadajnik wew.) + OpenTX najnowszy (ze wsparcie flex dla R9M)..i za chiny nie mogę tego zbindować nie wiecie dlaczego??? Binduje według wskazań: Taranis ustawiony Wyłączony nadajnik wew. włączony R9M jako Access, R9MM OTA wciskam przycis podaje zasilanie 5V świecą dwie diody ale po rozłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania brak zbindowania;( Jakiś pomysł co robię żle, podpowiedź? Help me pleas bo nie mam już pomysłu.
Odpowiedz

1. Klikasz w apce [Register] 

2. Wciskasz Bind na odbiorniku

3.Włączasz zasilanie odbiornika

4.Dajesz [Enter] w apce (Otrzymujesz informację [OK]

5.Poczekaj nawet 1 minutę zanim wyłączysz zasilanie odbiornika (Też się zdziwiłem trochę na początku przy 1 bindowaniu z tym że mam firmware 2.1

6.Teraz masz 3 sloty bindowania wybierz pierwszy i kliknij [Bind]

7. włącz zasilanie odbiornika (NIE TRZYMAJ JUŻ ZWORKI BIND)

8. w tym momęcie w apce powinno wykryć odbiornik na liście, wybierasz go akceptujesz i musi działać.
Odpowiedz

Woooooow działa:) Twoja wiedza jest niezastąpiona! Tyle filmików na Youtube przejrzałem, naczytałem się i wszędzie było to skrótowo pokazywane/opisywane tylko wciśnij na R9MM, podłącz zasilanie i się zbinduje, a to okazuje się nie do końca prawda, jeszcze raz dzieki. Teraz BetaFlight i update FC;)
Odpowiedz

Mam jeszcze jedną wątpliwość czy firmware do R9MM OTA to te same co do R9Mini? Bo Taranis mi się zbindował teoretycznie z R9MM OTA jako R9Mini czy tak ma być?
Odpowiedz

Jeżeli fizycznie masz odbiornik OTA ( Ower The Air) czyli możesz aktualizować bezprzewodowo to powinno być ok. A to że radio pokazuje jako R9Mini to raczej kwestia OpenTx.

OTX jest oprogramowaniem OpenSource wersja 2.3.10 zawiera sporo błędów które najczęściej spowodowane są nowymi produktami na rynku, odbiorniki FrSky OTA są stosunkowo nowe i być może w kodzie OTX nie istnieje taka nazwa jak "OTA" Jedynym sposobem na sprawdzenie tego była by próba bezprzewodowego wgranie firmware, ale jeżeli odbiornik prawidłowo sie zbindował i zwraca telemetrie to wszystko jest ok. To tylko moja teoria nie chce nikogo wprowadzać w błąd. Ja osobiście nie posiadam R9 i też czekam na OTX 2.3.11 w którym ma znowu działać sensor "FM" dla Crossfire, we wcześniejszych wersji OTX gdy ustawiałem moc nadawczą Crossfire na 250 mw to wyświetlacz pokazywał 0mw wszystko działało a spowodowane to było tym że TBS zrobił aktualizacje do 250mw natomiast w kodzie OTX były linijki które zwracały na wyświetlacz (0-25-100-500-1000-2000) więc ktoś musiał 250 dopisać. Prawdopodobnie tak może być z odbiornikami "OTA" wyszukaj pod tym linkiem na GitHubie tagów zwiazanych z R9 OTA trochę ich jest więc możliwe że część z nich zostanie niedługo poprawiona.

Issues · opentx/opentx (github.com)
Odpowiedz

Serdeczne dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, teraz wiem że jest bo rozwiałeś moje obawy z tym. A że bindowanie przebiegło poprawnie i telemetria działa poprawnie (wszystkie czujniki pracują ok) to również potwierdzenie że jest ok. Jeszcze trochę i polecę, tylko najpierw męcze Liftoff'a i Velocidrone;)
Odpowiedz

Męczy mnie jeszcze jedna rzecz związana z moim FC mamb f405 mk2 40A, a nie mogę nigdzie znaleść odpowiedzi. Może ktoś będzie wiedział. Jeśli mam na FC UART1 - S.BUS, UART3 - VACANCY, UART6 ESC TELE to czy dobrze to zaznaczyłem na rozmieszczenie UART'ów na schemacie i czym będą te piny obok na zielono, ponownie TX3, RX3?

Odpowiedz

Tx3 Rx3 to na zielono możesz zastosować do czego kolwiek GPS lub odbiornik czy inne urządzenie.

Tx3 ten na niebiesko jest dedykowany dla VTXa i pady obok o tym świadczą, VTX podłączasz za pomocą S.Audio do tx3 i służy to tylko do sterowaniem ustawieniami VTXa z poziomu radia.

Uart 1 w przeciwieństwie do pozostałych jest (Inverted) jego sygnał jest odwrócony i jest to dedykowane dla odbiorników FrSky,

Pewnie nie zauważyłeś że UART6 tez jest jakby zdublowany, bo masz go na dole w padach lub na kostce do ESC 4w1.

Jeżeli masz ESC z Blheli_32 i będziesz chciał korzystać z telemetrii to UARTu 6 tego na pomarańczowo niestety nie będziesz mógł wykorzystać. 

Między innymi różnica e cenach tych kontrolerów na czymś polega bo niema co ukrywać ta mamba to troszkę ubogi kontroler i chyba tylko jedną rzecz więcej od podstawowych będziesz mógł podłączyć. ale do drona 5" w zupełności wystarczy

Odpowiedz

Skocz do: